Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Illetékköteles a 150 ezer forintnál drágább ajándék

Szeged - A hatályos illetéktörvény értelmében ajándékozási illetéket kellene fizetni a 150 ezer forintnál drágább ajándék után. A jogszabályt senki se tartja be, az emberek nem írnak ajándékozási szerződést, holott még az APEH-nek is jelenteniük kellene.
Az 1991 óta hatályos illetéktörvény ajándékozásra vonatkozó rendelkezéseinek értelmében illetékköteles a 150 ezer forintnál drágább ingóság. Emiatt karácsony után a családok jelentős hányadánál feltehetnék a kérdést, honnan származik a 160 ezer forintos laptop, a 250 ezres LCD-televízió, és ha azokat a szülő vagy barát ajándékozta, követelhetnék az illetéket. Közeli hozzátartozó esetében a 11 százalékos illeték befizetéséről szóló bizonylatot kérhetnék: a 160 ezer forintos ajándék után ugyanis az államot 17 ezer 200, a 250 ezres készülék után 27 ezer 500 forintos bevétel illetné. Ha barát vagy ismerős szerez valakinek örömet, akkor az „áldozatnak" 21 százalékos illetéket kell lerónia.

Farkas András és Magyar Endre már megvette az ajándékot. Fotó: Miskolczi Róbert

Mivel a magyar családokra az a jellemző, hogy értékesebb ajándékokat karácsonyra vásárolnak, és azokra egész évben spórolnak, sok embert érhetne meglepetés. A megajándékozottnak ugyanis a vásárlástól számított 30 napon belül jelentést kellene tennie az APEH-nek, ajándékozási szerződést kellene írnia a jótevőjével, legvégül pedig befizetni az illetéket.

Tisztasági csomag

A kormány programot hirdetett meg a feketegazdasággal vívott küzdelem jegyében. Ennek javaslatai között olyan rendelet előkészítése is szerepel, amelynek értelmében a kereskedőnek kellene jeleznie az APEH-nek, ha valaki 125 ezer forintnál drágábban vásárol. Meg kellene adnia a vevő nevét és lakcímét.

Szeged legnagyobb elektronikai áruházában szondáztuk a vásárlókat, tudják-e, milyen kínos helyzetbe hozzák szeretteiket, ha drága ajándékot vásárolnak nekik. Varga Tamás éppen az édesapjának nézett televíziót karácsonyra, és szerinte megmosolyogtató a hatályos illetéktörvény. Vett már 150 ezernél drágább ajándékot, de eszébe sem jutott, hogy szerződést kellene írni róla. Farkas András, akinek kollégája, Magyar Endre segített hazavinni egy drágább elektronikai cikket, csak annyit mondott: „mindig mindent magamnak vettem, maradjunk ennyiben".

Nemcsak a karácsonyi ajándékozás szezonja miatt derült fény az illetéktörvénynek a valóságtól elrugaszkodott passzusára, hanem azért is, mert a vagyonosodási vizsgálatok során az ellenőrzésen áteső módosabb emberek minden második értékesebb festmény, ékszer eredetével kapcsolatban azt a választ adják: ajándékba kapták. Gyanítani lehet, hogy az APEH revizorai ilyen esetekben nem a 150-160 ezres televízió eredetét kutatják.

– Az APEH 2007. január 1-jétől vette át az illetékhivatalokat, és ekkor észleltük, hogy ez a törvény nem életszerű. Szóban már jeleztük a törvényalkotónak, hogy javasoljuk az eltörlését – nyilatkozta Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője. Aki egyébként nem tud arról, hogy akár egyetlen ember is fizetett volna karácsonyi ajándéka után a törvény megszületése óta.

Olvasóink írták

 • 10. szpalika 2007. december 03. 19:27
  „nem kérdeznek meg, hanem egy vizsgálatkor felszámíthatják, és akkor neked kell bizonyítanod, hogy ajándék volt.”
 • 9. Mese 2007. december 03. 19:06
  „Mégvalami! Ez ajándékozási illeték. Honnan tudják,hogy nem magamna veszem,hanem másnak szánom? Megkérdeznek? XD”
 • 8. Mese 2007. december 03. 19:04
  „Nem tudom jól értem-e a cikket,ezért inkább kérdezek,minthogy hülyeséget mondjak:
  Akkor most minden 150ezer forint feletti vásárlás után még fizetni kell illetéket? Vagy csak karácsonykor?(bár ez elég nagy hülyeség lenne,mert akkor megveszem nyáron előre) Minek még illeték,ha a fizuból is vonnak adót,meg minden terméken van áfa(ált. forgalmi adó)?
  Köszi a válaszokat előre is!”
 • 7. Lutetia 2007. december 03. 16:31
  „Ne haragudj, de a cikk melyik részében történik utalás arra, hogy a hatalom az 1991-es rendelettel fenyegeti az állampolgárokat? Nekem úgy tűnik, hogy az újságíró beszél egy rég elfeledett és soha nem alkalmazott jogszabályról, és különböző helyeken faggatózik arról, hogy ki mit szól hozzá. Ennyi, a többi belemagyarázás. Vagy lehet, hogy máshonnan értesültél arról, amit állítasz?
  Nem védeni akarom a hatalmat (nekem is van elég bajom vele, de az ellenfeleivel is!), csak jobb volna tényszerűbben bírálni.”
 • 6. cyt 2007. december 03. 15:36
  „1991-ben - csaknem 20 évnyi munka után - a havi fizetésem nem érte el a 10,000 Ft-ot. Egy vadonatúj Zsiguli autó 300,000 Ft-ba került. Stb., stb., ... Nos, mi értelme van ennek a "150,000 Ft-os értékhatár" rendeletnek - meg mindennek, ami vele együtt van még - MA és ITT, ha 1991 óta nem igazitották az értékhetárt az inflációhoz, a törvényt a XXI. sz-hoz? Hogy van pofája a hatalomnak ilyen rendelettel "fenyegetni" az állampolgárokat éppen Karácsony előtt? Hol van a hatalmat gyakorlókban az empátia, a szeretet, az emberi megértés??? SEHOL!!!!!! Ezért nem valók a mai hatalmat gyakorlók vezetőknek, különösen nem ország-vezetőknek. Mert nem csak erkölcstelenek, kétkulacsosak, de lusták és buták is, a saját érdekeik érvényesitése mellett csak kárt okoznak mindenkinek.”
 • 5. ltammy 2007. december 03. 13:39
  „Nyafi helyett már meg is találta a megoldást élelmes polgártársunk köbö 1 másodperc alatt. Ettől kell úgy besz@rni?
  Ti is pontosan tudjátok mennyi élhetetlen törvény és jogszabály van érvényben magyarországon évtizedek óta és egyik kormány sem akarta ezeket felülvizsgálni. Ezen jogszabályon felháborodni nyálas képmutatás vagy inkább lúzerség :)”
 • 4. Lutetia 2007. december 03. 11:03
  „Ez a jikanv azzal szórakozik, hogy minden témához mocskolódó hozzászólásokat ír, miközben hihetetlenül tudatlan. Egyszerű provokátornak gondolom. Nyilván az is elkerülte a figyelmét, hogy ezek az illetékek egészen ez év januárjáig nem is az APEH illetékességi körébe tartoztak, hanem a tőle független Illetékhivataléba. Ráadásul amint átvette az Illetékhivatalt, azonnal kezdeményezte a törvény eltöröltetését.”
 • 3. vun 2007. december 03. 10:44
  „ajándékozási illeték 150000 felett, ingatlanadó! vizitdíj , áram emelés, gázártámogatási herce-hurca, kicsit sok ez már! miért is dolgozunk???”
 • 2. Dezső Bá 2007. december 03. 10:07
  „jikanv: te nagyon tájékozatlan vagy. legalább azt a cikket olvasnád el amihez kommentet fűzöl.

  "Az 1991 óta hatályos illetéktörvény ajándékozásra vonatkozó rendelkezéseinek értelmében illetékköteles a 150 ezer forintnál drágább ingóság."

  1991 óta él ez a szabály. Világos?”
 • 1. jikanv 2007. december 03. 08:13
  „Az APEH Naci szervezet mar megint penzt akar. Szegyen gyalazat hogy a mar amugy is nagyon meg adoztatott penzbol masodszor sot harmadszor is adot akar haracsolni. Harmadszor mert az uzlet is fizetett ra dot sot negyedszer mert a jovedelmebol is haracsoltak adot. Budos rohadt APEH Naci szervezet.

  Na amen ratok es raboljatok mig a vegetek nem jon mart aztan nem lehet. Ti meg alljatok szo nelkul a kirablasotokat.

  Bennem bizhattok en DOKTOR vagyok!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csecsemő a határsértő albánok között

Ásotthalom - Egy tizenegy hónapos csecsemő is volt abban a kilencfős illegális határátlépő… Tovább olvasom