Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Ilyen is csak nálunk lehet: csökken az orvosok fizetése a béremeléssel

Csongrád megye - Szemfényvesztés az orvosi béremelés – állítják az érintettek, akik rövid számolgatás után rájöttek: nyártól nemhogy nőne, csökken a jövedelmük. Amit a bérpótlékkal megkapnak, azt az ügyeleti díjak csökkentésével elvennék tőlük.
Hosszú ideje orvosi béremelésről beszél a kormány, az érintettek mégis azt mondják: szemfényvesztés zajlik. Az április 27-én benyújtott egészségügyi salátatörvény-tervezet szerint azoknak az orvosoknak, akiknek havi bruttó bére eddig 350 ezer forint alatt volt, bruttó 65 ezer 820 forint bérpótlék jár. Bérpótlék, vagyis nem alapbéremelés. Ebben pedig ők csak azt látják: valami, ami visszavonható, és ami az ügyeleti pótlékba nem számít bele.

– Amit egy kézzel adnak, azt két kézzel veszik vissza – foglalta össze a véleményét Pető Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének docense.

Pető szerint a törvénytervezet miatt további orvosok mehetnek külföldre. Illusztráció: Schmidt Andrea
Pető szerint a törvénytervezet miatt további orvosok mehetnek külföldre. Illusztráció: Schmidt Andrea


Mint azt konkrét számokkal levezette: egy tanársegéd alapbére jelenleg 174 ezer forint, így bruttó ezer forintos órabérért dolgozik. Mivel ez alapján számítódik az ügyeleti pótlék, egyórányi ügyeletért 700 forintot kap – kiemelt pótlék esetében 1100-at. Ha az alapbért emelnék, magasabb összegű lenne az ügyeleti juttatás is. De nem ez a legnagyobb probléma. – A törvénytervezet rögzíti, hogy az ügyeleti díj az alapbér 60, 70 vagy 80 százaléka lehet – függően attól, hogy munkanapról, munkaszüneti napról vagy ünnepnapról van szó. A jelenlegi törvény 70–90 százalékban maximálja ezt, vagyis már itt is elvesznek. Ugyanakkor a hiányszakmákban most alapbérük 110–130 százalékát viszik haza az orvosok az ügyeletért. Az ő zsebükből tehát különösen nagy összeget húz ki az új tervezet. Maradva az eredeti példánál, az említett tanársegéd augusztustól 1100 forint helyett már csak 600 forintos órabért kapna. Ez még szórólapozásért is kevés lenne.

Szócska szerint ez csak technikai jellegű megoldás

Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy fogalmazott: a kormányzat diszkriminatív az orvosokkal, hiszen a szakdolgozók esetében az alapbérbe épül az emelés. Hangsúlyozta: a törvény életbelépése az ágazatban további fesztültségek forrása lehet, az orvoskar elégedetlenségét, menekülését fogja generálni. Szócska Miklós államtitkár úgy fogalmazott: a gyorsaság miatt volt szükség erre a „technikai jellegű" megoldásra. Egyelőre bérkiegészítésként kapják meg július elsején visszamenőleg az orvosok a béremelést, de jövőre bértáblába foglalják – ígérte.

A törvénytervezetben szerepel az is, hogy a behívható ügyeletet készenléti órabérrel akarják honorálni – ez szintén bércsökkenést eredményez. Pető Zoltán számításai szerint összességében lesznek, akiknek a „béremeléssel" nemhogy nőne, de csökken majd a jövedelmük.

– Ennél már az is egyenesebb lett volna, ha azt mondják: nem kapunk bérrendezést. Ez a törvénytervezet semmiképpen nem alkalmas arra, hogy békét teremtsen az egészségügyben, sőt: további elvándorlásokat generál majd. Ráadásul ellehetetleníti a rezidensszövetséget is, hiszen azzal, hogy akciójukkal ezt sikerült elérniük, a jövőben képtelenek lesznek újabb összefogást kezdeményezni.

– Mindenképpen jelentős lépés, hogy januárig visszamenőleg megemelik az orvosok juttatását, ennek mértéke akár 20–40 százalék is lehet – fogalmazta meg véleményét Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója. – Ugyanakkor az ügyeleti díj jelenleg is igen alacsony, annak további csökkentése nem elfogadható. Sokszor már most is nehéz kiállítani a teamet: ennyi pénzért nem szívesen vállalnak az orvosok pluszmunkát.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. spagetti 2012. május 14. 07:05
  „Elnézést de én nem azt akartam írni hogy ennyi elég nekik hanem csak azt hogy máshol is ki zsákmányolják az embereket. Magyarországon csak az él meg aki a parlamentben dolgozik vagy onnan lopja a fizetését!! Mert aki kétkezi munkás az nem kap rendes fizetést.Tavaly még csak elég volt a fizetés(130ezer/hó) ma meg az új adózással ez az össszeg le csökkent85 ezerre. a számlákat meg fizetni kell mert ki kapcsolnak a szolgáltatásból!Itt ebben az országban csak meghalni lehet ha bár már az is nagyon sokban van!
  Még egyszer én nem sajnálom az orvosoktól a fizetésüket sajnos nincsenek megfizetve rendessen!Ezért is várják el a hálapénzt, sajnos aki nem tud adni azt le nézik, egy esetnek a szemtanulja voltam egy idös néni szeretett volna adni az orvosnak 20 ezret mire az orvos vissza adta és azt mondta hogy ma már megkávéztam, szegény néni meg csak sírt nem tud többet adni!!!Tisztelet a kívételnek mert azok azért vannak!”
 • 23. Senor 2012. május 13. 19:56
  „spagetti
  Csereljuk meg a ket munkavallalot. Mennyi ido kell az orvosnak, hogy megtanulja a gyari munkat. Mennyi a gyari munkasnak, hogy megtanulja az orvosi munkat...”
 • 22. adamantium 2012. május 13. 10:41
  „20. spagetti 2012.05.12. 13:55
  éjszakai munkáért kap ennyit? szombatról vasárnapra hajnal 3 kor újraélesztésért? 6 év egyetem és 6 év szakképzés kell a munkájának az ellátásához? nem azt mondom, hogy sokat keres a kedves férjed csak azért azt is nézzük, hogy miért is fizetnek ennyit”
 • 21. tol 2012. május 13. 08:57
  „most már az érettségi után húz el a jobbja, szóval inkább ébresztő!”
 • 20. spagetti 2012. május 12. 13:55
  „18. adamantium 2012.05.12. 08:40
  Képzeld el az én férjem is ennyit kap óránként az egyik gyárban ahol már1970 óta dolgozik ott is volt tanuló és szakmája is van, és nem rossz szakmunkás mert ami kitüntetést el lehetett érni azt ö elérte, (Sajnos német cég már)ki használják a dolgozót a rendszerváltás óta amit lehetett mindent eladott az aktuális kormány!RABLÓK”
 • 19. Power 2012. május 12. 13:46
  „Amikor az ál-rokkant nyugdíjasoktól elfogadták a kenőpénzt, a hálapénzeket, nem ezt mondták. Azóta már rokkantsági nyugdíj sincs.”
 • 18. adamantium 2012. május 12. 08:40
  „9. csmano 2012.05.11. 11:44
  bruttó 600 forint, az nettóban csak 3-400, azért takarítónőt sem kapsz
  11. spagetti 2012.05.11. 12:07
  azért ne feledd, hogy ez a bruttó 600 forint az éjszakai munkára is vonatkozik, bruttó 600 ért megnézem melyik napszámos szedi éjszaka a spárgát”
 • 17. tzs_szeged 2012. május 12. 06:22
  „A "ledarált" felmondásokat pár perc alatt újra meg lehet írni, ki lehet nyomtatni. Nem fenyegetőzni kell, hanem tenni. Nekünk, itt élőknek rosszabb lesz, de hátha rájönnek fent, hogy baj van. Ha nem jönnek rá, tényleg iszonyú nagy bukta lesz, mert majd 2 év az igen hosszú idő, elrontani bőven elég, kijavítani egyre kevesebb.”
 • 16. TELSTAR 2012. május 12. 06:04
  „Van egyáltalán olyan része a lakosságnak, amelyiket ez a patkány banda még nem verte át ??”
 • 15. y-akta 2012. május 11. 20:46
  „Az eügy össze fog omlani! Már így is túl van néhány reanimation, ami nem sikerült túl jól, ez a jelen beavatkozás pedig valszeg végzetes lesz! Gyorsan elmegyek temetkezési vállalkozónak, mert itt hamarosan harangoznak!”
 • 14. baba60 2012. május 11. 18:47
  „Na ugye hogy nem hitték el amikor figyelmeztették őket, hogy átverés az egész, most mit fognak ledarálni a rezidensek?”
 • 13. Kisg 2012. május 11. 15:14
  „Ezt csinálták a nővérekkel is anno... Kaptunk pótlékemelést, a baj csak az, hogy a nyugdíjalapnak számító alapbérünk megmaradt a béka valaga alatt. Olyan is most a rokkantságim. Csak az az emelés, ami a nyugdíjalapot is emeli, a többi kamu.”
 • 12. hahaha62 2012. május 11. 13:26
  „elmenni vagy beinteni....nevetséges fideszdrolllllocskák...hozzáfűznivaló?????

  aki teheti nem is fizet tb-t 6400ft a minima tb és kész.....a minimálbér alap költsége 75000 havonta be...naneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.....ha gond van ennyi pénzből magánklinikán egy ágyas szobában saját ápolónéni is jár....”
 • 11. spagetti 2012. május 11. 12:07
  „Nagyon sokan még ennyit sem kapnak óránként!! a napszámosokat meg zsebböl fizetik, igaz kint dolgoznak a napon. Látom és tudom mert itt is vannak nem messze tölem. szedik a spárgát!!Őket biztos így fizetik, nem sajnálom tölük mert dolgoznak is sokat szegények! a politikusok meg csak lopják az adó fizetö emberek pénzét!! Sajnos nekünk ez jutott magyarországon!!!Piszkos rablóbanda!!!”
 • 10. TrombiFrédi 2012. május 11. 12:05
  „Így megy ez már legalább 2003-tól -választások ide, vagy oda- a gazdaságpolitika alapja változatlan, csak most mégjobban el akarják hitetni, hogy a "NEM megszorításnak" tartott elvonásokkal többet kapunk, -hiszen "érdekeinket szolgálja"-, mint ha ezek az intézkedések nem lennének...legalábbis papíron!!!”
 • 9. csmano 2012. május 11. 11:44
  „600 forintos óraérért dolgoznak a minket kezelő orvosok, ennyiért már napszámba sem mennek el az emberek, és még azt várják, hogy milyen minőségű ellátást kapnak?”
 • 8. spiler 2012. május 11. 11:05
  „megérdemlik ...HITTEK NEKIK rezidensek vissza vontak mindent,lóvét ugyanugy elfogaják,,,,,,
  ÉN IS JÁRADÉKOS LETTEM NEHEZEN DE MEGÉLEK A DRÁGA PATIKA SZEREKKEL,,,majd ök is kigazdálkodják
  uzcára nem mertek menni csak a béke menettel.... remélhetőleg ha erre jár valami politikus rosszul lesz í,hogy jól fizetett orvos gyógyitsa...mert nekem bizony beszólt a reumatológus,de a röntgen kép megtekintése után már próbált volna visszakozni /nem kapott paraszolvenciát/”
 • 7. hemoglobin 2012. május 11. 10:36
  „Először ellenük hergelték a népet, hogy micsoda "nagy" fizetésemelést kapnak. A háttérben pedig más oldalon elvonták...Szemét politikusok, élnének ők annyiból, mint az orvosok nagy része. Ja, és dolgoznának a szemét politikusok is éjjel-nappal, ünnepnapokon stb. Követelnék meg tőlük is a szakvizsgát, állandó továbbképzést, napi 10-12 órai munkát, készenléti szolgálatot. Óriásit buknak 2 év múlva, de remélem, a következő kormány számon kéri őket, a vagyonukat stb...”
 • 6. mivan? 2012. május 11. 10:25
  „Ebből is látszik, hogy milyen átgondolatlanul tevékenykedik a kormány. Légbőlkapott ötletelés, semmi koncepció.”
 • 5. klj-54 2012. május 11. 10:23
  „Orbán zseni, ezt el kell ismerni!
  Képes volt az orvosokat saját maguk ellen hangolni, lásd a 300 Ft esetét...
  A társadalom pedig a hallgatás mögé behelyettesítette saját elvárását!
  Ez bizony cumi...”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszaladt a rokkantkártyával parkoló hondás

Szegeden évi százmilliós díjkiesést okoznak a potyázók. A Mars téren 10-ből 9 autós nem fizet. Tovább olvasom