Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Ilyen melegben már a biciklisek is inkább autóznak

Szeged - A hosszan tartó meleg a kerékpározókat is megviseli, a hőség ellen légkondicionált autóval és hosszúlépéssel védekezhetünk.
Teljesen megszokott kép Szegeden a kánikulai kora délutánban, hogy egy látszatra kihalt kereszteződés attól élénkül meg, hogy zöldre vált a lámpa, a biciklisek ugyanis kirajzanak a fák hűvöséből, ahol addig vártak, s igyekeznek átérni még a szabad jelzés végéig. Az „öreg biciklisek" már kitapasztalták ezeket a helyeket, gyakorlatilag szinte minden kereszteződés körül van enyhet adó árnyék, zöldciklusra elegendő távolságon belül.

Így bringáznak a szegediek a nagy melegben. Fotó: Farkas Richárd (galéria)

Ilyenkor megszokott, hogy a férfiember csomagtartóján oda van csíptetve egy hosszúnadrág, amit a munkahelyére érve elcserél a kerékpáros rövidnadrággal, ha úgy kívánja meg a „dressz kód". Aki rendszeresen kerékpározik a munkahelyére, az tehát ügyeljen a váltóruhára, különösen, ha klimatizált helyiségben dolgozik, és lehetőleg ne tegyen meg nagyobb, megerőltető távokat.

Egy fél órás kánikulai biciklizés, közel ennyi akklimatizálódást kíván megérkezés után, nem érdemes tehát nagyon sietni, s a menetszél sem annyival nagyobb. Hazafelé már bővül a védekezés tárháza, egy, maximum két hideg hosszúlépéssel könnyebben - igaz, szabálytalanul - leküzdhető a város. Van még ugye a hideg limonádé, meg a fagyi, de egyik sem olyan hatásos.

Így bringáznak a szegediek a nagy melegben. Fotó: Farkas Richárd (galéria)

Számos módszerrel lehet tehát védekezni a meleg ellen, például légkondicionált autóval is. Varga Gusztáv, a CE Glass Company vezérigazgatója portálunknak elmondta, hogy korábbi nagy szenvedélyének csak hétvégente vagy a belvárosban hódol, mivel szervezetét is megviseli a nagy hőség. Bár korábban rendszeresen kerékpárral érkezett munkahelyére, ma már inkább autóval teszi meg az új, szatymazi telephelyükig szükséges tíz kilométeres távot.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. fakandrea 2012. július 12. 18:08
  „29. Queenmargareth

  CsImre csak a fogalmakat akarja a helyére tenni... Kerékpársáv, kerékpáros nyom az úton van, azon kívül meg van kerékpárút (gyalogos nélkül) illetve osztott gyalog- és kerékpárút.”
 • 29. Queenmargareth 2012. július 12. 14:06
  „28. CsImre 2012.07.12. 10:43 27. vuk 2012.07.12. 09:11
  Az, hogy nincs hangja senkit sem zavar?(Elektromos kerékpár)Miért hívják suhanó halálnak a köznyelvben?!.Én nem tudok 30-al menni, ez rossz?
  Értem, tehát a KRESZ alapján és azt itt leírtak alapján, ha a járda és kerékpárút van elválasztva egy betonsávon, akkor is a gyalogosoké a terep. Oké. Így fogok közlekedni. Teljesen felesleges akkor az ilyen kerékpárút, ami nem kerékpár út. Fölösleges a felfestés is. Ebből adódóan ezek szerint MINDIG át kell tolni a kerékpár a zebra melletti kialakított sávon is.Mert folytatása az összetett kerékpár gyalogos útnak illetve egy szintben van az úttesttel is:)
  Kérlek írd le, hol van ez leírva a Kresz-ben, mert most már érdekel.Az érdekel, elsősorban, az a pont kedves CSIMRE, ahol leírja azt a jogszabály, amit Te leírtál.
  Köszi”
 • 28. CsImre 2012. július 12. 10:43
  „26. Queenmargareth:

  A járdán nincs kerékpársáv, tanulj KRESZ-t, növelni fogja a biztonságérzeted. A gyalogosnak nem az a dolga, hogy azt nézze, milyen csíkokat festegettek a járdára, ez a közlekedésszervezők feladata lenne akként, hogy nem vezetik a járműveket (bicikliket) a járdákra.

  21. K.T.

  Igen, ezt nem is értettem, hogy a régi 5-ösön hogyan is lehetne kibiciklizni bárhová is, amikor tilos. Nyilván ez az esélyegyenlőség, a helyváltoztatáshoz való jog, az egészséges környezethez való jog magyar stílusú kiteljesítése akar lenni...”
 • 27. vuk 2012. július 12. 09:11
  „26. Queenmargareth 2012.07.12. 08:30
  Az elektromos biciklik nem gyorsabbak, mint amennyivel a labbal hajtott tud menni. Max 30. Engem meg sosem elozott le ilyen. Szoval nincs kulonbseg ha egy ilyen eloz le vagy egy sima bicikli. Max a biciklista liheg kicsit :)”
 • 26. Queenmargareth 2012. július 12. 08:30
  „Van olyan hely, hogy lehet hűvösben várni, nem sok.
  Ami nagy gond, hogy a járdákból kialakított kerékpársávot nem veszik figyelembe a gyalogosok, babakocsival, kisgyermekkel akik ott szaladgálnak... Biciklisek sem mindig közlekednek jobb kéz szabály szerint.
  Azért egy hosszúlépéstől még nem leszünk részegek!!!
  Egyet még viszont bevezethetnének, vagy jobban rájuk figyelhetnének:ez az elektromos "suhanó halál", aki leelőz, nem csönget, max azt hallani, hogy hirtelen egy nagy kráter miatt megugrik és így meghallod a "dörrenést". És már el is húzott melletted, szorosan.”
 • 25. vuk 2012. július 12. 08:06
  „Gyalazatos a cim, es szimplan nem igaz.”
 • 24. alfoldi 2012. július 12. 07:38
  „22-höz:

  Képtelenség!
  Meg kell nézni egy platánt! A fa törzsének nem kell az út szélén állni ahhoz, hogy árnyék legyen a zebra végén.
  A Margit-szigeten pl. van egy 200 éves platán, ahol nem cseszegették a vandál szegedi kertész brigádok.

  A lombkorona vetülete egy olyan kör, melynek átmérője legalább 40-50 m.

  Ez elég?

  A cikk címe hazugság.

  A cikk képei pedig éppen azt mutatják, hogy zömében nincs árnyék a bicajosoknak sem és a gyalogosoknak sem. Elég a Feketetsas utcai képre nézni.

  Kő- és aszfaltsivataggá vált Szeged.”
 • 23. K.T. 2012. július 12. 00:19
  „19. Vega
  Nem adod Te nagyon könnyen azt az 1:1-et?

  Arra nem is gondoltál, hogy a belsőégésű motorok miatt mennyivel van melegebb a városban? ;) hi-hi
  A klímás kocsikról nem is beszélve!
  Bármelyik mellé odaállva megmondható, hogy megy-e a klímája, ugyanis kb. 5 fokkal melegebb a motortere, szinte éget a levegő amikor elmész mellettük.”
 • 22. teki80 2012. július 12. 00:16
  „A zebrák két végén KÖTELEZŐEN fa... Gratulálok!! Nehogy lássa a szerencsétlen autós, hogy van-e egyáltalán gyalogos a zebránál. Hasonló (remek) ötleteket szívesen vár a városvezetés szerintem!!”
 • 21. K.T. 2012. július 12. 00:14
  „Ennyire szarul megy az autókereskedőknek, hogy ilyen álhírekkel kell molesztálni az olvasókat?

  Már a cikk címe is valótlant állít....
  Általánosítani a "kerékpárosokra" abból, hogy Varga Gusztáv a Szatymazra telepített cégéhez már nem kerékpárral közlekedik, ellentétben azzal, amikor a Pulcz utcában volt a székhelyük?
  Ügyes. Mi köze ennek a meleghez?

  Megjegyzés: Varga Gusztáv, ha akarna sem tudna 10 km megtételével Szatymazra jutni kerékpárral, mert az uniós szabályozással ellentétben, az 5-ös úton a mai napig tilos kerékpárral közlekedni. (Feltéve! ha nem téved a Navteq térkép, én ugyanis rég jártam arra) Helyette választhatná a legrövidebb távot, 23 km-t Sándorfalva felé.
  Vicc!

  ..és hogy a nyári kerékpározás témához is hozzászóljak.
  Ha izzadós, ha nem az ember, ez a kánikula mindenkiből előcsalja az izzadságcseppeket. Kicsit jobban oda kell figyelni a folyadékbevitelre (igyunk eleget!) és arra, hogy felhevült testtel ha lehet, ne egyből a klímázott irodába/lakásba/stb. lépjünk be! Az is teljesen helytálló, hogy célszerű kevésbé rohanni, mert anélkül is felforrósodik az ember.
  Amiről még nem esett szó, hogy célszerű a kerónkat árnyékos helyen tárolni. Az alkatrészek, de legfőképp a gumik hamarabb elöregednek a sok UV sugárzástól. Érdemes őket óvni. Ha hosszabb időre vagyunk kénytelenek a szabad ég alatt tárolni a bicajt, akkor terítsük le valami világos, lehetőleg vízálló anyaggal, de ha csak épp a csupasz utcán hagyjuk lezárva, akkor is legalább az ülésre érdemes valami világos burkot tenni, hogy ne forrósodjon fel, mert arra igen kellemetlen ráülni amikor tovább megyünk.
  Egyébként célszerű tudatosan fokozottabban figyelni a közlekedésben, mert nyáron mindenki egy kicsit lazább, szabadabban értelmezi a szabályokat és nem elég, ha mi nem ütünk el senkit, jó lenne ha minket sem ütnének el!”
 • 20. alfoldi 2012. július 11. 22:07
  „Némelyi hozzászólásból még a kánikuláál s forróbban kisüt a kerékpárosok és gyalogosok gyűlölete. Helyette: tessék bekalkulálni a létüket, tisztelt szabályokat nagyon tudók, a kerékpárosokra, gyalogosokra mindig rendőrt uszítók! Nagyon unalmas már ez a mantra!

  A cikkel ellentétben: a kereszteződésekben csak a legritkább esteben van fa. Miért nincs a zebrák két végén KÖTELEZŐEN fa? Néhány közmű miatt. Ez legyen tilos hely a közműveknek!

  A képeken is hiányzik a fa. A kerékpárút legyen áryékban. Van itt megoldás, csak csinálni kellene.

  Árnyékot kell létrehozni egyre több helyen, különben kipusztulunk.

  Miért tűntek el a köztéri kis kutak, ahol friss vizet lehetett inni. Milyen jó a Radnóti melletti! Hasonlókat kellene szaporítani a kerékpárutak, a járdák mentén. Most! Ősztől elfelejtjük megint az eész ügyet a jövő nyárig.

  Árnyékban lehet bicajozni!”
 • 19. Vega 2012. július 11. 22:05
  „"Számos módszerrel lehet tehát védekezni a meleg ellen, például légkondicionált autóval is."

  ez így önmagában hazugság. ha a kocsit munkaidőben szabad ég alatt tároljuk (ahogy a szegediek többségben szokták), akkor még a cikkben említett 10km sem elég az utastér rendes lehűtésére. bár én náci kerékpáros aktivista vagyok, a céges és családi autóval elég tapasztalatot gyűjtöttem, mert jogsim is van, nahát!
  szóval maradjunk annyiban, hogy a hatékonyan lehűtött utastérhez ugyanaz kell, mint amit a piros lámpánál a kerékpárosok kihasználnak: árnyék. egyezzünk ki egy 1:1-ben szerintem:)”
 • 18. v.imre 2012. július 11. 21:09
  „Meleg van, de ennyire?
  "A hosszan tartó meleg a kerékpározókat is megviseli, a hőség ellen légkondicionált autóval és hosszúlépéssel védekezhetünk."
  Én, mint kerékpáros keresek egy légkondícionált autót sofőrrel, hogy közben ihassam a hosszúlépést. Más óhajom, jelentem, nincs. :-))”
 • 17. szegarazs2 2012. július 11. 20:23
  „1,7,8,9,10-es képen mit szabálytalankodnak ott a gyalogosok?
  (Semmi keresnivalójuk nincs ott.)

  A 6-os képen szerintem nem mobilozik a hölgy, csak a szemüvegét igazítja meg.”
 • 16. atomboy 2012. július 11. 20:22
  „11. u78
  "1kép:gyalogosok babakocsival kerékpársávon?"
  En nem latok kerekparsavot... Kerekparsavot legkozelebb Karolyi utcaban latsz.

  "3kép:ebben nem vagyok 100%-ban biztos,de mint ha az illető a járdán kerékpározna
  4kép.nem jobb oldalt közlekedik"
  Van egy sejtesem, miert.... Nekik is jobb az aszfalt.

  15. u78
  A Magyar Kerekparosklub szegedi alapszervezet tagjai mindin azon faradoztak, hogy normalis ellenorzesek legyenek, vegyek elo a csekket, de sajnos a Rendorseg, kulonosen a Csongrad Megyei Balesetmegelozesi Bizottsag titkara ugy gondolja, kar ennyi energiat forditani erre, eleg lesz a lampaosztas. Es egy bizonyos magasrangu politikus kijelentette, o szive szerint nem buntetne az ittas kerekparosokat. Na oket kellene szidni, nem a kerekparos aktivistakat, akik hiaba tesznek ez ellen, ha magasabb szinten maskepp gondolkoznak.”
 • 15. u78 2012. július 11. 19:58
  „14.okz63! itt egy megoldás lenne,minden héten szigorú razzia és kőkemény büntetés!!!de,mint írtam én viszonylag sokat kerékpározok,de rendőri ellenőrzéssel még nem találkoztam,de amíg ingyen lámpát osztogatnak(vajon kinek a pénzén?)ittasan kerékpározhatunk(ugye kedves újságíró igyunk hosszúlépést)amíg nem félnek a szabálytalankodni mert ugye úgy sem lesz semmi, addig itt sosem lesz rend,csak az a baj,ha nekem jön egy idióta aki azt sem tudja pl.melyik a jobb keze,tuti,hogy én járom meg jobban.a kedves tudatlan kerékpárosoknak meg ajánlom a kresz.hu-t,lehet tanulni,nem csak a facebook létezik a neten.”
 • 14. okz63 2012. július 11. 19:31
  „13. u78 2012.07.11. 18:26
  "12.okz63!igazad van,ráadásul az út közepén teker és nem jobb oldalt."

  Számukra nem nagyon létezik az útnak jobb oldala, amikor még a sárga folyamatos vonalat sem képesek tiszteletben tartani, amikor egy lassabb kerékpáros kerül eléjük, lazán kijönnek róla előzni, pedig annak átlépése ugyanúgy tilos a számukra, mint az autósok számára. :-(”
 • 13. u78 2012. július 11. 18:26
  „12.okz63!igazad van,ráadásul az út közepén teker és nem jobb oldalt.”
 • 12. okz63 2012. július 11. 18:15
  „11. u78 2012.07.11. 17:50

  A 6. sz. képen pedig a hölgy mobilozik közben. Ez hogy nem tűnt fel? :-)”
 • 11. u78 2012. július 11. 17:50
  „9hsz!1kép:gyalogosok babakocsival kerékpársávon?
  3kép:ebben nem vagyok 100%-ban biztos,de mint ha az illető a járdán kerékpározna
  4kép.nem jobb oldalt közlekedik
  és még sorolhatnám,marhára elegem van mikor a kedves biciklis"társaim"összevissza,keresztbe-kasul mennek,mint a birkák,ja és ami igazán izgi helyzet szokott lenni mikor megyek fel a Belvárosi Hídra,mit keres velem szemben az egyirányú úton a biciklis,a gyalogosokról meg már ne is beszéljünk.
  vagy úgy látod Beroesz nincs igazam?”
30 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pécsi Ildikót szoros kapcsolat fűzi a nemzet csalogányához

Pécsi Ildikó idén betöltötte 72. életévét, de még most sem jut ideje unatkozni. Tovább olvasom