Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Ilyenkor a kutya etetése is nagy gond lehet

Bordány - Nehezen tudnak megküzdeni a nagy hóval az idős és beteg emberek a Csongrád megyei tanyavilágban. Az önkormányzatok lehetőségeikhez mérten mindenben segítenek.
– Már sírtam is a hó miatt, hiszen a kutya etetése is gondot okoz. Nyáron jó tanyán élni, de most nem – mondta könnyes szemekkel a bordányi Mező-dűlőben egyedül élő Simon Józsefné. A 86 éves asszony jó fizikai állapotban van, és soha nem okozott gondot neki a faluba menni vásárolni. – Az elmúlt napokban ki se mozdultam a házból. A fiam vásárol helyettem. Látom, takarítják a havat a tanyákon is, de a szél és az újabb hó eddig mindig erősebbnek bizonyult – magyarázta az idős nő.

Bordányban 600–700-an élnek életvitelszerűen tanyákon, közülük 70 ember rendszeres szociális gondozásban részesül. – Mikor megtudtuk, hogy milyen időjárás köszönt ránk, azonnal felmértük az igényeket. Ügyelünk arra, hogy mindazok tanyái előtt szabad legyen az út, akiknek rendszeres orvosi felügyeletre vagy egyéb szociális gondozásra van szükségük. Még arra a két, külterületen élő kismamára is figyelünk, akik akár a napokban megszülhetnek – magyarázta Tanács Gábor polgármester. Bordány belterületén 2 traktor dúrja folyamatosan a havat, a külterületen 3: naponta 80 kilométernyi utat kell megtisztítaniuk. A munkálatokat Lovai Mihály, az intézmény-fenntartási és településüzemeltetési intézmény vezetője fogja össze. Az 55 éves férfi és kollégái nem sokat aludtak az elmúlt napokban.

Kistelepülések nagy harca a hóval. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
– Ha nem esik a hó vagy nincs hófúvás, akkor is minimum 4 óra kell az utak megtisztításához. Van egy listánk a gondozottakról, akikre különösen ügyelünk: a traktorosok pontosan tudják, hova kell menniük – magyarázta Lovai Mihály. Az egyik jármű éppen Simon néni portája elől tolta el a majd félméteres havat, Lovai Mihály pedig az asszony udvarát takarította; átadott egy falubeli pékségből hozott kenyeret is. A traktorosok telefonját folyamatosan hívják a segítséget kérők.

Mórahalmon is folyamatos üzemben vannak a munkagépek: jelenleg a városból szállítják ki a havat külterületre. Nógrádi Zoltán polgármester elmondta: az évek óta jól működő riasztási rendszerüknek köszönhetően 4–5 munkagép elég, hogy a várost és a környéki tanyákat járhatóvá tegyék. – Minden egyes dűlőre és kerületre megfelelő teljesítményű gépet küldünk. A takarítást magánszemélyek mellett a Móraép városüzemeltetési társaság végzi. Általában hajnali 3-kor kezdenek, és késő estig dolgoznak – mondta a polgármester.

Olvasóink írták

  • 1. szikrataposo 2012. február 08. 09:46
    „Ullesen nincs gond a hoval,mert nem kell durni.Vagy csak azert nem durjak mert nagy ivben tesznek a tanyasiakra???Inkabb a masodik.Se nem tartjak karban a dulloutakat,se a belviz idejen nem tettek semmit,de az adot a kulteruleten elok is ugyan ugy fizetik am mint mindenki mas.A TANYASIAK IS EMBEREK AM!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

48-as kiállítás a Móra-múzeumban

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nyitotta meg kedd este a Volt egyszer egy múzeum – Válogatás az egykori Aradi Ereklyemúzeum kincseiből című kiállítást a Móra-múzeumban. Tovább olvasom