Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Ilyenkor kivirulnak a nők és a virágok - galériával

Szeged - Virágillatba burkolózott pénteken a szegedi Mars téri nagycsarnok. Szombaton lesz a nemzetközi nőnap, amelyet Magyarországon 1948 óta minden év március 8-án tartanak.
– 200 forint a csomag barka, de maguknak 150-ért odaadom – mondja kedvesen az egyik kofa péntek délelőtt a Mars téren. A virágillatba burkolózott nagycsarnokban csábítóan kínálják magukat a színes fréziák, jácintok, tulipánok, liliomok, gerberák és orchideák. Egy cserepes jácintot 400-500 forintért kínálnak.

– Rezsicsökkentés volt, úgyhogy az illata ingyen van – mosolyog Miklósné Edit. A domaszéki termelő 30 éve foglalkozik növényekkel. Azt mondja, a cserepes jácint azért jó befektetés, mert miután elnyílt, kiültetve még több évig virágzik. – Tél végén az emberek ki vannak éhezve a friss illatokra. A nők pedig ugyanúgy kivirulnak, mint a virágok – mondja.

A százszorszépek között válogat Balázs. Kezében egy szál liliomot tart, barátnőjének viszi. Később is összefutunk a fiatalemberrel, akkor már több csokor virágot szorongat. Azt mondja, édesanyja és nagymamája mellett barátnője családjának nőtagjainak is visz virágot.

A hatéves Presztóczki Jancsika nagymamája kezét és egy kis csokor jácintot szorongatott. Az illatos virágot a kisfiú édesanyjának vették.

Ilyenkor kivirulnak a nők és a virágok. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Tisztelet és megbecsülés

1857. március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. A nemzetközi nőnap az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, amelyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak. Ez a nap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta – Magyarországon 1948 óta – minden év március 8-án tartanak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lajos maszkot húzott és késsel fenyegetett

Símaszkkal a fején, késsel a kezében járókelőket ijesztgetett, biciklisek és autósok elé ugrott egy részeg férfi Ásotthalmon.
Tovább olvasom