Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Imádja az oldtimer autókat

Szeged - Jó csillagzat alatt született produkció a Cigányszerelem – mondja Frankó Tünde, a szegedi közönség régi kedvence, aki Ilonát, a primadonnát alakítja ma és holnap este a szabadtérin.
A Cigányszerelem primadonnájaként nagy sikert arat a Dóm téren Frankó Tünde, akit a 90-es években Szegedről csábított el az Operaház. Most rafinált, céltudatos nőt játszik, akit megedzett az élet – meglepetés új szerepkörben látni.

– Szerintem a rafinéria minden nőben benne van, és nem is ez a legfontosabb, inkább az, ahogyan Ilona megküzd Józsiért, a szeretett cigányprímásért. Egy érett nő, aki pontosan tudja, mikor melyik PIN kódot kell beütni a férfiaknál, ha valamit el akar érni – mondja Frankó Tünde, aki szerint operaénekesként az volt a legnagyobb kihívás számára, hogy a prózát is természetesen és magabiztosan mondja. – Hiteles színekre, hangsúlyokra törekedtem, nehéz utat jártam végig, rengeteget tanultam a fantasztikus partnerektől, Molnár Piroskától, Bodrogi Gyulától és a többiektől: a prózának éppúgy megvan a zenei szerkezete, mint a muzsikának – hangsúlyozza az érdemes művész díva, akit 12 éves kislánya, Kerényi Tünde Sára is megnézett az operettben. – Sára most épp egy Harry Potter-szerű fantasy-könyvet ír, hihetetlen érzéke van a dramaturgiához. Zenét is tanul, de nem hinném, hogy muzsikus lesz belőle. A János vitéz Iluskája volt eddig az a szerepem, amit a legjobban szeretett, a tragikus operai hősnőkkel hadilábon áll, mert felzaklatja, ha meghalok a színpadon. Ő még a szívével hallgatja a zenét.

Frankó Tünde Ilona, a primadonna szerepében a Cigányszerelemben - a háttérben Kiss B. Attila mint Józsi, a cigányprímás. Fotó: Schmidt Andrea
Frankó Tünde Ilona, a primadonna szerepében a Cigányszerelemben - a háttérben Kiss B. Attila mint Józsi, a cigányprímás. Fotó: Schmidt Andrea

Frankó Tündének az Operaház sztárjaként sem szakadt meg a kapcsolata Szegeddel, mindig jött, ha hívták. A szabadtérin a Hoffmann meséiben, majd José Cura 2001-es gálakoncertjén lépett fel. Itt élő húgát, Lillát is meg szokta látogatni, aki tehetséges grafikus, ő tervezte a Szegedi Kortárs Balett jubileumi albumát. Régi iskolatársaival is tartja a kapcsolatot: egy hét múlva lesz a 25 éves érettségi találkozójuk a Tömörkényben. – Összetartó osztály voltunk, minden évben találkozunk. A főiskolán is együtt maradtunk, az osztálytársaim közül ma sokan a zenekarban játszanak, mások zeneiskolában tanítanak. Imádom Szegedet, a legkedvesebb helyem a gyönyörű Reök-palota és a Kiskőrössy Halászcsárda.

Lakberendezést tanul

– Hihetetlenül élvezem, amikor a Cigányszerelemben Stohl Andrással felhajtunk a csodaszép 1929-es fehér Fiattal a színpadra. A gázsim helyett is elfogadnám ezt az oldtimer autót. Fantasztikus érzés benne ülni: súlya, ereje van – és roppant romantikus! Megbeszéltem a Fiatot kölcsönző kisteleki gyűjtővel, hogy megmutatja majd a többi régi kocsiját is. Szeretnék megtanulni vezetni, mert a párommal Máriaremetén építkezünk, így szükségem lesz majd a jogsira. A kedvesem építészmérnök, ő tervezte a leendő otthonunkat, amelynek a pincéjét megcsináljuk borozónak – árulja el Frankó Tünde, aki lakberendezést tanul, gondol arra is, mit csinál majd, amikor már nem énekel. – Húsz éve vagyok a pályán, boldog vagyok a szerepeimmel. Lehet, hogy sokak számára nem rokonszenves, de vállalom: nem szeretnék öregen kis szerepeket énekelni, nem akarok sem hangilag, sem fizikailag illúzióromboló lenni. Nincsenek véletlenek: a lakberendezés jól kapcsolódik majd a párom munkájához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterkurzus Marton Évával

Szeged - A világsztár díva, Marton Éva is mesterkurzust tart a Szegedi Tudományegyetem nyári művészeti akadémiáján, amelyet ötödik alkalommal rendeznek meg. Tovább olvasom