Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

IN MEMORIAM DR. BONTOVICS ERZSÉBET

Személyesen ismerte minden munkatársát, és mindenkivel barátságos volt. Bízott bennünk, elvárta az önálló, kreatív munkát.
Szívünket szomorúság, mély fájdalom tölti el, hogy búcsúznunk kell egykori, szeretett igazgatónktól, Dr. Bontovics Erzsébet gyermekgyógyász szakorvostól, aki 1976–1996 között, nyugdíjazásáig a szegedi bölcsődék igazgató főorvosa volt. Huszonnégy bölcsőde és a csecsemőotthon munkáját irányította. Egész életét a gyermekek szeretete, értük és a családokért érzett felelősség határozta meg.

Elhivatott, korszerűen gondolkodó, vezetői és pedagógiai vénával megáldott egyéniség volt, újító a szakma területén. Országos szinten az elsők között, 1980-ban alapította meg Szegeden a városi módszertani bölcsődét, mely 2013. évi megszüntetéséig meghatározó volt a szakmai munka irányításában, fejlesztésében, nemcsak városi, de járási, majd megyei és regionális szinten is. Elsőként alkalmazott pedagógust a módszertani feladatok ellátásához, a gondozónők munkájának segítéséhez.

Elsők között hozott létre speciális csoportot sérült gyermekek ellátására, korai fejlesztésére, gyógypedagógus alkalmazásával. Bentlakásos bölcsődét működtetett a veszélyeztetett, a hátrányos helyzetű gyermekek védelme, fejlődése érdekében. Bölcsődét építtetett 1993-ban Kiskundorozsmán. Igazgatóként célja volt, hogy a vezetők és a gondozónők korszerű elméleti tudással, család- és gyermekközpontú szemlélettel rendelkező, jó kommunikációs készségű szakemberek legyenek, akik képesek hatékonyan segíteni a gyermekek harmonikus fejlődését, és a családi nevelést.

Segítő hivatású szakemberként, a rogersi személyközpontú pszichológia alapján kezdeményezte a bölcsődék nyitottabbá válását, a szülőkkel való kapcsolatok erősítését. Igazgatása alatt dolgoztuk ki, és alkalmazzuk azóta is a szülőcsoportos beszélgetések, egyéni beszélgetések módszerét. Fontosnak tartotta a gyermekek zenei, anyanyelvi, irodalmi nevelését. Szorgalmazta a vezetői, gondozónői képzéseket, továbbképzéseket. Oktatott gondozói, szakgondozói képzéseken, vizsgaelnök volt. Tanítványai közül ma is sokan dolgoznak bölcsődékben, szeretettel emlékeznek rá.

Széles látókörű, művelt ember volt, képezte magát, sokat olvasott, zenét hallgatott. Személyesen ismerte minden munkatársát, és mindenkivel barátságos volt. Bízott bennünk, elvárta az önálló, kreatív munkát. Megkövetelte és a lehetőségekhez mérten elismerte a jó munkát. Vezetői utánpótlást nevelt, csapatot épített. Országos szakmai rendezvényeken mindig példaként említették nevét és a szegedi bölcsődéket, amire büszkék lehettünk.

Tiszteltük és szerettük emberségéért, segítőkészségéért. A ’90-es évek bölcsődebezárásai, nyugdíjazása megviselte. Tevékeny, erős, bölcs asszonyként családja, gyermekei, unokái körében vigasztalódott, mentálhigiénét tanult. A Magyar Bölcsődék Egyesülete 1996-ban Akócsi Ágnes–díjjal tüntette ki.

Drága főorvosnő, kedves Zsóka! Életpályád, vezetői egyéniséged, igaz emberséged példa sokunk számára. Ajándék a Sorstól, hogy ismerhettünk Téged, hogy együtt dolgozhattunk Veled. Nyugodj békében! Emléked, míg élünk, szívünkben él!

A szegedi önkormányzati bölcsődék dolgozói nevében:
Kissné Fazekas Ibolya szaktanácsadó pedagógus, Gyuriczáné Botka Emőke szakmai vezető és Ungi Ferencné igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fővárosban vettek végső búcsút Bicskey Lukácstól

Családja, barátai és kollégái csütörtökön végső búcsút vettek Bicskey Lukácstól. Tovább olvasom