Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Indiai lótusz és agavé virágzás a szegedi Fűvészkertben

Az Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában őshonos vízinövény színpompás virága - az időjárástól függően - augusztus közepéig, végéig látható a szegedi egyetemi füvészkertben. Az elmúlt napokban egy másik egzotikus növény, a több méter magasra megnövő agávé (Agave Americana) is kivirágzott - tájékoztatta Pulics Julianna kertvezető.
Az indiai lótusz a füvészkert egyik büszkesége, a virágból a legnagyobb közép-európai állomány itt található. A picinyke tavon a növény több tucat, hatalmas rózsaszín virága nyílik, de már láthatók a magokat rejtő darázsfészekhez hasonló, díszes termések is.

A legenda szerint Buddhának életet adó növényt őshazájában sokoldalúan hasznosítják: magját, a mogyoró nagyságú lótuszdiót főzve, pirítva, kandírozva fogyasztják, keményítőben gazdag gyöktörzsét főzeléknek készítik el, vagy megszárítják, és gabonával keverve kenyeret sütnek belőle. Sőt fiatal hajtását és levelét is megeszik.

Az agávé különleges virága - melyet még körülbelül két hétig láthatnak az érdeklődők -, a növény 1,5-2 méter hosszú viaszos, szürkés levelek közül emelkedik 8-10 méter magasra. Az agávé egyetlen életcélja a zöldessárga virága, ugyanis 40-50 éven át neveli, minden energiáját rá fordítja, majd virágzás után a növény elszárad.

Az agávé a mexikói őslakosok talán leguniverzálisabb növénye volt: lenyúzott, hártyaszerű bőrszövetét papírnak használták, a levelek csúcsát tűnek. Vízzel megdörzsölt levele ideális szappannak bizonyult, az elszáradt növényből pedig akár házat is lehetett építeni. Az agávé a XVI. században került Észak-Amerikából Európába. Rostnövénynek akarták termeszteni, de nem volt gazdaságos. Magyarországon télen védeni kell a fagyoktól, délebbre azonban annyira megszerette a klímát, hogy vadon is szaporodik, az Adria partján gyakran találkozni vele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi városházán nincs felelős?

Kódolva volt, hogy csődhelyzetbe kerül a szegedi rendelőintézet – állítják ellenzéki… Tovább olvasom