Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Indul a Csillagszóró hadművelet

Szeged - Elfelejtett jótállás, címke nélküli szaloncukor. A piaci és utcai árusok helyett a fogyasztóvédők az üzleteket ajánlják. A bizonylatot ellenőrizni kell, az interneten rendelt ajándék kiszállítása „csúszhat". A karácsony előtti kereskedést idén tíz hatóság ellenőrzi.
– A nagy rohanásban sem szabad elfelejteni megnézni a bizonylatot, hogy az akciós árat ütötték-e be a pénztárnál, vagy sem. Mert ilyenkor még van esély arra, hogy visszafizetik a különbözetet – figyelmeztetett Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője, mikor arról faggattuk, mire érdemes figyelni a karácsony előtti bevásárlásnál.

A szakember felhívta a figyelmet az úgynevezett jelöletlen termékekre: a címke nélküli csokifigurák, szaloncukrok esetében ugyanis előfordulhat, hogy a tavalyi vagy a tavalyelőtti terméket próbálják meg idei áron eladni.

– Műszaki cikkeket, fényfüzéreket szaküzletben érdemes vásárolni, mert ott lehetőség van arra, hogy kipróbáljuk, működik-e a termék. A piacon, utcai árusnál vásárolt, bizonytalan eredetű eszközök esetében például a tűzveszély kockázata igen nagy – magyarázta Kathi Attila. Hozzátette: a műszaki cikkeknél figyeljünk arra, hogy a szükséges dokumentumokat (használati utasítás, jótállás) is megkapjuk a termékkel együtt.

Műszaki cikkeket  szaküzletben érdemes vásárolni. Fotó: Frank Yvette
Műszaki cikkeket szaküzletben érdemes vásárolni.
Fotó: Frank Yvette

Az internetes vásárlás esetén 8 napon belül indoklás nélkül vissza lehet küldeni a megrendelt árut, még akkor is, ha az megfelelően működik. Ha ajándékot rendelünk a neten, számolni kell azzal, hogy „csúszhat" a kiszállítás. Ezért különös figyelmet kell fordítani a szállítási határidőre, illetve arra, hogy késés esetén milyen kárpótlást ígér a cég.

– Az ünnepek után a legtöbb kérdés a vissza, illetve kicserélések miatt érkezik hozzánk. A kereskedők nem kötelesek kicserélni az ajándékba kapott, nekünk nem tetsző termékeket, de sok helyen van rá lehetőség. Ezt érdemes már a vásárlásnál tisztázni – mondta a szóvivő.

Idén tízen ellenőriznek

Idén a tavalyi nyolc helyett tíz szervezet ellenőrzi a kereskedőket a Csillagszóró hadműveletben november 20-ától január 4-éig. Az APEH, a vám- és pénzügyőrség, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, a fogyasztóvédelem, az Élelmiszer-biztonsági Hivatal, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, az ÁNTSZ és az Országos Rendőr-főkapitányság mellé bekapcsolódott a PSZÁF, és a közlekedési felügyelőség is. Az előbbi a különböző hitelajánlatokat, azok feltételeit ellenőrzi, az utóbbi pedig a személyautó- és az alkatrész-kereskedelmet.

Olvasóink írták

  • 1. Dittike 2008. november 30. 11:55
    „James Bond mehet a Tescoba nyomozni...:D"csillagszóró hadművelet"..azért ötletes..húsvétkor meg a "záptojás-kukacos- csoinyuszi hadművelet"”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gitárt kaptak a beteg gyerekek

Szeged - Kérésüket teljesítve két elektromos gitárt adott át a szegedi gyermekklinika… Tovább olvasom