Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Indul a nagy szegedi villamosprojekt

Szeged - Kedden elkezdődik a nagy szegedi villamosprojekt, amely 2011-ben zárul. Új villamospálya, új villamos- és trolivonalak, új járművek, új csomópontok – mindez az unió által 80 százalékban támogatott 29 milliárd forintos költségvetésből.
Nem azonnali csomópontlezárással indul ezen a héten a szegedi villamosprojekt: holnaptól két héten át még csak az optikai kábelhálózatot váltják ki az Anna-kútnál. Július 15-étől azonban már se villamos, se busz, se autó nem haladhat át a kereszteződésen. A tilalmat augusztus végén, az iskolakezdésre feloldják, még abban az esetben is, ha nem készülnek el a terület rendezésével. Mint ahogy arról már beszámoltunk, a közlekedési káosz idején az 1-es villamos nem közlekedik, helyette villamospótló autóbuszok járnak majd, a 3-as és a 4-es tuják pedig csak a fürdőig, illetve a Mérey utcáig mennek, az utasoknak át kell gyalogolniuk az építkezésen.

Susányi Tamás, a villamosprojekt irányítási feladatait ellátó Szeged Pólus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a visszaszámlálás perceit élik. A kivitelezésre kiírt közbeszerzés még csak ma zárul, s rögtön szerződést is kötnek a nyertes kivitelezővel. A munkaterületet pedig már másnap átadják neki.

Július 15-étől az Anna-kútnál egyaránt tilos az átjárás busznak, villamosnak és autónak. Fotó: Segesvári Csaba
Július 15-étől az Anna-kútnál egyaránt tilos az átjárás busznak, villamosnak és autónak.
Fotó: Segesvári Csaba

A Szeged Pólus Kft. projektteamet hozott létre a 2011-ig tartó fejlesztésre belső és külső szakértőkből, hiszen egy hatalmas, 29 milliárd forintos beruházásról van szó, amelyet 80 százalékban az unió finanszíroz. Az uniós pályázat két kedvezményezettje közül az egyik a szegedi önkormányzat, a másik az SZKT, mindkét fél munkatársai részt vesznek a lebonyolításban.

A szegedi villlamosprojekt ütemezése (2008-2011)

I. Anna-kúti csomópont megépítése
a) 2008. 07. 01-15. optikai kábelhálózat kiváltása
b) 2008. 07. 15-08.31. csomópont lezárása, átépítése
c) 2008. 07. 31.-09.15 terület rendezése
II. 2-es villamosvonal kialakítása
a) 2008 ősze alapközművek kiváltása
b) 2009 nyara: villamosvonal építése, Kossuth Lajos sgt.-i csomópont lezárása
III. Cserzy Mihály utcai remíz átépítése
2008 őszétől folyamatosan
IV. 8-as troli meghosszabbítása, 10-es vonal kiépítése
2009–2010.
V. új villamosok, trolik vásárlása
2008: tender kiírása
az első járművek 2010-ben érkeznek

Az Anna-kúti csomópont – amelynek átépítése 700 millió forintba kerül – kiesésére a szegedieket is próbálják felkészíteni: hamarosan szórólapokon tájékoztatják az utasokat és az ott élőket, a környékbeli vállalkozások pedig bérletidíj-kedvezményeket kapnak.

Az elektromos tömegközlekedés fejlesztésének következő állomása a Rókusi körúton haladó 2-es villamosvonal kialakítása lesz: előkészítése még idén ősszel elkezdődik az alapközművek kiváltásával, jövő nyáron pedig jön az újabb csomópont, a Kossuth Lajos sugárútinak az átépítése.

Trolik

A közösségi közlekedés-fejlesztési projekt keretében jövőre kezdik el építeni a 8-as és a 10-es trolivonalat. A 8-assal jelenleg a Tescótól a Dugonics térig trolibuszpótló autóbuszokkal lehet eljutni, ezt hosszabbítják meg a Tisza Lajos körút–Semmelweis utca–Markovits utca–Vitéz utca–Szentháromság utca–Tisza Lajos körút útvonalon. (A Kálvin térig tartó szakasszal elkészültek a Szent István tér felújításakor, a Dugonics térig pedig megfelel a kívánalmaknak a már meglévő felső vezeték.) A leendő 10-es trolibusz a jelenlegi 10-es busz útvonalán közlekedne Tarjántól a klinikákig. A projekt keretében 9 új villamost és 10 új trolit vásárolnak.

További információk a villamosprojektről: www.ujpalyan.hu

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Antiserver 2008. július 01. 22:43
  „Hát ahogy a belinkelt oldalon láttam, a 3-as vonal is két vágányú lesz, és lesz egy Y megforduló a végén (olyan, mint a 4esnek a jégpályánál).
  Gondolom azért, mert oda Tátrák fognak menni...”
 • 36. szpalika 2008. július 01. 22:17
  „T6A2 vagy KT4 nem elég? :)

  Elvileg az új villamosok a 2-es vonalra lesznek, ami az jelenlegi 1-es kapacitásának 2/3-át örökölné. Hétvégén szerintem esetleg majd jut a 3-as és 4-esre.

  A régebbi, tátra villamosok mennének a 3-asra is.”
 • 35. utopia 2008. július 01. 18:42
  „Remélem az új villamosokból, jut a 3 -as vonalára is!”
 • 34. kiss martin 2008. július 01. 17:28
  „Öcsém ennyi barmot.Mit szaroztok ezen jaj zaj jaj felturnak vmt kit a faszt érdekel lényeg, hogy jobb lessz így mindenkinek.Csak a nyanyák nyavajognak ezekért.Ne vitatkozzatok nyugi.
  És lényeg ne cseszegessétek egymást.
  Ha még valaki mindig nem tud semmit.Mondom látogasson erre a linkekre:-------www.szkt.hu--------www.ujpalyan.hu------Itt minden levan Írva ja és ha valai szereti, hogy szidják látogassa meg a forumot az szkt oldalon.
  Bybe”
 • 33. Dini1 2008. július 01. 08:22
  „30: ez amúgy komoly kérdés így 2008-ban?”
 • 32. Antiserver 2008. július 01. 03:46
  „vili mos! Talán hogy ne fulladj meg a kipufogógáztól, amit a jó öreg kis Ikarus az orrod alá pöfög. Meg talán mert a villamosok külön pályákon haladnak, és így kikerülik a dugókat.
  De ha zavar, még mindig mehetsz busszal, vagy gyalog.”
 • 31. Ness 2008. június 30. 22:54
  „vili mos: igazad van, sokkal jobb a környezetszennyező buszokon a forgalmi dugókban ácsorogni. nem is értem hogy a sok hülye miért akar villamost? nonszensz.”
 • 30. vili mos 2008. június 30. 22:15
  „mi a fasznak villamos, meg troli?”
 • 29. Kérem, adja meg a nevét 2008. június 30. 18:29
  „Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!

  Önök alkotmányellenesek.

  Kellemes meglepetés: az Alkotmánybíróság a köztársasági elnök indítványa alapján megsemmisítette a "gyalázkodás" tényállást beiktató Btk.-módosítást, mert az Ab szerint a gyalázko­dás tényállásba foglalt magatartások alkotmányosan nem büntethetők - közölte az Ab hétfői határozatát az MTI-vel.

  Az Ab közleménye felidézte: az Alkotmány alapján mindenkit egyenlően megillet a szólás joga (még a magyarokat is), és ez az alapjogi védelem nem tagadható meg pusztán azért, mert az elhangzottak mások (tudjuk, kikről van szó) érdekét, szemléletét, érzékenységét sértik, vagy azok egyes személyekre nézve bántóak, lealacsonyítóak. Az Ab ezért alkotmányellenesnek nyilvánította az Országgyűlés által elfogadott gyalázkodás elnevezésű új büntetőjogi tényállást. Az Ab határozatának indokolása hangsúlyozta, hogy a gyalázkodás tényállásba foglalt magatartások alkotmányosan nem büntethetők.
  http://kuruc.info/r/1/26686/”
 • 28. csanyiv 2008. június 30. 17:23
  „Jogos FŐELLENŐR: a Csáky utcai troligarázs és a villamosremíz lesz feltúrva, de ez a belinkelt honlapon úgyis kiderül...
  Rolisd: a Körtöltés utcán mehetett volna a 6-os troli a tervek szerint, ha a sikeres antilobbi nem ásta volna meg a sírját már megszületése előtt.”
 • 27. Cat 2008. június 30. 17:02
  „" A közelben lekók (mint én is) megbolondúlnánk az állandó rázkódástól hangtól stb."
  Mert a busz nem hangos és büdös, mi? Itt indul az ablakom alatt az egyik buszjárat, a villamos zaja ehhez képest lófütyi (kéretik nem a Bengálikra gondolni...)
  Meg az elektroszmog. A benzingőz jobb?

  Unom már ezt a nyavalygást, jaaaj, szar a közlekedés, jaaaj, most meg feltúrják az utakat, jaaaj, zörögni fognek a villamosok, jaaaj, túl sokat költenek rá stb.
  Jól mondja strangerrr, nyuszika meg a sapkája,”
 • 26. FŐELLENŐR 2008. június 30. 16:28
  „TE KIS BUTUSKÁK MIFÉLE CSERZY MIHÁLY UTCAI REMÍZRŐL VAN SZÓ?????? LEHET HOGY VALAKI NAGYON NINCS KÉPBEN”
 • 25. Antiserver 2008. június 30. 15:48
  „Örülök a projektnek, a roslid által belinkelt oldal egyértelművé tesz pár dolgot.

  Amúgy szerintetek ha lesz 2-es villamos, akkor a 2-es buszt átnevezik?”
 • 24. tetü 2008. június 30. 15:44
  „Arról tud-e valaki valamit, hogy az M43-as építése mikor kezdődik?
  Elvileg júniusban már hozzá kellett volna fogni, de eddig nem látjuk nyomát, pedig naponta járunk az 5-ösön és a sándorfalvi úton is...
  A villamos felújításnak örülök, remélem a szkeptikusok is elégedettek lesznek majd az eredménnyel!”
 • 23. csanyiv 2008. június 30. 14:36
  „Hát igen, azért látszik, hogy a témával kapcsolatban pont azok tamáskodnak, vagy finoman szólva írnak butaságokat, akik eddig még nem nagyon foglalkoztak, találkoztak vele. Pedig ha olyan nagyon fáj a dolog, volt már elég közmeghallgatás és lakossági fórum ahol lehetett volna érdeklődni és véleményt nyilvánítani - vagy legalább elolvasni a projekttel kapcsolatos tudnivalókat, hogy miért így, miért most és miért ennyiből. Ellenzékit nem sorolnám ezek közé, ő már többször sikeresen bizonyította hozzá nem értését és politikai elfogultságát a témában, a DM fórumok keretei között is... Lehet keresgélni a fórumtémák között, alaposan meg lett rágva a gitt itt is az elmúlt két-három évben! :)”
 • 22. tisztelt rolisd 2008. június 30. 13:20
  „ide figyelj szerinted mért akarnak 2-es villamost?
  Látom hülye vagy.
  5-busz legalább ott jár ezek kiváltását akarják elérni hogy ne legyen benzines a hülye fejed.
  sőt megépűl az elkerülő nem lessz ekkora forgalom 2 sáv bőven elég lessz a kocsiknak.ja és zaj abban megnyugodhatsz gumiágyas lessz a sinpálya de ha hülye vagy még mindig itt egy link
  http://www.ujpalyan.hu/
  elolvasod és megérted oksa?
  császtok”
 • 21. villamos épűljön meg juhé 2008. június 30. 13:15
  „A kurva anyátokat mit szarakodtok ugyis készlessz majd meglátjátok sok balfasz.olyanok vagytok mint a patkány mindent szétbasznátok akár a greenpeace!Sok köcsög.”
 • 20. Mil 2008. június 30. 13:14
  „Azért akarnak villamost(egyébként a zöldterület rovására), mert az nem áll a dugóban. Meg hatékonyabb. Amúgy a dugóra hivatkozás okafogyottá válik majd, ha megépül az elkerülő. Összeségében sztem felesleges.”
 • 19. strangerrr 2008. június 30. 12:56
  „Fidesz vezette városban (Debrecen) nem lesz elektroszmog?:)
  Nem lesz többlet villamos energia felhasználás?:)

  Ugye milyen hülyeség pártpolitikává silányítani egy szakmai kérdést?

  Ha villamos, akkor miért nem troli? Ha troli miért nem busz ? Ha busz akkor miért nem kerépkpárút? Ha sapka van rajta, akkor azért, ha nincs sapka rajta akkor meg azért;)”
 • 18. rolisd 2008. június 30. 12:14
  „Ja és másik de hasonló téma! A Tesco Damjanich utca felölirészén és a nemtudom milyen lakóparknál is van megálló mind2 irányban ott milyen járat lesz? És merre fog menni? Ha valaki tudja irja meg erre a forumra!”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három éve város Sándorfalva

Sándorfalva - Sándorfalva 2005-ben kapott városi rangot. A hétvégi városnapokon a sándorfalviak… Tovább olvasom