Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Indul a parlagfűkommandó

Szeged - A szúnyogok mellett a parlagfű is gondot jelent a rengeteg csapadék és a kánikula miatt. Lejárt a kötelező irtás határideje, a hatóságok ellenőriznek és büntetnek. Kifogást csak a belvíz vagy árvíz sújtotta földtulajdonosoktól fogadnak el. Megyénkben minden harmadik ember allergiás.
A parlagfű első, kötelező kaszálásának határideje szerdán lejárt, tegnap óta ellenőrizhetik a hatóságok a gyomos területeket. Az elhanyagolt ingatlanokat a földhivatalban lehet bejelenteni, a belterületi parlagfüvet pedig az illetékes jegyzőnek. A rendkívül sok eső és a rekkenő hőség megteszi a magáét: a szántókon és legelőkön tengernyi a parlagfű, ami napokon belül elboríthatja pollenfelhőivel a megyét. Hivatalos bejelentést még nem kapott a hatóság parlagfüves földekről, a vásárhelyi növény- és talajvédelmi igazgatóság felügyelői ellenőrzik majd a megye 4263 négyzetkilométerét. Az önkormányzatoktól is hozzájuk futnak be a jelzések; ők bírságolnak, és kényszerkaszálást rendelhetnek el – akár zárfeltöréssel is. A bírság 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet.

Elsősorban a nem művelt külterületek ellenőrzését kérte a hatóságoktól, és haladékot ígért az ár-, illetve a belvízzel sújtott területek tulajdonosainak Czerván György agrárgazdasági államtitkár. A türelmi idő csak a vis maior helyzetben érintett területekre vonatkozik, és kizárólag addig tart, amíg nem lehet rámenni a földekre, hogy azokon is irtsák a gyomot. A szegedi önkormányzat általános igazgatási irodáján megtudtuk, a törvény szerint járnak el, belterületen nincs ilyen haladék.

Mártély főutcáján kaszálnak. Vásárhely külterületén, a töltésen is felütötte fejét a gyom. Fotó: Veréb Simon
Mártély főutcáján kaszálnak. Vásárhely külterületén, a töltésen is felütötte fejét a gyom.
Fotó: Veréb Simon

A Tiszán innen fekvő területeket veszélyezteti legjobban a parlagfű. A nagyon erősen szennyezett kategóriába sorolták a korábbi mérések Ásotthalom, Csengele, Domaszék, Felgyő, Forráskút, Ruzsa, Sándorfalva, Szatymaz, Üllés térségét. Nem kellett messzire mennünk: Szegeden például egy József Attila sugárúton lebontott ház helyét méteres gaz borítja.

135 millió mentesítésre

Az országban 5 millió hektár fertőzött allergén gyommal: ismétlődő „tűzoltás" helyett évek óta átfogó megoldást sürget a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület. Eredményt idén sem sikerül elérni, az államtitkár jövőre ígért átgondolt koncepciót és hozzá megfelelő pénzt. Kiemelte: együtt érez a gazdálkodókkal és a 2,5 millió hazai allergiással. Összehasonlításul: a dél-alföldi régióért felelős bizottság tavaly 22 önkormányzat parlagfű-mentesítési projektjét támogatta 500-500 ezer forinttal. Ebből fűkaszák vásárlására és tájékoztató anyagokra futotta. A 3 megyében 124 millió forint támogatás jutott közmunkára, ebből 1253 embert foglalkoztatott Csongrád megye közvetlenül parlagfűirtásra. Megyénkben 394 eljárás indult fertőzött terület miatt, 19 helyen rendeltek el kényszerkaszálást, és összesen több mint 2 millió forint értékben büntettek.

24 milliárd allergiára

150 ezer az allergiás beteg Csongrád megyében – a becslések szerint. Ez a fajta túlérzékenység nem gyógyítható, csak a tünetei enyhíthetők. Ha így haladunk – a szakemberek szerint –, tíz év múlva minden második ember asztmás lesz. Úgy számolják: évente 20–24 milliárd forintot költ az ország az allergia kezelésére.

Olvasóink írták

 • 8. Fremen 2010. július 03. 22:22
  „http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nem_csak_a_bunozokre_vadaszik_lazar_szvetozar_alezredes/2076752/

  Ehhez a cikkhez, amelyen feltehetően épp nyulat és fácánt lop az egyik "főrendőr" még mindig nem lehet hozzászólni. Miért?”
 • 7. Onuk 2010. július 03. 08:23
  „SZŐREGEN a Temesvári és a Zsálya utca sarkáról induló jó néhány hektár parlagföld, egészen a vasúti töltésig bezárólag tiszta gaz, és tavaly sem volt lekaszálva.
  Senkit nem érdekel a lakóövezeti fertőzöttség.”
 • 6. csillagpor 2010. július 03. 08:02
  „Az, hogy valakinek a betegsége mitől alakul ki és netán mitől gyógyul ne menjünk bele - ahány betegség annyifajta reagálás az emberi szervezet részéről - vannak szerencsések is, akik kigyógyultak, vagy csak tünetmentesek. A lényeg azon van, hogy ez a fajta igencsak allergén, és nemcsak ez virágzik, hanem sok-sok másfajta növény is - és ez igencsak nem szerencsés időszak az allergiásoknak. A megyében rengeteg helyen nem vágják a gazt-nemhogy a parlagfüvet. A városok többségében megfigyelhető, hogy leginkább az önkormányzati tulajdonú területeken van gaztenger-benne a parlagfűvel, a városokon kívül nagy területek nincsenek művelve és nem látszanak ki a gaztól, na és ne feledkezzünk meg a MÁV területeiről sem - hiszen azokon ebben az évben nem végeztek még semmi munkát.(lehet papíron ez megtörtént, de csak papíron!) Tessenek elmenni a Rókusi pályaudvar fele - embermagasságú gaz van, a sínek között parlagfűvel és a sort lehetne órák hosszan sorolni. Kedves önkormányzatok és MÁV - nem kellene betartani az előírásokat Önöknek is? Amúgy megjegyzem ne csak azért vágják a füvet és gazt, mert kötelező és egészségre ártalmas, hanem azért is mert igencsak ronda is.”
 • 5. ValakiaSOKKözül 2010. július 03. 05:21
  „van megoldás....Többek között én is "kigyógyultam" az allergiából!
  Megérdemlik, hogy reklámozzam őket, mert emberséges, ügyfélközpontú hozzáállásuk van.

  http://www.frigotrade.hu/klima/legtisztito_daikin_mc707vm_mc707vmw_mc707vms.php”
 • 4. Fremen 2010. július 03. 00:46
  „Kommandó?

  Jaj, csak nehogy ez is olyan legyen, mint a Lázár Szvetozár által irányított fél hülyék társulata!

  Szvetozár vígan lövöldözi, a fene tudja honnan szerzett pénzből az őzeket és vadakat, mialatt a beosztottjai a legalapvetőbb szakismeretek hiányában próbálnak úgy csinálni, mintha igazi rendőrök lennének.:)”
 • 3. Fremen 2010. július 03. 00:44
  „Igaz1017, tökéletesen igazad van!”
 • 2. igaz1017 2010. július 02. 15:39
  „A parlagfű hasznos növény .Salátát készítünk belőle.Nagyon egészséges.”
 • 1. deszkás 2010. július 02. 13:14
  „Csak kérdem ,mikor a parlagfüvet hirből se ismertük akkor nem volt asztmás beteg?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódás miatt leterelik az M5-ösről a határra tartó forgalmat

Röszke - Másfél órás várakozás alakult ki a röszkei autópálya-határátkelőhely kilépőoldalán a… Tovább olvasom