Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 20°C | 33°C Még több cikk.

Indul a vidékstratégia társadalmi vitája

Szeged - Fazekas Sándor társadalmi vitára bocsátotta a Vidékfejlesztési Minisztérium 10 éves Nemzeti Vidékstratégiáját a karcagi Nagykunsági gazdafórumon – olvasható a kormany.hu oldalon. A stratégia célja, hogy 2020-ra a vidék társadalmi és gazdasági folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be.
Az agrárstratégia megalkotásával és végrehajtásával a tárca a vidéki Magyarország egészének megújítására törekszik. Ennek érdekében négy átfogó területről, az agrárgazdaságról, a vidékfejlesztésről, az élelmiszer-gazdaságról, valamint a környezet védelméről határoz meg tennivalókat.

A harmadik évezredben a nemzet csak akkor érezheti magát biztonságban, ha tudatosan védi tájainak épségét, lakosait jó minőségű és biztonságos élelmiszerrel látja el, és természeti erőforrásaival fenntartható módon gazdálkodik. Az ivóvízbázisok, a talajok, az élővilág és a környezeti állapot megőrzése nemzetbiztonsági jelentőségű, stratégiai feladatok – olvasható a vitaanyagban. Magyarország történelme során mindig a vidéki gyökerekből táplálkozva, a falusi közösségek erejére támaszkodva tudott megújulni. A vidék, a mezőgazdaság és a környezet ügye nem csak a falvakban élők gondja. A vidék sikereinek és kudarcainak a társadalom minden tagja részese. Bár természeti adottságaink – termékeny földjeink, termál-, gyógy- és ivóvízbázisunk, változatos természeti tájaink, élelmiszereink – kiválóak, mégsem tudtunk élni velük.

A vidéki életfeltételek jelentős romlásának, a mezőgazdaság további hanyatlásának, a „dél-amerikanizálódási" folyamat megállításának érdekében gyors és alapvető gazdaság- és társadalompolitikai fordulatra van szükség – hangsúlyozza a dokumentum. Ezt a célt szolgálja az eddig hiányzó Nemzeti Vidékstratégia, amely hosszú távú jövőképet, világos alapelveket, valamint cselekvési programokat határoz meg a mezőgazdaság, a vidék és a gazdatársadalom újraélesztésére.

Fazekas Sándor társadalmi vitára bocsátotta a Vidékfejlesztési Minisztérium 10 éves Nemzeti Vidékstratégiáját. Fotó: Schmidt Andrea
Fazekas Sándor társadalmi vitára bocsátotta a Vidékfejlesztési Minisztérium 10 éves Nemzeti Vidékstratégiáját.
Fotó: Schmidt Andrea

A stratégia legfőbb céljai

– a vidéki munkahelyek megőrzése, gyarapítása;
– a vidéki népesség megtartása, a demográfiai egyensúly helyreállítása;
– az élelmezési és az élelmiszerbiztonság szavatolása, a kiszolgáltatottság megszüntetése;
– agrár- és élelmiszergazdaságunk életképességének növelése, piaci pozícióinak javítása, a növénytermesztés és az állattartás egyensúlyi arányának helyreállítása;
– az ivóvízbázisok védelme, a vízkészletek, a talajok, továbbá a természetes élővilág és a tájak megőrzése, a környezetbiztonság növelése;
– helyi erőforrásokra és rendszerekre támaszkodó energiaellátás, energiabiztonság, a kiszolgáltatottság csökkentése;
– a vidéki életminőség javítása, a vidéki gazdaság több lábra állítása;
– a város és vidéke szoros kapcsolatának helyreállítása.

A Nemzeti Vidékstratégia az átfogó célok megvalósításához konkrét teendőket és nemzeti programokat fogalmaz meg.

„Magyarország szándékaink szerint olyan ország lesz, ahol az európai sokszínű, minőségi mezőgazdaság, a környezet- és tájgazdálkodás válik általánossá. Úgy állít elő értékes, egészséges, biztonságos és génmódosítás-mentes élelmiszereket, hogy közben védi talajait, ivóvízbázisait, az élővilágot, a tájat és benne az embert közösségeivel és kultúrájával. Egyúttal munkát és megélhetést biztosít a lehető legtöbb állampolgár számára" – fogalmaz a Nemzeti Vidékstratégia.

A Vidékfejlesztési Minisztérium arra törekszik, hogy a legszélesebb társadalmi párbeszéd előzze meg a stratégia és az erre épülő sarkalatos kerettörvény elfogadását.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2011. április 17. 21:54
    „"...a legszélesebb társadalmi párbeszéd előzze meg a stratégia és az erre épülő sarkalatos kerettörvény elfogadását."
    Ahogy eddig is tettétek! Mi beszélünk -szigorúan társadalmilag - ti meg a fejünk fölött, ellenünkre (de a "nemzetközi" elvárásoknak megfelelően) döntötök.
    A szomorú, hogy még úgy is tálaljátok mintha a mi szempontjainkat (is) vettétek volna figyelembe.”
  • 1. tol 2011. április 17. 09:34
    „ne sokat vitatkozzatok; egyesüljetek! Világ magyar parasztjai, egyesüljetek! Leánykori nevén: termelő szövetkezet...Hajrá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklisek, gyalogosok foglalták el az M43-as hídját - képriport

Új funkciót kapott a Móra Ferenc híd: szombaton gyalogosok, kerékpárosok, kiránduló családok vehették birtokukba. Tovább olvasom