Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Inferno - Liszt szimfóniáira

Szeged - A nemzetközi Liszt-évhez kapcsolódva Inferno címmel kétrészes Liszt-estet mutat be a Szegedi Kortárs Balett pénteken a nagyszínházban. Juronics Tamás botrányosnak tartja, hogy társulatának továbbra is létbizonytalanságban kell működnie.
Rendhagyó premierre készül a Szegedi Kortárs Balett: a nemzetközi Liszt-évhez kapcsolódó Inferno című kétrészes est egyik darabját ugyanis a Budapesti Tavaszi Fesztiválon már bemutatták. A Dante-szimfóniára a társulat meghatározó vendégkoreográfusa, az argentin Roberto Galvan komponált új darabot – ezt a szegedi operatársulat Don Sanche-produkciójával együtt játszották a Thália Színházban. A koreográfusi pályafutását befejező alkotó finom szövetű, érzékeny, filozofikus táncjátékot készített mai életünkből hozott hasonlatokkal – jellemezte kollégája produkcióját Juronics Tamás a keddi sajtótájékoztatón, ahol arról is beszélt: a másik darabot Liszt Faust-szimfóniájának Mefisztó-tételére A belső pokol címmel ő koreografálta, mindössze 8 nap alatt. Két alkotótól két különböző megközelítésű táncjátékot láthat a közönség. Míg a Dante-szimfóniában szinte az egész társulat fellép, A belső pokol kétszemélyes darab, a bemutatón a térdműtétje után először színpadra lépő Czár Gergely és Szarvas Krisztina táncolja. A későbbi előadásokon Hajszán Kitti és Haller János is bemutatkozik benne.

Inferno - Liszt szimfóniáira. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Pataki András balettigazgató tegnap a gondokról is beszélt: a társulatot nehéz helyzetbe hozta, hogy az előadóművészeti törvény módosítása még mindig nem történt meg. Emiatt az együttes csak fél évre előre szóló szerződést tud kötni a színházzal, így viszont tervezhetetlen a működése. Az idei évet is 10 millió forintos mínusszal kezdte, miközben Magyarország utazó kulturális nagyköveteként képviseli hazánkat és Szegedet külföldön. A soros magyar EU-s elnökség alatt Egyiptomban, Pozsonyban léptek már fel, májusban Ljubljanában táncolják a Carmina Buranát, június 25-én pedig Szófiában a IX. szimfóniát – ez lesz az elnökséghez kapcsolódó kulturális programsorozat egyik záróakkordja. Juronics Tamás arra is felhívta a figyelmet: miközben lezárul a társulatoknál a szerződtetési időszak, ők nem tudnak a táncosokkal megállapodást kötni a következő évadra, mert bizonytalan az együttest működtető alapítvány anyagi helyzete. A Kossuth-díjas koreográfus botrányosnak és megengedhetetlennek nevezte, hogy az ország egyik vezető tánctársulata ilyen helyzetbe kerüljön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

95 éves lett a kádármester

Az üllési Babarczi János kádármestert nemrég az egész település nevében köszöntötték fel 95. születésnapján. Tovább olvasom