Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Influenza: közepes erősségű a járvány

Csongrád megye - Elérte Szegedet is az influenzajárvány. Csongrádban a H1N1-vírus betegít: 12 felnőtt kórházi segítségre szorul, Zsombón sok diák hiányzik az iskolából.
– Ismét nőtt az előző héthez képest a hirtelen felszökő, magas lázzal, rossz közérzettel, levertséggel, légúti tünettel, vagyis az influenza jellemző jegyeivel orvoshoz fordulók száma – állapítja meg Tombácz Zsuzsanna. A megbízott megyei tiszti főorvos megjegyzi: az ország egészére kiterjedtnek, de térségünkben egyelőre közepes erősségűnek mondható az influenzajárvány. Változatlanul a csongrádi–szentesi kistérség a legfertőzöttebb: 100 ezer lakos közül az előző heti 257 helyett immár 343 beteg, míg a makói–vásárhelyi kistérségben a legkisebb (164 százezrelék) az influenzások aránya. Szeged már túllépte a járványküszöböt, mert 100 ezer lakos közül több mint 200 fertőződött meg az influenza vírusától.

Ágynyugalom, lázcsillapítás, bőséges folyadék, vitaminpótlás. Ez kell az influenzás betegnek, hogy a szervezete legyőzze a kórt. E betegséget nem tanácsos „lábon kihordani", vagyis munka vagy tanulás mellett küszködni a vírussal, mert kisebb az esélye a szövődménymentes gyógyulásnak, illetve nagy az esélye mások megfertőzésének. A szövődmények a torokfájástól a fatális végkimenetelű kétoldali tüdőgyulladásig terjedhetnek.

– Nálunk az influenzavírusok A törzséhez tartozó, tavalyi pandémiás H1N1 jelenlétét mutattuk ki, míg az országos trend az, hogy a B vírus okoz lokális járványokat. Zsombóról kaptuk az információt, hogy sok diák hiányzik az iskolából: a helyszíni vizsgálat 3 mintából is a H1N1 jelenlétét mutatta ki. Egy-egy osztályban három diák közül egy otthon az ágyat nyomta – vázolja Csongrád megye jellegzetességét a tiszti főorvos. – Az ehhez hasonló méretű hiányzást, kérjük, jelezzék nekünk az iskolák, intézmények!

12 – hét 30–64 év közötti és öt 65 éves – influenzás került Csongrád megyei kórházba és klinikára, 1-1 felnőttet intenzív osztályon ápolnak, illetve lélegeztetőkészülékkel segítenek. A 4 év alattiak számára az a legfőbb veszély, hogy szervezetük még nem találkozhatott az influenza B vírussal. E korosztály tagjainak is az időben beadott vakcina jelenti az influenza elleni védelmet.

Csak vénnyel

– Nem keresik az influenza elleni védőoltást a páciensek: havonta csak egy-két vakcinát vásárolnak – állapítja meg Harsányi Krisztina. A szegedi Mars téri patika gyógyszerésze magyarázatképpen hozzáteszi: vonzáskörzetükben sok idős él, s mivel ők veszélyeztetett csoportba tartoznak, valószínűleg az ingyenes vakcinát adatják be maguknak a háziorvosukkal. Egyébként a Mars téri gyógyszertárban is csak vénnyel vásárolhatunk influenza elleni vakcinát, ott 3-féle szer jelenti a választékot, az árskála 1940-től 3380 forintig tart. Változatlanul hiánycikk a társadalombiztosítás által támogatott, 940 forintos Begrivac – tudtuk meg Görög Judittól, a Pingvin Patikákat működtető Feketesas Pharma Kft. igazgatójától. Azt mondja: hiába rendelik a gyógyszertárak, ebből változatlanul nincs beszállítás.

Olvasóink írták

  • 1. Rosmary53 2011. február 09. 13:39
    „A tavalyi kampány lerántotta a leplet a gyógyszergyártókról, és a hozzájuk közelálló érdekeltségekről. Hitelét veszítette az oltóanyag...pedig lehet, hogy jó lenne. Na, mindegy, nekem sem kell. Ingyen se...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szorgalomból a 2. legjobb

Az ország 2. legszorgalmasabb osztálya a Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola Szeged-Móravárosi Tagintézményének 11/ b-je. Tovább olvasom