Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Infralepedő ultradrágán

Röszke - 12 hónapos részletfizetési szerződéssel vásárolt egy infralepedőt 140 ezer forintért egy árubemutatón a röszkei Szűcs Szilveszterné. A kisnyugdíjas majdnem infarktust kapott, amikor a bank közölte vele: bár már befizetett 147 ezret, további 158 ezer forinttal tartozik. A rendőrség csalás gyanúja miatt nyomoz.
Karácsonyi meglepetésnek szánta lányának Szűcs Szilveszterné azt az infralepedőt, amelyet még tavaly decemberben vásárolt egy termékbemutatón a röszkei kultúrházban. A helybeli asszony ekkor még nem sejtette, hogy a meglepetés őt éri majd: az általa 140 ezer forintra lealkudott, gyógyhatásúnak mondott lepedőért 147 ezer forint befizetése után további 158 ezer forintot követel tőle a bank.

– 160 ezer forintra tartották, de sikerült alkudnom egy húszast belőle. 20 ezer forint előleget otthagytam a lepedőért, amit aztán hazavihettem. A termékbemutató vezetőjével úgy állapodtunk meg: a fennmaradó 120 ezer forintot 12 hónap alatt törlesztem. Erről egy szerződést is aláírtunk – mesélte a kisnyugdíjas.

Szűcs Szilveszterné már azt hitte, megszabadult az adósságtól, de aztán kiderült: még 21 csekket kell befizetnie Fotó: Schmidt Andrea
Szűcs Szilveszterné már azt hitte, megszabadult az adósságtól, de aztán kiderült: még 21 csekket kell befizetnie Fotó: Schmidt Andrea


Szűcs Szilveszterné megmutatta a szerződés nála maradt indigós példányát: a futamidő valóban 12 hónapra szól, de már ezen a papíron is számtalan érdekességet találtunk. A vételárhoz először 160, majd 140 ezer forintot írtak: az indigós összeget ezután valaki tollal áthúzta, és 220 ezer forintot írt fölé. Szűcs Szilveszternének elmondása szerint erről nem volt tudomása: az asszony összes személyes adatát kiadta a szerződéshez, amelyet aztán alá is írt. A papíron sehol sem tüntették fel, hogy a 12 hónapos futamidőre felszámolnak-e, és ha igen, hány százalékos kamatot. A röszkei asszony szerint kamatról egyébként sem esett szó. – Csak a maradék összeg kifizetéséről beszéltünk, havi 15 ezer 782 forint kifizetésével. Ezért is lepődtem meg az első csekkek kiérkezésén, amelyek 7526 forintról szóltak. Mivel egész évre kiküldték a csekkeket, egy hónapban többet fizettem ki belőlük. Mikor elfogytak, megnyugodtam, hogy végre miénk a már egyébként működésképtelen lepedő: mindennel együtt 147 ezer 942 forintba került. Akkor kerültem infarktus közeli állapotba, amikor a bank a héten egy kövér borítékot postázott ki, benne 21 darab 7526 forintos csekkel. Azt írták, hogy a kölcsönszerződésről szóló papír hozzájuk 36 hónapos futamidővel került be, aminek lejárta 2015 eleje. Addig összesen további 158 ezer 723 forintot kell fizetnem nekik. Nem írtam alá semmilyen 3 éves szerződést, és erről korábban senki nem szólt nekem – mondta szomorúan az asszony. Szűcs Szilveszterné azonnal felhívta a Veszprém megyei székhelyű cég indigós papírlapon feltüntetett pecsétjén lévő telefonszámot, de a telefont senki nem vette fel. A banknál azt közölték vele, hogy nem tehetnek semmit, a kölcsönszerződés 36 hónapra szól, fizetnie kell.

A lepedő vásárlásáról kiállított lap apró betűs részén hitelbírálóként egy magyar bank szerepel. Amennyiben a bank mégsem nyújtana hitelt, úgy 10 ezer forint a közvetítőt illeti, a terméket pedig egy összegben kell kifizetni a vásárlónak, vagy elállhat az üzlettől – olvastuk. Szűcs Szilveszternének a csekkeket nem a lapon feltüntetett, hanem egy másik pénzintézet küldte ki. Egy hitelügyintézéssel is foglalkozó szegedi cég munkatársa szerint valószínűleg az eredetileg megnevezett bank elutasította kérelmét, ami után valaki egy új, 36 hónap futamidejű szerződést töltött ki az asszony adataival egy másik banknál, amelyet már pozitívan bíráltak el. Szűcs Szilveszterné az ügyben feljelentést tett a rendőrségen, és szentül megfogadta: soha életében nem megy többé termékbemutatóra. – A Szegedi Rendőrkapitányság csalás megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást – tájékoztatta lapunkat Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő. Mi is próbáltuk hívni a termékbemutatós céget: napokig tárcsáztuk a mobilszámot, amely kicsöngött, de senki nem vette fel.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. augusztus 24. 15:46
  „WTF is infralepedő?
  Az ilyenek fogják újraválasztani gyurcsányt XD”
 • 46. Anmari51 2012. augusztus 23. 14:51
  „Anmari51
  42. Csiperó köszönöm a válaszod, örülök annak, hogy nyugis helyen nyaralt a család! Ötlet jó ezt már korábban én is javasoltam, hogy a Moderátortól meg tudod a privát e-mail címem, s ha jól emlékszem a telefon elérhetőséget is kérték amikor regisztráltam. Ha ez így nem sikerülne valamelyikünknek be kell válallnia annak "kockázatát", hogy itt megadja elérhetőségének valamelyik formáját.
  Azt meg nagyon remélem nem nekem szántad, mint kritikát amit a 42. kommentedben írtál a cikkben szereplő "áldozattal" kapcsolatban. Ugyanis én nem a hölgyet minősítgettm, sértegettem másokkal ellentétben, nagyon remélem lesz eredménye a rendőrségi feljelentésnek. Végleg nem veszhettek el a cikkben szereplő személyek, de az lehetséges, hogy új néven másik céget alapítva ma is "szorgoskodnak". Akár Kft. akár BT. illetve EV - ként működtek annak a megfelelő helyen NAV és Cégbíróságnál nyomának kell lennie még akkor is ha már nem "serénykednek", vagy más cégnévvel vannak bejegyezve. Üdv. Anmari”
 • 45. IVY 2012. augusztus 23. 12:24
  „A JóIsten áldja már meg ezt a Szűcsnét! Infralepedő? Infrapárna....?! Minek? Nem néz TV-t, olvas újságot az ilyen? Nincs családja, aki tájékoztatja ezekről a néphülyítő b.romságokról?! Most fizethet. Ennyi.”
 • 44. Casablanca 2012. augusztus 23. 12:16
  „Ettől durvább annak a banknak a követelése, aki a 2004-ben felvett százezer forint (nem deviza!) kölcsönért - a befizetett 300 ezer forint ellenére - még további 580 ezer forintot követel!

  Hogy lett a százezerből 8 év alatt 800 ezer???

  Ezt hívják uzsorának! Rablás! Ugyanezért Szabolcsban a kommandósok letartóztatják a 6 elemit végzett cigányt, de elegáns urak méregdrága öltönyökben, csillogó banképületben már csinálhatnak amit akarnak...”
 • 43. haresz 2012. augusztus 23. 10:56
  „Az a vicc, hogy ezek a marhák már mobilon is zaklatják az embert. Ha pedig személyesen jönnek, akkor az öltönyükről fel lehet ismerni őket és én a kedvenc vasrudammal a kezemben szoktam fogadni. Ilyenkor általában még a települést is lehagyják. :D Egyszer illedelmesen elköszöntem egyiktől, majd hirtelen elkezdted ugatni. Kénytelen voltam kiengedni a kutyámat. :D Ne hogy má én kapjam fel a vizet, ha a kutya meg teszi helyettem. Úgy látom a nyugdíjasok túl sok nyugdíjat kapnak, szerintem Viktornak faragnia kellene belőle. :D”
 • 42. csiperó 2012. augusztus 23. 10:27
  „Kedves Annamari!
  Igen, végre kis pihenésre is jutott idő, igazi falusi nyaraláson voltunk 2 hetet, ez az igazi nyugalom:)
  Természetesen nem gondoltam meg magam, még mindig szívesen ismerném meg környezetedet, életedet, családodat. Amennyiben van rá lehetőség, szívesen venném elérhetőségedet, vagy moderátoron keresztül vhogy felvennénk a kapcsolatot.
  Ahol nyaraltunk,ott is jöttek házalók, és sajnos azt láttam, a vidéki településen élő idősebb emberek még inkább kiszolgáltatott helyzetben vannak az ilyen jellegű bűncselekmények tekintetében. Vki írta, hogy neten töredékéért lehet vásárolni ilyen terméket. Ez az ember ugyan magyarázza már el az idős embereknek az internet használatát, a pénzügyi kockázatot, vagy szimplán a mobilozást. Az, hogy nem ismerik a jogi hátteret, természetesen nem mentesíti őket, de sajnos ezek a csalók pont ezt a tudáshiányt használják ki. Szóval nem a szerencsétlenül járt időseket kéne szapulni, hanem az őket kihasználó embereket.”
 • 41. hős 2012. augusztus 23. 09:43
  „Nos igen:Kíváncsiságból én is részt vettem egy ilyen fantasztikus bemutatón.Az egyik "jól"felkészült emberke egy szaturáció mérőn keresztül is ( ami a vér oxigéntelítettségét mér)vizsgálta a hallgatóságot.Ezzel szerinte meg tudja azt állapítani,hogy mekkora a vér sűrűsége.No innentől kezdve csak viccként tekintettem a bemutatóra amit így már lehetett élvezni is!Az edénykészletet a cserepes soron is simán meg lehetett volna venni.Sajnálom a nénit.Amikor én voltam ott,akkor egy tehetősebb házaspár kp.-ben kifizette az egészet.Telefonon keresztül beszélt a gyerekével,aki a jelek szerint minden áron le akarta volna beszélni őket erről a fantasztikus lehetőségről,ám a pár hajthatatlan volt.Azóta biztosan "élvezik" a termék előnyeit.”
 • 40. seawasp 2012. augusztus 23. 04:13
  „"Karácsonyi meglepetésnek szánta lányának Szűcs Szilveszterné azt az infralepedőt, amelyet még tavaly decemberben vásárolt egy termékbemutatón a röszkei kultúrházban."
  Ez a lényeg, ahol a szeretetet gyakorolta a néni, és ha szerelmes vagy, akkor nem vagy eszednél, mert ha eszednél lennél, akkor nem lennél szerelmes! :-D”
 • 39. kicsitamika 2012. augusztus 22. 22:52
  „Kedves kommentelők!
  Én is bele ugrottam pár éve egy porszívóba, s áldom is az eszemet, hogy belementem, mert fantasztikus készülék. Nem kell mindent egy kalap alá venni. Ja!! és az is több százezres árban volt!!És még valami. Én fiatal vagyok.”
 • 38. Lackó50 2012. augusztus 22. 22:38
  „Mostanában (kb. heti 1-2 alkalommal azért hívnak telefonon, hogy ingyenes teljeskörű egészségügyi felmérést csinálnak. Egyszer az IH-ba elmentem. Hát felmérés az éppen nem volt, de helyette egy délelőttön keresztül hallgathattam a mágneses matrac szenzációs előnyeit, amit potom 600 000 -ért árultak. Közben előkerült néhány nélkülözhetetlen edénykészlet és egy szenzációs indukciós főzőlap is egészen kedvező 50 000 Ft-os áron. Még azt is bemutatták, hogy milyen gyorsan felforralja a vizet. Le voltam nyűgözve. Kb. egy hónappal előtte vettem anyukámnak egy ugyan ilyen főzőlapot, hogy ne játszon otthon a gázzal, mert 82 évesen már gondot jelentet neki az, hogy néha ott felejtette az ételt és jobb esetben csak odakozmált. Ez viszont automatikusan kikapcsolt, ha valami gond volt, így nem okozhatott semmilyen problémát a használata. A két árucikk (ami a bemutatón volt és amit én vettem) mindössze az árában különbözött. Én 12 000.-ért vettem, a bemutatón meg potom 50 000.-ért kínálták. Azóta nem érzek kényszert arra,hogy ilyen bemutatókon részt vegyek. Igaz, hogy rendszeresen hívnak, de a telefonon megkérem őket, hogy ne nézzenek hipohondernek, de nem is akarok az lenni. Így fájó szívvel, de nem tartok igényt olyan ingyenes vizsgálatokra, ahol megállapítják rólam, hogy már-már gyógyíthatatlan beteg vagyok és ha nem veszem be az általuk kínált gyógyszereket és nem tartom be a szigorú diétát, ...... stb. akkor bizony meg fogok halni. Ehhez nem kell, hogy megvizsgáljanak, mert már kicsi gyerekkorom óta tisztában vagyok azzal, hogy nem vagyok örökéletű hegylakó, tehát egyszer eljön az az idő is, mikor el kell távozni erről a nagyszerű világról. Hogy mikor? Ez megjósolhatatlan. Lehet, hogy még az előtt, hogy az ő varázsszerük hatása maradéktalanul érvényesüljön, de az is lehet, hogy ha nélkülözöm az ő szaktudásukat, akkor tovább élek, mint azt ők remélnék. Mindenesetre én most és itt akarom jól érezni magamat addig, amíg lehet. Hogy valaki két évvel tovább pelenkázzon esetleg, azért nem fogok küzdeni. Mivel örökké nem élünk, valamibe egyszer meg kell halni. Hogy naponta fenyegetnek reklámokkal, hogy mitől lesz prosztata rákom, vagy ha a napra megyek 120-as fényvédőfaktor nélkül, akkor már feni is a kaszás a szerszámát, ..... NEM ÉRDEKEL. Az az afrikai gyerek, aki egy szál kigatyában a napon nő fel napolaj nélkül, azzal mi van? A sötét bőrszínről lepattannak az infrasugarak, vagy nem érik meg azt a kort, hogy a bőrrák kifejlődjön?
  Mindenesetre nem hiszem el, hogy ezeket a csalókat ne lehessen megtalálni és felelősségre vonni. Ha így van, akkor nagyon rosszak a törvények. A kisebb bűnöket (nem adott valaki számlát a piacon egy csomag retek mellé, vagy 30-as táblát nem vett észre az út mellett és 50-el beleszaladt, .... sorolhatnám a megbocsáthatatlan bűnöket), viszont ha már százezres tételekben gondolkozok, akkor elnyerhetem a büntetlenséget is?? Ha valóban el akarnák őket számoltatni, akkor nem lenne nehéz megtalálni. Név szerint ki bérelte a helységet erre az előadásra, ki adott nekik működési engedélyt, ha megszűntek, akkor is nyomának kell lenni, hogy ki volt a ,,cég" ügyvezető igazgatója, kik voltak a munkavállallók, mennyi pénzért dolgoztak, (adóhivatal) .... stb. Nyom nélkül nem szívódhatnak fel. Ez se különbözik az uzsorások működésétől.”
 • 37. jozko 2012. augusztus 22. 22:28
  „Sok ember nagyon is látványosan viseli magán a hiszékenysége, átverhetősége, jóhiszeműsége jegyeit!
  /nem csak idősek, de ők a kiszolgáltatottabbak.../
  Sok elemző munkám eredményére támaszkodva ezt tényként állíthatom.
  A legtöbben viszont a leghatározottabban megsértődnek, ha erre a veszélyre felhívom a figyelmüket!

  A beetetéseken az ilyen jegyeket alaposan kifigyelő , minden hájjal megkent szélhámosok jó érzékkel /és nagy tapasztalattal.../ választják ki a "palimadarakat".
  Egyébként a gátsástalanság, az erkölcsi mértéktelenség, a gazdasági haszonszerzést mindenek előtt tartó kapzsiság/ bűnöző hajlam.../ jegyeit az ilyen "üzletkötők" is feltűnően magukon viselik!

  Akiket viszont elvakít a "szerzés" lehetősége, nem igazán figyelnek az ilyen "apróságokra"!
  Rendszerint a "Zsák a foltját megtalálja" szituáció alakul ki - amit persze a károsultak utólag nehezen ismernek el!”
 • 36. ascendum 2012. augusztus 22. 22:09
  „A pórul járt vevőt nem lenézve, inkább megértve, röviden: termékbemutató = átverés.”
 • 35. v.imre 2012. augusztus 22. 20:27
  „29.Anmari51

  Értelmes ember nem vesz ennyiért egy lepedőt...”
 • 34. mucska 2012. augusztus 22. 20:27
  „Régen csodálkoztam, hogy történhet ilyen. Ma már nem csodálkozom. 79 éves édesapám van. 3 diplomás, jól öltözött úriember. De sajna agyilag épül lefelé. Megállították az utcán, autóból kínáltak neki (ráerőszakolták) Kosmodisket meg órát díszdobozban. Szegényt úgy összezavarták, hogy azt hitte mienk a két termék. Ez mind forgalmas helyen, fényes nappal, most hétvégén. (Csongrádi -Retek utca sarka.) Éppen 50000 ft-ot "vittek" el tőle. Az óra az egy fillért nem ér.A barátnője látta a buszról, szaladt oda hozzá, de mikor látták, hogy szalad valaki, bepattantak a kocsiba és elmentek.
  Sokan majd azt kérdezik, miért volt nála ennyi pénz. Egyszerű, akkor kapott nyugdíjat, rezsit akarta nekem áthozni, hogy fizessem be.
  De milyen ember az ilyen, aki öregek pénzét így elveszi?
  Szerencsére, nem hal éhen ez az eset miatt, de sokan kb ennyi nyugdíjat kapnak. Akik ezt teszik, nekik nincsennek szüleik?????
  Sajnálom a nénit a cikkben, de biztos vagyok benne, hogy ki kell neki fizetni a hátralévő összeget :(”
 • 33. p79 2012. augusztus 22. 20:25
  „Boltban kb. 30-40 ezer Ft-ba kerül egy ilyen infralepedő, ami mellesleg semmit sem ér.
  A nénit pedig még akkor sem tudom sajnálni, ha egyébként megvezették. A termékbemutatóknál és a Barátok köztnél van értelmesebb elfoglaltság is. Azt meg el kellene már felejteni, hogy Karácsonyra drága bóvlikra szórjuk a pénzt. Bár ebben a léleküres, életidegen világban sajnos ez a természetes...”
 • 32. öregferkó 2012. augusztus 22. 18:54
  „Ambivalens érzéseim vannak, mert hiszékenység + a kapzsiság az igen jól jövedelmez. Sajnálom ezt az igen sok hülyét - főleg öregeket - másrészt nem, : mert "megérdemlik " ezt az átverést.
  Több éve utazgatok ezekkel a szélhámosokkal. Legöbbjük AJKA, MOSONMAGYARÓVÁR , CÍMEKKEL RENDE3LKEZIK. mOST A LEGFRISSEBB : (NÁLAM) a kellék plusz kft. ( elmegyek és kipróbálom).
  a sok szerencsétlen , és sóró elhiszi, százezrekért megveszi a semmire sem jó kristály-zuhataggal teli bármit, az OPTRON csodaalámpát. stb.
  CIKKÍRÓ, ÉS KOMMENTELŐK : MINDENKI BE<moderálva>I, HOGY NEM NEVEZI MEG AZ ŐÜT ÁTVWERŐ CÉGET ???”
 • 31. Agáta 2012. augusztus 22. 17:17
  „Rendszeresen akkor csörög a telefonom az ilyen jellegű bemutatókra invitálás céljából, amikor kitálaltam az ebédemet. Volt, hogy megkérdeztem a hívót, van-e órája. Azt mondta, hogy igen. Mire én: És édesanyja? Meglepődve válaszolt, hogy van. Én: És nem tanította meg önt arra, hogy ebédidőben és utána a szieszta időben nem illik senkit a lakásán zaklatni? Nem vártam meg a választ, letettem. Mostanra ha ilyen hív, a válaszom: Nem megyek sehová, nem veszek semmit, nem érdekel semmi és lerakom. Hátha egyszer elfogynak.

  Szegény asszony, sajnálom, de remélem, hogy ezúttal csalás miatt a rendőrség eljárást indít ismeretlen tettes ellen, és végül sikerül a csalót elfogni. Fizetnie szerintem nem kell, mert ő nem írt alá ilyen nagy összegről szerződést.”
 • 30. X_Y 2012. augusztus 22. 17:02
  „Nem kell csodálkozni: a csalók országa lett Magyarisztán. A termékbemutatós-átverők meg a kormány között csak a kicsalt összeg nagyságrendje más..Sokezer embertől kicsalták (illetve fenyegetséssel rávették hogy önként adja át) a nyugdíjpénztárban levő pénzét, mert azt ígérték hogy majd egyéni számlán lesz, és örökölhető - aztán ahogy a pénzt már el is költötték "nagyvonalúan" eltekintettek az egyéni nyugdíjszámláktól.

  Én átláttam rajtuk, hogy csak a javamat akarják - de én nem adtam :)”
 • 29. Anmari51 2012. augusztus 22. 16:58
  „A nmari51
  10. Csiperó először is téged üdvözöllek, nyaralni volt a család? Meg gondoltad magad? Várom mikor jönnél környezet tanulmányra, tapasztalat gyűjtésre hozzám vendégségbe!
  Szégyen, hogy milyen sok kommentelő sértegeti ezt az egyszerű idős falusi asszonyt. Nagy valószínűséggel nem rendelkezik a hölgy az alapvető pénzügyi ismeretekkel, de sajnos ez elmondható a tőle jóval fiatalabb korosztályról is! Ja, hogy hiszékeny bevette a "csaló termékbemutató" személy szövegét. A z életkorát a fénykép alapján csak sejtem, meg azt is, hogy ő még abban a korban élte élete jelentős részét amikor az emberek nem becsapták, kihasználták embertársukat, / "csibészek, szélhámosok régen is éltek és serényen dolgoztak"/ különösen igaz lehet ez kis településeken ahol mindenki ismerte, ismeri a másikat és ha kell segítenek is önzetlenül! Mivel rendőrségi feljelentés történt ez az ügy már csak úgy nem fog elveszni a süllyesztőben. Egészen biztos lesz szerepe, hatósági illetékességéből adódóan PSZÁF - nak is, mert ha már a hitelre vonatkozó részét bolygatjuk, ott bizony valószínű sok minden történt okirathamisítástól kezdve a tisztességtelen üzleti tevékenységen át.
  Meg nem uszhatja sem a direktértékesítő, sem az igen súlyos hibát elkövető pénzintézet munkatársa/i/. Bizzuk a nyomozást és a büntetőeljárás lefolytatását az illetékesekre, sajnos nem holnap, de remélem még időben végére fognak érni és a hölgy egészsége nem megy rá, megéli az eljárás befejezését. Igen szerintem is a Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Gazdasági és Versenyhivatal a NAV és a PSZÁF is lehetne jóval szigorúbb és hatékonyabb, hogy a hasonló cselekményekre még csak gondolni se merjen az a sok tisztességtelen módon serénykedő direktértékesítő, mindegy is mit "árul" porszívót, edényt, vagy egészségjavító terméket!”
 • 28. achilleus 2012. augusztus 22. 16:44
  „Nincs egy éve, hogy a délmagyar (sokadszor!) figyelmeztetett:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/rendorsegi_feljelentes_a_termekbemutato_utan/2242220/
  2011.09.28. 06:06: "Szeged - Megszállták a megyét az árubemutatót szervező cégek, az elmúlt hetekben közel 30 előadást tartottak. Minden szeánsz után 2-3 becsapott vásárló jelenik meg a fogyasztóvédők irodájában. Egyikük esete krimibe illő történet. Sokadszorra írunk árubemutatókon pórul járt emberekről lapunkban, de úgy látszik: a legtöbben nem tanulnak más kárán. "
  Mindhiába, mindhiába, mindhiába!

  Most sem tudok mást írni, mint akkor: 35. achilleus 2011.09.28. 12:45
  Valójában ezeken a szeánszokon nem biztos, hogy a résztvevők tisztában vannak vele, hogy ellenük egyfajta pszichológiai hadviselés folyik, jól bejáratott "tudományosan" kidolgozott eszközökkel. Nyilván építenek a mohóságra is, de vélhetően nagyon sok olyan "agymosásra" emlékeztető eszközt is bevethetnek, amelyek elleni védekezésre, a manipuláció kivédésére a megjelenők nincsenek felkészülve.Alkalmasint még a meghívottak között jócskán lehetnek olyanok, akik bennfentesek. Én tehát nem elsősorban azokat hibáztatom akiket átvernek ezekkel az esetleges /hipnózisszerűen sugallt/ manipulációkkal, hanem azokat, akik nem figyelmeztetnek ennek lehetőségére, veszélyeire eléggé, nem ismertetik meg a pszichológiai befolyásolás jeleit, eszközeit. Kétségtelen, legegyszerűbb, ha ezeken a rendezvényeken nem jelenik meg a "meghívott", (már ezzel is sokat elárul magáról), vagy ha elmegy nem egyedül, hanem például házastársával, megbízható ismerőseivel megy, és végig azokkal marad, azok tanácsára figyel, és még sorolhatnám. Ami a jogi megítélést illeti, nyilván az aláírások hamisítása és az ilyen nyilvánvaló törvénytelenségek üldözendők, viszont én tényállásként fogadnám el az akaratnak olyan pszichológiai eszközökkel való manipulálását is, amellyel az áldozat ítélőképességét úgy befolyásolják, aminek hatására saját érdekei ellen cselekszik. (Jellemző, hogy a hatás alól kikerülve, legtöbb áldozat tudatára ébred az átverésnek, de mégsem engedik, hogy a hibáját - immár józanul - korrigálni tudja.) Szóval itt nem egyenlő felek vesznek részt a küzdelemben, azonban az erőfölény itt nem fizikai, hanem pszichológiai, ráadásul a "meghívott" nincs is tisztában ezzel az erőfölénnyel, mert nehéz elképzelni, hogy egy 60 kilós ember szorítóba lépne egy Tyson-kinézetűvel szemben."”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új választási rendszer: megtartani, visszaszerezni

Szeged 1-es választókörzete inkább baloldali, a 2-es természetes adottságai kedvezőbbek a Fidesz–KDNP számára. Tovább olvasom