Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Infúziókat is készítenek a központi patikában

Szeged - Csaknem kétezer fekvő beteget és két rendelőintézetet lát el naponta orvossággal a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyógyszertára. Náluk nem a profitszerzés, hanem a betegek minőségi ellátása a legfontosabb.
Az új klinika mögött működik a szegedi klinikai központ gyógyszertára, amely közel kétezer fekvő beteg és két szakrendelő gyógyszerigényét látja el napi rendszerességgel. Ez logisztikailag sem egyszerű feladat. A klinikai dolgozók közül a legtöbben természetesnek tartják az ő felelősségteljes munkájukat anélkül, hogy reflektorfénybe kerülnének. A patikában azt mondják: akkor végzik jól a feladatukat, ha az emberek szinte nem is tudnak róluk.

Infúziógyártás a központi gyógyszertár citosztatikus laboratóriumában. Fotó: Frank Yvette
Infúziógyártás a központi gyógyszertár citosztatikus laboratóriumában.
Fotó: Frank Yvette

– Az egyik igen fontos tevékenységünk a citosztatikus keverékinfúziók gyártása. 2007 óta – az országban elsőként – itt helyben, központilag készülnek ezek a speciális gyógyszerek. Az infúziók – amelyek többnyire az onkológiai, hematológiai osztályokra kerülnek – veszélyes anyagok. Hosszabb ideig tartó érintkezés után az egészségre káros elváltozásokat okozhatnak a klinikai dolgozóknál, amennyiben nem az előírásoknak megfelelően készülnek – fogalmaz Jánosi Gabriella, a szegedi klinikai központ gyógyszertárának intézetvezető főgyógyszerésze.

Jutalmazott jelölések

Továbbra is várjuk olvasóink jelöléseit hat kategóriában: orvos – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; ápoló – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; munkahelyi közösség; az egészségügyben egyéb munkát végző. Közülük hathetente szakmai testület véleménye alapján választjuk ki és jutalmazzuk a legszebb történet főszereplőjét, illetve a legérdekesebb sztori jelölőjét.

– A citosztatikus laborban steril ruhába öltözve dolgoznak a kollégáim. Az infúziókat számítógépes szoftverek segítségével, személyre szabottan gyártja a személyzet – aszeptikus körülmények között, ahol a mikroorganizmusok jelenléte kiküszöbölhető. Olyan bokszban zajlik a munka, amely a dolgozók és az elkészítendő medicinák védelmét szolgálja – hangsúlyozza Jánosi Gabriella.

A magisztrális részlegben középüzemi mennyiségben készülnek a gyógyszerek – hivatalos előiratok szerint –, emellett egyéni esetekre, speciális betegségekre is gyártanak orvosságokat.

Két közforgalmú gyógyszertár tartozik hozzájuk: az egyik az I-es belgyógyászati klinika mögött, a másik a Kálvária sugárúton működik. Fontos közszolgáltatás ez az egyetem részéről, hiszen a betegek minőségi ellátása, és nem a profitszerzés a céljuk. A főgyógyszerész, három közvetlen kollégája, Vér István, Dura Ágnes, Árva Edit és nagyjából hatvan további munkatárs – klinikai gyógyszerészek, asszisztensek – összehangolt csapatmunkája szükséges ahhoz, hogy megfelelően kiszolgálják a betegeket. Éjjelente készenléti ügyeletet tartanak arra az esetre, ha bármelyik klinikának életmentő gyógyszerre lenne szüksége.

Olvasóink írták

 • 1. Együgyű 2011. augusztus 01. 09:58
  „Ha infúziókat is készítenek, a központi patikában, nem lehetne a régi rendet kialakítani
  a klinikán?
  Öt helyett újra visszaállni a tízre!
  Csak a gyógyulás érdekében!

  Bocsi ez megint csak pénz kérdése!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyebb lesz kirúgni a dolgozót

Kevesebb szabadság járna a munkavállalóknak, könnyítene a kormány az elbocsátás feltételein is. Mindezt ősszel megszavazhatják. Tovább olvasom