Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Ingatlanért életjáradékot kapnak

Ingatlanért cserébe életjáradék, gondtalan nyugdíjasévek – a járadékszolgáltató pénzintézetek ajánlata hasonló, de az FHB, a HILD és az OTP is megpróbálja plusz, egyedi szolgáltatásokkal csábítani ügyfeleit.
Otthonában töltheti nyugdíjaséveit. Nem kell nélkülöznie: kedvére vásárolhat a piacon, elmehet szórakozni, utazgathat. Ha kívánja, térítés ellenében egészségügyi szolgáltatásokat, felügyeletet kaphat az idős ember. Mindezt persze nem ingyen – ingatlanért cserébe pénzt biztosítanak az életjáradék szolgáltatással foglalkozó cégek, így teszik könnyebbé a nyugdíjaséveket. Az ügyfél halálakor ingatlanának tulajdonjoga pedig már gyakorlatilag is átszáll az életjáradékot biztosító cégre.

Az ország első intézményes életjáradék szolgáltatója a HILD Örökjáradék Program volt, 2005-ben kötötték az első szerződéseket, az OTP Életjáradék Zrt. 2006-tól működik. Mindkét cég szolgáltatását azok a 65 év feletti egyedülállók, házasságban, élettársi kapcsolatban élők, esetleg testvérpárok vehetik igénybe, akik vidéken minimum 5, Budapesten 6 millió forint értékű lakóingatlan százszázalékos tulajdonosai. A szintén 2006-ban megjelenő FHB Életjáradék Zrt.-nél mindenhol 5 millió forintnak kell lennie az ingatlan minimális értékének, és a férfiak már 62 éves korukban szerződhetnek a céggel.

A szolgáltatás lényege: a társaságok az életkortól és az ingatlan forgalmi értékétől függően egy nagyobb, egyszeri kifizetést biztosítanak, majd havonta életjáradékot utalnak az ügyfélnek. Minél idősebb a szerződött fél, nagyobb az ingatlan értéke és minél kisebb arányú egyösszegű kifizetést kér a nyugdíjas, annál nagyobb lesz a havi „apanázs".

A Havi életjáradék összege

Egy 75 éves nyugdíjas, aki 17 millió forintos ingatlan tulajdonosa, és 25 százalékos egyösszegű kifizetést kér, pénzintézettől függően 50-63 ezer forint közötti havi életjáradékot kap. A HILD-nél 50, az OTP-nél 33, az FHB-nál pedig 40 százalékos az egyösszegű kifizetés maximális aránya, ezek mögött azonban különböző konstrukciók állhatnak.

Az életjáradék-piacon jelen lévő cégek pluszszolgáltatásokkal igyekeznek idősödő ügyfeleik kedvében járni.

– Az első hónapban több szatyorral mennek haza a piacról, a másodikban már vendégül látják a barátaikat, majd új ruhákat vesznek, utazgatnak. Minden délután ingyenes programokat biztosítunk: van például nevető- jóga és orvosi tanácsadásunk. Közösségi klubot is működtetünk – magyarázta Földeák Gábor, a HILD Örökjáradék Program marketingigazgatója, aki azt is elmondta, a közös költség és a lakásbiztosítás kifizetésén kívül megteremtik a jobb élettér lehetőségét. A panelprogramban vállalják például az önerőt, amennyiben a lakógyűlés így dönt. A cég Pest megyében és az ország 35 nagyvárosában tevékenykedik.

– Az életjáradék-szerződés megkötéséhez a felajánlott lakóingatlannak per- és tehermentesnek kell lennie. Ha az adott házon vagy lakáson jelzáloghitel van, az OTP Életjáradék Zrt. lehetőséget biztosít ennek kiváltására is – tájékoztatott Hild Imre, az OTP Életjáradék Zrt. vezérigazgatója – nem tévedés, ő a HILD alapítója, csak időközben „átigazolt" –, aki azt is elmondta, egyedülálló, hogy cégük az ország 604 településéről fogad el lakóingatlanokat.

Az FHB Életjáradék Zrt. életjáradék szolgáltatása mellett egyedüliként kínálja a jelzálogjáradék alternatíváját is.

– Az időskori jelzálogjáradék egy fordított jelzálogkölcsön. Lényege, hogy az ingatlan tulajdonjoga a nyugdíjas tulajdonában marad, de az ügyfél halálakor az eltartás addig kifizetett összege tartozásként öröklődik. Az örökösöknek több lehetőségük van a törlesztésre: egy összegben fizetnek, és tehermentesítik az ingatlant, hagyományos jelzálogkölcsön keretében havonta törlesztenek, vagy az FHB-val közösen értékesítik az ingatlant, és rendezik a fennmaradó tartozást – érvelt termékük mellett Hodorics András, a zrt. vezérigazgatója. A jelzálogjáradék további előnye: az ügyfél futamidőt választhat, és életében még visszafordíthatja az ügyletet.

Az életjáradék havi összege – ha az ügyfél is úgy akarja – mindhárom társaságnál inflációkövető, és a cégek vállalják a közös költség fizetését. A HILD-nél, az OTP-nél és az FHB-nál is biztosítanak az ügyfelek számára az ápolási-gondozási, egészségügyi és szociális szolgáltatásokhoz megfelelő szakembereket – térítés ellenében. 24 órás diszpécserközpontja várja az idős nők és férfiak esetleges riasztásait.

Olvasóink írták

  • 1. mattill 2008. június 16. 11:27
    „Ha egy társasházban felújítást szeretnének és van olyan lakás amelynek lakója járadékos, akkor a bankhoz, vagy a lakóhoz kell fordulnia a lakóközöségnek az önrész befizetése miatt? Tehát kié az ingatlan ilyenkor? Egyből a banké, vagy még azé aki benne lakik? Vagy a bank csak a havi közös költséget fizeti és mossa kezeit?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Commerzbank-fiók nyílt Szegeden

Szeged - A vállalatok pénzintézeteként ismert Commerzbank a múlt héten Szegeden nyitotta meg… Tovább olvasom