Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Ingatlanokra lehet kérni a pénzbeni támogatást

A tavaszi ár- és belvíz okozta károkat a vízlevonulás után az önkormányzatok felmérték, a jegyzők összesítették, majd az igényeket elküldték a megyei védelmi bizottságoknak. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium ezt követően osztott szét közel 3 milliárd forintot a települések között.
Az idei rendkívüli ár- és belvíz okozta károk enyhítésére, kifejezetten az állampolgárok ingatlanjaiban esett károk mérséklésére utalt át a szaktárca nemrégiben közel 3 milliárd forintot az érintett önkormányzatok számára – tájékoztatta lapunkat az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya.

A belvíz visszahúzódását, valamint az ár levonulását követően azonnal megkezdődtek a kárfelmérések az érintett településeken. A jegyzők a beérkezett lakossági igényeket összesítették, és a települési keretösszegeket elküldték a megyei védelmi bizottságoknak felülvizsgálatra. Ezt követően továbbították a támogatási igényeket az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumba.

Majd a miniszter jóváhagyta a beérkezett kárigényeket, és elrendelte soron kívüli folyósításukat a települési önkormányzatoknak. A 13 megye 263 települése és a főváros 3 kerülete összesen 2 milliárd 978 ezer forint támogatást igényelt és kapott a lakossági károk enyhítésére. Csongrád megyébe közel 168 millió forint érkezett: a legtöbbet, 52 millió forintot Csongrád kapta, a legkevesebbet, 100 ezer forintot Kövegy. Szegednek csaknem 5 millió, Domaszéknek 13 millió, Deszknek, Mindszentnek 11-11 millió forint jutott.

A közeljövőben döntés várható a vis maior tartalék jóváhagyásáról is. A támogatást az önkormányzatok ár- és belvíz elleni védekezésre, nagyrészt az önkormányzati tulajdonú épületekben, az utakban keletkezett károk helyreállítására, továbbá szúnyogirtásra kapják. Csongrád megyében 31 település 240 millió forint támogatáshoz juthat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1990–2006: Variációk városházi koalícióra

Lippai Pál és Szalay István polgármestersége idején még egyeztettek és egyezkedtek a pártok a… Tovább olvasom