Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Ingatlanpanamát sejt a szegedi ellenzék

Szeged - Ingatlaneladási szándékot sejt az ellenzék a Szőregi úti nevelőotthon Tápéra költöztetése mögött, 500 millióra becsülve a 2,6 hektáros terület értékét. Ahogy minden önkormányzati ingatlant, ezt is nyilvános pályázaton értékesítik – közölte az alpolgármester.
A múlt pénteki közgyűlésen újra téma volt a Szőregi úti nevelőotthon Tápéra költöztetésének ügye. Megírtuk: az önkormányzat a tápéi Budai Nagy Antal utcába költöztetné a Szőregi úti Árpád Nevelőotthont, ahol 16 speciális nevelési igényű, magatartászavarokkal küzdő gyermekkel foglalkoznak. Tápén aláírásgyűjtést kezdeményeztek, már több mint 2000-en írták alá a tiltakozó ívet.

– Bizonyossá vált, hogy ingatlaneladási szándék áll az Árpád Nevelőotthon Tápéra költöztetése mögött. Botka László polgármester a pénteki közgyűlésen ki is jelentette, azt szeretnék, ha minél előbb értékesíteni tudnák a nagy értékű, 2,6 hektáros Szőregi úti telket. Ezért aztán kapkodó gyorsasággal a közgyűlés elé hozták azt az előterjesztést, amely szerint a jelenleg „különleges intézményi hasznosítású terület"-ként besorolt ingatlant átminősítik „kertvárosias lakóövezetté". Ez az előterjesztés a közgyűlés előtt két héttel még nem is szerepelt a tervezett napirenden – fogalmaz közleményében Juhász Gyula, Tápé KDNP-s képviselője. Ingatlanszakértőkre hivatkozva állítja: 500 millió forintot ér a nevelőotthon. Többször is szót kért a közgyűlésben, és kifejtette, a kiszemelt ingatlan nem felel meg a szempontoknak, nem lehet odaköltöztetni a fiatalokat. Két kocsma is található a Budai Nagy Antal utcai épület közelében, így Juhász Gyula szerint megkérdőjelezhető, hogy jó helyen lesz-e a fiatalok új otthona. A képviselő az ügyben a szociális minisztériumhoz fordult.

Az nevelőotthon sorsa jobban izgatja az emberek fantáziáját mint a bentlakóké. Fotó: Segesvári Csaba
Az nevelőotthon sorsa jobban izgatja az emberek fantáziáját mint a bentlakóké.
Fotó: Segesvári Csaba

Botka László emlékeztetett: a közgyűlés 2008. június 27-én egyhangúlag hozott támogató döntést az ügyben, Juhász Gyula is megszavazta a költözést. Kiírták a közbeszerzési pályázatot, pénzt szereztek a Budai Nagy Antal utca 51. szám alatti egykori iskolaépület felújítására. – Nonszensz, hogy 16 gyermeket befogadó intézményt működtetünk 2,6 hektáron a Szőregi úti Árpád Nevelőotthonban – mondta a polgármester.

A 100 éves intézménynek nyitáskor még száz lakója volt – ma 16-an élnek benne. A főépületet már nem használják, csak a két melléképületet. A tápéi intézmény tizenháromszor kisebb területen fekszik.

– A közgyűlés elfogadta az átminősítést, amelynek folyamata hónapokig elhúzódik. Amint lezárul, az önkormányzat szakértőkkel értékbecslést végeztet, majd a szőregi úti ingatlant nyilvános pályázaton értékesíti – mondta Solymos László alpolgármester.

Mi épül ott?

Többen jelezték lapunknak: máris építkezést látnak a szőregi úti nevelőotthon körül. Valóban dolgoznak a szomszédos Borostyán utcában, de azon a területen, amelyet már évekkel ezelőtt leválasztottak a nevelőotthon területéről. Egy fővárosi beruházó épít itt háromlakásos lakóépületet és cégközpontot.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. maradando 2009. július 03. 14:10
  „38.Logaritmus
  "Azé lesz, aki a legmagasabb vételárat teszi le az asztalra." = Megfogtad a lényeget! (én-te=nem !)
  "Bárki lehett vevő"még Vona Gábor.. is.= Kötve hiszem ! /Ki is lesz az eladó ?Milyen feltételekkel? Milyen anyagi háttérrel? /Nem tetsző személy-személyek esetén új pályázati kiirás !/ A lényeg a kiszemelt vásárló biztos legyen Ővé lesz a tulajdon: közvetitőn keresztűl,hogy ne lógjon ki a lóláb. Nem ez a bevált gyakorlat?”
 • 45. ráérő 2009. július 03. 09:26
  „Évek alatt lett a száz lakobol 16 az már senkit sem foglalkoztat hogy 84-el mi történt? Lassan épitették le a létszámot ugy hogy közben jelentős beruházást hajtottak végre a főépület mögötti részen.Az ingatlan eladásárol már döntöttek és nem akkor amikor a közvélemény is ugy látja hogy 16 embernek tényleg ne tartsák fönn.Majd nem sikerült a beetetés csak közben a párt süllyedt olyan szintre hogy egy kissé kapkodni kell.”
 • 44. gardista33 2009. július 03. 08:33
  „söt,már a lakosság is ingatlan panamat sejt,ezt hallom az utcán uton-utfélen.”
 • 43. gardista33 2009. július 03. 08:19
  „moderálva”
 • 42. gardista33 2009. július 03. 08:18
  „kedwes dm!mikor lesz online interju .... jozsef alajossal es a botka jenövel?”
 • 41. Triton 2009. július 03. 08:08
  „Mégegy gondolat. A helyi "ellenzék" meg ismételten műbalhét csinál. Nyílván vagy teljesen felkészületlenek vagy megint megegyeztek már Botkával. Miután Nógrádi emberei vannak többségben a frakcióban ez könnyen elképzelhető. Mindegy melyik az ok. Egyértelműen alkalmatlanok minden képviselői (még ellenzékire is) munkára. Így egy teljesen tehetségtelen komcsi bagázs irányíthat és csinálhat lassan visszafordíthatatlan károkat a városban. Pl.: kötöttpályás tömegközlekedés "fejlesztése", Csúszdapark Újszegedre, (na ez volt még óriási telekpanama!!!!!)”
 • 40. frakk 2009. július 03. 08:05
  „Fideszes vagyok, de a realitásoknál maradok. Ha nyilt licitálós pályázat kerül megfelelő ideig meghírdetésre, akkor valóban felesleges az intézmény fenntartása. A vételár megfelelő hasznosítása is érdekelne azonban,
  Nem karitatív célok alapítványok, nem vezetői jutalmak , körforgalom , bicikli út épül belőle ugye????????”
 • 39. Triton 2009. július 03. 08:00
  „Szegedixnek felhívnám a figyelmét, hogy mind a ruhagyár, mind a konzervgyár területén jelentős cégek dolgoznak. Többnek az országos központja települt ide. Az eladás feltétele ugyanis munkahelyek számának megtartása sőt emelése volt. Tessék elolvasni az ide vonatkozó Közgyűlési előterjesztéseket. Nem össze-vissza dumálni.”
 • 38. Logaritmus 2009. július 03. 07:46
  „Gardista, a temahoz is hozza tudsz szolni vagy csak a kopkodes jon ossze? Elarulod, hogy egy kihasznalatlan de ertekes terulet nyilvanos palyazaton valo ertekesitese miert sotet dolog szerinted? Aze lesz, aki a legmagasabb vetelarat teszi le az asztalra. Barki lehet vevo, meg Vona Gaborod is. :-)”
 • 37. gardista33 2009. július 03. 06:26
  „vöröscsepel,hat persze h minden vörös olvassa ezt,és álnéven irogatnak ide. még votka is! meg a leszbi képviselönö is!tudom.”
 • 36. gardista33 2009. július 03. 05:22
  „logar a balosoké a hatalom!de már nem sokaig :P énekeljük el közösen az internacioná-lé hejett a Kárpátia együttes dalát: eLsz-még-lesz még--4 % :))))))))))”
 • 35. N.P. 2009. július 03. 05:07
  „Én végignéztem a közgyűlés közvetítését. Az ellenzék sajnos teljesen fölkészületlen volt. Ugyanazt csinálták, mint a Bartók műv. ház megszüntetésekor: későn és rossz taktikával tiltakoztak.Az ellenvetéseik olyan színvonalúak voltak mint az alanti.

  vöröscsepel 2009.07.02. 22:10
  A városban nem találsz olyan helyet, ahol "elérhető" közelségben nincs kocsma. Egy középiskola közelében lakom, a kölykök nem a környékre járnak kocsmázni (mert itt esetleg belebotlanak néhány tanerőbe) hanem alsóvárosra és parkokba.”
 • 34. maradando 2009. július 03. 02:35
  „31.Logaritmus
  Egy gyereknek sincs helye ,egy Újhely.ű golfpálya terűletén !"Jobb" esettben sem egy kastélyban,vagy kaszárnyában kellene gondolkozni! /viszont fűggetlenűl/= Ha műhold térképen szeműgyre veszed a terűletett:eszedbe jutna számtalan szebbnél szebb gondolat a magán hasznositásra. És ez másnak is eszébe jothatott csak jóval hamarább. De kiváncsi szemed a lebontott újszegedi -kendergyárra is vettheted,mert egyszer csak meglepő bejelentések érkezhetnek.Aztán megint kapkodhat az ellezék,hogy erre megint nem gondoltunk ! Tudom te is ismered a csúszásban levő újszegedi terveket,tehát ne kérdezd meg mire is gondolok.
  33.katica.
  Sosem az igazi adófizetők az elégedettlenek!!!”
 • 33. baloghkatica 2009. július 03. 01:54
  „3 éve épült a gyerekotthon területén a régi ház mögött vadi új lány és fiú nevelőlakás sor.... ezt most ledúrják?!?

  De sok pénzünk van nekünk ADÓfizetőknek...!!!???!!!”
 • 32. Logaritmus 2009. július 02. 23:36
  „A jozan eszre is lehetne am hallgatni, nem csak a jobbos politikusokra.”
 • 31. Logaritmus 2009. július 02. 23:34
  „voroscsepel: a telekkel szerinted mit kellene tenni? A 26000 m2-en lezengjen a 16 gyerek?”
 • 30. vöröscsepel 2009. július 02. 22:10
  „De jó melóhelye van egyeseknek!
  Városházi szerver mögül ráérnek munkaidőben fórumozgatni.
  Igaz, Szegedix? Jó ilyen helyen dolgozni, mi?
  Ez a melód, haver? Fikázni az ellenzéket, mikor szarban van a gazdád? És legalább jól fizetnek érte?

  De ne búsulj! Nem kell már sokáig ezt csinálnod. Elmehetsz te is rövidesen rendes helyre rendes munkát végezni, mint a többi rendes ember teszi ezt most is nap mint nap. És akkor lehet, hogy te is rendes ember leszel. Egyszer. Ha sokáig élsz.

  Amúgy ha valait a höbörgésen kívül az is érdekel, hogy mi volt a tápéi képviselő nyilatkozatának a teljes szövege, az megtalálja itt:

  http://szegedma.hu/hir/2009/06/ujabb-ingatlanbotrany-%e2%80%93-ezuttal-tape-a-soros/

  Ebből lett az, ami lett a Délmagyarban. Annyi azért ebből is kderül, hogy azért nem volt minden kóser ekörül a "vágjuk ki Tápéra a kölköket" dolog körül. Mert bocsi, lehet a tápéiakat szidni, meg lehet köpködni a képviselőjüket is, de azért mégis csak ők kérdezték meg először, hogy mennyire normális dolog veszélyeztetett fiatalkorúakat kocsma mellé költöztetni! Azért a lényeget ne felejtsük már el. Botkéknak annyira sürgősen eladó lett az a 26000 négyzetméternyi jó kis újszegedi telek, hogy azt se nézték meg, hova söprik ki azt a16 szerencsétlent!
  A jó Botka! Meg a jó Solymos! Akinek minden tudománya kimerül abban, hogy Botka László legjobb barátja. Közpénzen.
  Brávó!”
 • 29. Gazficko 2009. július 02. 18:53
  „És mi a helyzet az Erdészeti és Vedres kolesz bezárásának az ügyében? Az nem panama???????”
 • 28. gardista33 2009. július 02. 18:44
  „én az ellenzéknek hiszek ,az öszödi böszméknek nem! öszödi köztársaág katonái vége!pakoljatok.”
 • 27. frakk 2009. július 02. 16:04
  „Ok , akkor eladás a fenének áll ott 16 ember miatt az a nagy terület :))
  Szegx---- Úgy gondolod te nem vádaskodsz ugye?? Relatív ez a dolog nagyon.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben a szegedi Bonnie és Clyde

Szeged - A pár nem bankot rabolt, csupán autókat törtek fel. Tovább olvasom