Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Ingázni kell a gyógyulásért?

Csongrád megye - Egy új rendeletterv értelmében februárban lejár valamennyi fekvőbeteg-intézmény ÁNTSZ-engedélye, újat pedig csak azok kapnak – és maradnak OEP-támogatott ellátóhelyek –, amelyek a szintén új szakmai minimumfeltételeknek megfelelnek. A megyei intézmények nem érzik veszélyben létüket.
Pénteken jelent meg és mindössze hétfő délig lehetett véleményezni a Nemzeti Erőforrás Minisztérium rendelettervezetét, amely alapjaiban rajzolja újra az egészségügyet. Egyik eleme egy új szakmai kódrendszer, így februártól az ország összes fekvőbeteg-szakellátást biztosító intézményének és osztályának lejár az ÁNTSZ-engedélye. Az új regisztrációkhoz már azokat az új szakmai minimumfeltételeket kell teljesíteni, amelyeket a napokban hoztak nyilvánosságra. Azok az intézetek, amelyek nem felelnek meg, nem kapnak engedélyt, és nem juthatnak OEP-finanszírozáshoz.

A rendelet többek között május elsejétől kötelezővé teszi a térségi várólistát, egy térségen belül pedig bármelyik, adott műtétre jogosult intézményben elvégezhetők lesznek a beavatkozások. Elképzelhető, hogy a betegeknek ingázniuk kell a gyógyulásért. A sajtóban káoszként és az egészségügy rommá zúzásaként emlegetik az új terveket, a kódok és a minimumfeltételek egyidejű változtatása pedig többek szerint a jelenlegi ágyszámok csökkenését eredményezheti.

A megyei intézményvezetők nem látják ilyen súlyosnak a helyzetet. – Az új minimumfeltétel-tervezettel kapcsolatban végignéztük minden ellátási formára vonatkozóan az elképzeléseket, és megküldtük javaslatainkat a minisztériumnak – mondta el Gyenes Ágota, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház megbízott orvosigazgatója. – Nehezen teljesíthetőnek ítéltük meg például a gyermekosztály esetében a 8 gyermekorvos biztosítását – többüknek legalább két szakvizsgás szakorvosnak kell lenniük. Remélem, hogy néhány szakterületen a beérkezett javaslatoknak megfelelően a szakmai kollégiumok és a döntéshozók csökkentik megfogalmazott elvárásaikat. Napjainkban elég magas az orvoshiány szinte minden szakterületen.

– Tudomásul kell venni, hogy szükség van minimumfeltétel-rendszerre, hiszen ez garantálja a szakmai munka minőségét – fogalmazott Baráth Lajos, a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet főigazgatója. – A mostani előírások meglátásom szerint enyhébbek a korábbiakhoz képest, kevesebb szakembert kér például a különböző területeken. Nem gondolom, hogy probléma lenne az új rendszerben megfelelnünk. Makón jelenleg is csak a sürgősségi osztálynak van ideiglenes működési engedélye, minden más terület teljesíti a feltételeket.

– A klinikai központ egyik problémája, hogy a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet felosztása, a minisztériumi besorolás nincs egyensúlyban azzal, amit a tervezetben elvárásként megjelölnek az egyes kórházak és klinikák felé. Ha a dokumentumot nem módosítanák, Szegeden például két szervezeti egység nem érné el a 3-as szintet, pedig jelenleg ilyen besorolású – mondta el Záborszki Annamária, a Szent-Györgyi Albert Klinika Központ egészségbiztosítási igazgatója. Hozzátette: éppen az ilyen furcsaságok miatt biztos benne, hogy a tervezeten kedvező változtatásokat hajtanak végre, és reméli, az egyetem klinikáit nem érinti majd hátrányosan a változás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máglyára dobják a szemetet

Szeged - Az alsóvárosi Máglya soron több kupac szemét éktelenkedik. A környéken élő olvasónk szerint… Tovább olvasom