Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Ingázók Szeged és Vásárhely között

Szeged, Hódmezővásárhely - Számtalan közismert ember példája bizonyítja: nemcsak Vásárhelyről Szegedre ingáznak sokan, ha munkáról van szó, hanem fordítva is. Sőt a vásárhelyi polgármesteri hivatalban több szegedi dolgozik, mint amennyi Vásárhelyen lakó tisztviselő jár át nap mint nap a megyeszékhelyre.
Bár általánosságban elmondható, hogy a kisebb városból ingáznak az emberek a nagyobba a munka kedvéért, Szeged és Vásárhely esetében sok az ellenpélda. Lapunkban bukkant arra az álláshirdetésre Mikecz Péter, amelyben polgármesteri irodavezetőt kerestek Vásárhelyen. A 32 esztendős, korábban jogászként dolgozó szegedi fiatalember 2005 áprilisában állt munkába. Másfél évvel később, a hivatal átszervezése után városstratégiai irodavezető lett, tavaly pedig a kabinetiroda irányításával is megbízták. Három évvel ezelőtt tehát gyakorlatilag az utcáról sétált be a Kossuth téri épületbe. Az pedig semmiféle gondot nem okoz számára, hogy Szegedről ingázik nap mint nap, hiszen korábban Pesten is dolgozott, és ott sokkal nehezebben jutott el reggelenként akár csak az egyik kerületből a másikba. A polgármester közvetlen munkatársaként dolgozik a 27 esztendős Göbl Vilmos sajtóreferens is, aki szintén Szegedről jár át nap mint nap. A kommunikáció szak elvégzésekor értesült arról, hogy sajtóst keres a vásárhelyi hivatal, ahol 2006 nyara óta tevékenykedik. Magánélete Szegedhez köti ugyan, de nem zárkózna el attól sem, hogy Vásárhelyre költözzön.

Mikecz Péter tegnap délután fél 6-kor ért haza Szegedre a munkából. Szegedről vásárhelyre 40 tisztviselő utazgat. Fotók: Karnok Csaba
Mikecz Péter tegnap délután fél 6-kor ért haza Szegedre a munkából. Szegedről vásárhelyre 40 tisztviselő utazgat. Fotók: Karnok Csaba

Négy évvel ezelőtt került a városba, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet igazgatói székébe Kallai Árpád. A 43 éves radiológus szakorvos és közgazdász végzettségű vezető ezt megelőzően az újszegedi MÁV-rendelőt irányította. Pályázat útján nyerte el az állást, kinevezése öt évre szól. Természetesen a kezdetekkor tisztában volt vele, hogy az átjárás elkerülhetetlen lesz, és jóval hosszabb ideig tart majd eljutni új munkahelyére, mint a korábbiba, amelytől csupán öt percre laktak. Kallai is azt mondja ugyanakkor, hogy még mindig sokkal jobb helyzetben van, mint pesti barátai. Bár Lázár János polgármester már többször próbálta meggyőzni őt arról, hogy költözzön Vásárhelyre, az igazgató Szegeden marad, mert mindhárom gyermeke szegedi tanintézménybe jár, és a nagyszülők is a megyeszékhelyen élnek. Azoknak pedig, akik nála később kerültek a városba, mindig felhívja a figyelmét arra, hogy a vásárhelyiek nehezen fogadják el a „gyüttmönteket", ha viszont elfogadják őket, nagyon hálásak tudnak lenni. Saját tapasztalata, hogy ritkán kap negatív kritikát, ez pedig elégedettséggel tölti el.

Szenti Szabolcs Vásárhelyről ingázik reggelente a megyeszékhelyre. Szívesen költözne Szegedre
Szenti Szabolcs Vásárhelyről ingázik reggelente a megyeszékhelyre. Szívesen költözne Szegedre

Természetesen bőven van példa arra is, hogy vásárhelyiek járnak át Szegedre dolgozni. Így tesz másfél éve Szenti Szabolcs is, aki a megyei rendőr-főkapitányság egyik szóvivője. Ezt megelőzően egy vásárhelyi rádió tudósítója volt, és közben jogi egyetemet végzett Szegeden. Így az ingázás egyáltalán nem volt újdonság számára, ha csak annyiban nem, hogy diákként buszozott, manapság meg gyakrabban autózik. Nem zárkózik el attól sem, hogy Szegedre költözzön, azt mondja, ha a munkája és a családja is odaköti, szívesen élne a Tisza partján. Márpedig a rendőrséggel hosszú távra tervez, hiszen épp most a rendőrtiszti főiskola szakképzésére jár, hogy tiszt lehessen.

Félezerből négyen

Csupán 4 tisztségviselő jár át Vásárhelyről a szegedi polgármesteri hivatalba, ahol több mint 500-an dolgoznak – tudtuk meg. Ezzel szemben Vásárhelyen 200-an vannak a polgármesteri hivatalban, és közülük körülbelül 40-en járnak át a megyeszékhelyről.

Oda-vissza

Nemcsak arra akad példa, hogy Szegedről Vásárhelyre ingázik a polgármester médiareferense, hanem az ellenkezőjére is. Pacskó Noémi, a Petőfi Sándor Művelődési Központ vezetője 2000 és 2002 között Szegeden, az akkori városvezető Bartha László csapatában dolgozott kommunikációs referensként.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. mackó 2008. szeptember 13. 10:24
  „Teljesmértékben egyetértek azzal, hogy ilyen magas jövedelmeket nem szabadna adni senkinek, különösen azoknak a vezetőknek akik csődbe viszik a vállalatot, a rossz vezetésért még megkapja a végkielégíttést a több millkát.
  Ez teljesen szemétség, el kellene törölni és a vezetőknek a saját vagyonukkal kellene felelni ha rosszul gazdálkodnak.”
 • 23. utazóembör 2008. szeptember 13. 10:06
  „Na igen. Szeged-Hmv dolgozói bérlet 12700 Ft. Ha eszel Szegeden 650 az olcsó menük közé tartozik. Így közel 26.000 az utazás és az ebéd.
  Ez egy minimálbéres fizunál nagy összegnek számít.
  Meg hát nem véletlenül vannak a vásárhelyi tehetséges fiatalok mellőzve. Nem látnak nem beszélnek, nem érdekeltek. Okosak lapítanak, naívak hiszenk és bólogatnak, ingyen esznek és utaznak.”
 • 22. ugyanmár 2008. szeptember 13. 09:21
  „Igazsgág? Magyarországon? Ha ha ha. Majd 15-20 év múlva, ha a magas helyeken dolgozók felnőnek...”
 • 21. egyszeru polgar 2008. szeptember 13. 08:00
  „Mindig elgondolkodom azon, miert kell ilyen hatalmas fizeteseket adni a politikusoknak. Termeszetesen, legyen kiemelt fizetesuk, de ne ennyire. Valojaban az mar kiemeles, hogy tisztelet ovezi oket es nem rabszolgai a tarsadalomnak, hanem iranyitoi. Na, arrol nem is beszelek, hogy mi alapon jart azoknak ilyen osszeg, akik pl csak csendes , alvo megfigyeloi a parlamentnek? arrol nem is beszelek, mi alapjan kapnak barmifele fizetest, foleg fizetes emelest olyan politikusok, akik negativ eredmenyeket ernek el? Az o jovedelmuket csokkenteni kellene inkabb!!!Nem konnyu feladat ezzel is tisztaban vagyok, de meg rengeteg ember dolgozik igen felelossegteljes munkakorben, megsem kapnak meg csak megbecsulest sem, nem am jo fizetest. Ezeket az embereket megbuntetik ha hibat kovetnek el, esetleg felfuggesztik munkajuk gyakorlasa alol. Hol itt az igazsag???????????????????????”
 • 20. hehe 2008. szeptember 12. 22:47
  „ÉN IS ELMENNÉK INGÁZNI MÁSIK VÁROSBA DOLGOZNI HA INGYEN LENNE NEKEM IS AZ ÜZEMANYAG MEG MÉG AZ EBÉD IS . HÁT IGY KÖNNYŰ.”
 • 19. mesemondó 2008. szeptember 12. 20:03
  „Nem csoda, hogy annyi szegedi dolgozik a vásárhelyi polgármesteri hivatalban: az összes fideszest elszívja ez a város. Jól van ez így.
  Egyébként ami a 20 millás autót illeti: én láttam az egyszeri vásárhelyi tanácselnököt, amint egy parádéskocsis hajtotta homokfutóval ment ügyintézni a városban és környékén. Hol volt, hol nem volt, miért volt...”
 • 18. mackó 2008. szeptember 12. 19:59
  „Nem kell azon csodálkozni, hogy az önkorinál tiszta fiatal dolgozik, hiszen a pm is gyerek még. Látszik a pénz költésein, hogy nem felnőtt.
  Az autót nem olyan régen vették , lj-nak hanyadig autója ki tudja? Rapit piszkálták amikor vett magának egy olcsó audit mert másba nem fért bele.
  Lehetett látni már lj-t is vezetni meg a családját hurcolni. Lehet pökhendiskedni a város pénzén, Akkor ő beszél a Kalmárról nincs tükörje. Adok neki. Neki már időszerű lenne elszámolni a város pénzével.
  Írástudatlan ,nem vagyok én ideges csak utálom a hazug, szarházi embereket és ő ilyen.”
 • 17. Gyalogkakukk 2008. szeptember 12. 19:37
  „200?????????????-nek

  Mit gondolsz ki írja meg, borítékolja be és postázza ki azokat a névre szóló (!)leveleket, amiben a lakosság szponzorálását kérik az Őszi Tárlathoz és a Picasso kiállításhoz? Biztosan nem egy szem titkárnő végzi ezt a munkát... Senkinek ne legyenek illúziói azt illetően, hogy a város 40 milláját költik majd ezekre a rendezvényekre, szépen összekoldulják ezt is, mint ahogyan LJ-né alapítványa szedi össze a támogatásokat (szintúgy a mi zsebünkből) sokszor olyan létesítményekre, amit az önkorinak kellene finanszírozni (pl. EU kompatibilis, kulturált játszóterek).”
 • 16. 200????????????? 2008. szeptember 12. 17:32
  „Azért egy kb 45 ezres városban 200-an dolgoznak a bogármesteri hivatalban.... Nem sok ez egy kicsit? Mit csinál ez a sok ember? Mert láthatóan nem sok hasznosat! De hát miért is akarna jót egy szegedi egy vásárhelyinek?”
 • 15. kékcitrom 2008. szeptember 12. 17:27
  „Pár hónapja én is láttam azt az autót!...
  és akkor épp a nagyember fia vezette!(NEM VICC)(és közúton)
  Biztonsági öv sem volt bekötve és a jobb egyben a nagyasszony feszített!”
 • 14. orbit 2008. szeptember 12. 16:52
  „Na igen... Meg forgalommal szemben, forgalomtól elzárt területen megállni és bemenni boltba széles vigyor közepette. Ezt meg én láttam. A Range Rovert meg már vagy fél éve, de akkor a Nagy Ő vezette. (nem Noszály)
  Vannak egyenlőek és vannak egyenlőbbek.”
 • 13. JB007 2008. szeptember 12. 15:17
  „Az említett autót én is láttam. Jól megy na...
  Egyébként az országgyűlési képviselőkre a fizika törvényei is csak akkor érvényesek, ha a mentelmi bizottság megszavazza.”
 • 12. Csavok 2008. szeptember 12. 14:46
  „Itt mondom el nektek, bár nem ide tartozik, de itt még sokan elolvassák: ma reggel láttam a "városépítőt" egy LIM-es rendszámú Range Rover típusú terepjáróba (Ez a Land Rover márka egyik típusa). A sofőrje vezette és a mi kedves "gazdánk" bekapcsolásmentes bizt.övvel utazott és mosolygott. Nem csodálom, abban a kocsiban én is mosolyognék. Mivel nem én fizetném az árát, sem a fenntartását, sem a benzinköltségét.
  Én vagyok elmaradva és nem tudom, hogy " vettünk" neki egy új kocsit ? Megnéztem az árlistát kb. 20 milliótól indul az alapváltozat. Persze mi gazdag város vagyunk.
  Viszont be kellene kapcsolni a biztonságiövet, mert úgy jár mint Toller. De lehet, hogy úgy hiszi őrá már a nehézségi erő ( az m*g )sem érvényes.
  Ha ez a város kocsija akkor megkérdem hogy is van ez a törvénytelen pénzköltés a Kalmárban. Az ugye törvénytelen, de esetleg erkölcsileg védhető, a terepjáró meg teljesen törvényes (neki ez JÁR) de talán erkölcsileg a béka segge. Persze őt ez egyáltalán nem zavarja.
  Erre is lehet magyarázat, majd leírja az indokokat a két pozitív gondolkodású fórumozótársunk !”
 • 11. Cdsavok 2008. szeptember 12. 14:15
  „"Ági84"
  Ha tudnád, hogy a "100akárhányezres" helyett mennyit vesz fel akkor a kardodba dőlnél.
  Tele van az Önkormányzat nagyfizetésű, élettapasztalatmentes, magabiztos középvezetővel.
  A stratégiai főtanácsadó is majdnem 35 éves. Képzelhetitek mekkora statéga lehet, egy kicsit kisebb, mint a diktátor(másképp nem lehetne ott).
  Ez borzasztó baj, már többször írtam erről és a vesszőparipám: az időt nem lehet pótolni semmivel. Lehet rövidíteni okossággal, nagy tanulnivágyással, olvasással de negalizálni nem lehet.
  A mi "városépítőnk" pedig ezt csinálja. Körbeveszi magát tapasztalatlan félgyerekekkel - akiknek még évekig egy 50-60 éves vezető mellett kellene tanulni - és "irányítja" a várost. Rajtunk gyakorolnak, hiszen még a pm-nek is ott lenne a helye egy tapasztalt ember mellett mint bojtár.
  Üdv.: Csavok”
 • 10. Ági84 2008. szeptember 12. 13:40
  „Nagyon sajnálom az fényképen szereplő urat, hogy sajnos csak fél 6-kor ért haza!

  Emellett felveszi a nettó 100akárhányezres fizetését, üdülési csekk, kajajegy, esetleg benzintámogatás stb.
  Én reggel jövök dolgozni , és gyakorta 8-9 órakor lépek ki, mert amíg van páciens, addig van munka. Ha ez este7, akkor este 7, ha este 9, akkor nincs mese, este 9. Bicajozok, hogy ne kelljen bérlet, ugyanis senki sem támogatja, autóra nincs pénz, sőt a jogosítvány is majd egy évig húzódott, mert nem futja mindenkinek a 2800 Ft-os 50 perces vezetési óradíjra.
  Két hónapja 220 órát dolgoztam. És nem érte el a 100.000-et a fizetésem.
  Én is ingáznék, ha nettó fizetésem 100.000 felett lenne havi 160 órával, és ha hazaérnék minden nap fél 6-kor, összetenném a kezem, és hálát adnék az égnek. Szakma, diploma, nyelvvizsga, és itt tartunk, mert nincs ismerős. És még cikkeznek is "ezekről". Jobb témát kellene találni.

  szép napot.”
 • 9. aranka2 2008. szeptember 12. 13:19
  „Egy elejtett szó: kétszázan dolgoznak a polgármesteri hivatalban? Szegeden meg ötszázan? Tejóisten!”
 • 8. Beth_ 2008. szeptember 12. 13:14
  „Egyszer-egyszer próbáltam már mindkét Polgármeseteri Hivatalba bejutni, de nem sikerült. De nem baj. Nem volt ismerősöm. Sajnos. Így maradtam szürke eminenciás :)”
 • 7. kivételezettek 2008. szeptember 12. 13:10
  „hogy sajnálom őket!!! azért a havi 2 millióért csak elutazgathatnak állami autóval,költségtéritéssel 40-45 percet naponta sziesztázni a haveri körbe!! akik nem ilyen kivételezett haveri körökbe tartoznak 1 év alatt sem keresnek annyi zsebbevalót mint ezek 1 hónap alatt!!kár ezt mutogatni ,csak ingerlik ezzel is a jónépet!na csá !”
 • 6. Írástudatlan. 2008. szeptember 12. 12:07
  „MACKÓ! Ne idegesídsd fel magadat barátom!Nem ér annyit az egész!Még L.J.uralma tart addig úgy sem változik semmi hidd el.”
 • 5. mackó 2008. szeptember 12. 12:01
  „szó ami szó a polgm. hiv.-nak legalább a fele szegedi. Úgy néz ki, hogy vásárhelyen nincsennek fiatalok akiket ott lehetne alkalmazni. De igenis vannak sok főisk. végző gyerek de az nem jó lj.-nak. Szegediek barátok és azzal van tele a hivatal. Megnézheted reggel, hogy a szegedi buszról hányan szállnak le és mennek dolgozni a nagyházba.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákoknak olcsóbb az élet

Szeged - A napokban érvényesíttetik diákigazolványaikat az egyetemisták és főiskolások – a kék… Tovább olvasom