Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Ingyen bevizsgálják a szemüvegeket

Szeged - Ingyenesen bevizsgálják a napszemüvegek UV-szűrő képességét egy most indult kampányban. A tapasztalatok szerint a legtöbben nem tudják, mennyire biztonságos a szemüvegük.
Egyáltalán nem mindegy, milyen napszemüveget választunk, egy rossz minőségű darab ugyanis több kárt tehet, mint gondolnánk. Ha ugyanis nem megfelelő UV-szűrővel látták el, a sötétre kitáguló pupillába nagyobb mennyiségű káros sugárzás jut, mint normális esetben. Ez pedig komoly problémákat okozhat.

– Egy gyulladás akár órák alatt kialakulhat, ez azonban a legkevesebb, hiszen gyógyszerrel orvosolható – mondta el Gyovai Judit szemész szakorvos. – A szemlencsén szürke hályog keletkezhet, vagy ami még rosszabb: az ideghártya visszafordíthatatlan károsodást szenvedhet. A legnagyobb veszély a hegyekben van: tengerszint felett 300 méterenként az UV sugárzás 5 százalékkal növekszik.

Fontos tudni, mennyire véd a napszemüvegünk. Fotó: Schmidt Andrea
Fontos tudni, mennyire véd a napszemüvegünk.
Fotó: Schmidt Andrea

Nem az üveg színe a lényeg

Hogy egy napszemüveg mennyire sötét, UV-szűrés szempontjából lényegtelen: még az optikai, átlátszó lencsék is tudják biztosítani a megfelelő védelmet. Az UV A és az UV B sugarak ellen is védeni kell a szemünket: előbbi ugyan jótékony hatású az emberi szervezetre, a szemlencsére viszont káros hatással van, utóbbi pedig nemcsak a szemet károsíthatja, de felelős például a bőrrákért is.

A tapasztalatok szerint Magyarországon a szemüveget viselők többsége nincs tisztában szemüvegének UV-szűrő képességével. A Magyar Látszerész Szövetség és a Magyar Optikus Ipartestület ezért országos kampányt indított, amelyben felhívja a lakosság figyelmét az UV-védelem fontosságára. Programjuk lényege, hogy a kijelölt optikai üzletetekben UV-mérő berendezéssel térítésmentesen bevizsgálnak bármilyen szemüveget. Szegeden négy Ofotértben, és a Prágai Látszerészetben van erre lehetőség. (A kampányban résztvevő makói, vásárhelyi és szentesi üzletek címéről a www.uvteszt.hu oldalon tájékozódhatnak.)

– A készüléknek 400-as értéket kell mutatnia, ez jelent tökéletes védelmet – magyarázta Gyovai Judit, miközben egy gyermek, majd egy felnőtt napszemüveget tartott a műszer alá. Mindkettő átment a teszten – ahogy egyébként tapasztalatai szerint a legtöbb, megbízható helyen vásárolt darab is.

– Ma már egyre kevesebb a nem megfelelő szemüveg, leginkább a kevésbé ellenőrzött helyeken – piacokon, külföldön, utcai árusoknál – vásároltakkal akadnak problémák. Éppen valamelyik nap hoztak be egy Ray-Bent, amiről pillanatok alatt kiderült, hogy hamis, ráadásul még csak nem is szűri megfelelően az UV-sugarakat. A nagyobb áruházakban, pláne látszerészszaküzletekben ma már odafigyelnek, hogy megfelelő minőségű termékeket forgalmazzanak.

Olvasóink írták

  • 2. KamuNeni 2011. május 02. 18:33
    „Paranoia mindig is sok szart eladott. Az a legjobb salesman.”
  • 1. sajtkukac 2011. május 02. 17:01
    „És azzal mit érünk el, tessék mondani? Mert még a gyógyászati szempontból felírt szemüveget sem tudja bérből, fizetésből élő földi halandó kiváltani, hiszen nincs rá támogatás, 100 ezer forint egy szemüveg! És akkor még imádkozzon az ember, hogy a gyerekének nehogy kelljen, mert ott aztán vége a tudománynak!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enni is ott kell, ahol megalszunk

Csak szálláshelyekhez kötve lehet majd igénybe venni a szolgáltatásokat az üdülési csekket felváltó Széchenyi Pihenő Kártyával – derül ki a kormányrendeletből. Tovább olvasom