Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Ingyen csapvíz jár a kávé mellé

Szeged - Kávéztunk és fagyiztunk a belvárosi teraszokon, hogy megtudjuk: hol kapunk kísérőt a rendeléshez. A kávé mellé általában járt egy deci víz, a fagylalt mellé nem mindig. A csapvízért sehol nem kellett fizetni, de a gyufa árát számlázták.
– Nem szolgálunk fel kísérőként vizet a kávé mellé. De ha csapvizet kér a vendég, azért nem kell fizetnie – magyarázta Dancsó Andor, a JATE-klub teraszának felszolgálója. Ha cukrot, szalvétát, vagy tüzet kérnek tőle, azt is ad, de az öngyújtót már ki kell fizetni.

Körbejártuk a szegedi belváros kávézóit és cukrászdáit: a Kárász utcai teraszokon általában kaptunk egy deci csapvizet a presszókávéhoz (vagy kértünk, és hoztak), a fagyikehely mellé azonban nem járt kísérő.

– Úgy tudom, hogy tőlünk nyugatra a fagylalt vagy más desszert mellé is szokás vizet adni – kérés nélkül. Szegeden szerintem nem adnak sehol – gondolkozott el a kérdésen Bernáth Nikoletta. Az egyetemista elárulta, hogy bár a csapvíz nem szokott olyan hideg lenni, mintha ásványvizet kért volna, mégis jól esik az a pár korty – ha elfelejtett mást rendelni.

Szegeden nem adnak mindenhol kísérőt a kávé mellé. Ha kérünk, a csapvíz ingyenes. Fotó: Schmidt Andrea
Szegeden nem adnak mindenhol kísérőt a kávé mellé. Ha kérünk, a csapvíz ingyenes. Fotó: Schmidt Andrea

Barátnője, Klári pedig úgy járt, mint egy ismerősünk: az egyik Kárász utcai kávézóban tüzet kért. Hoztak neki egy doboz gyufát, amit a végén hozzászámoltak a fogyasztáshoz. A lány szerint ez nem volt korrekt: nem a pár forintos gyufa ára miatt, hanem mert nem figyelmeztették, hogy ki kell fizetnie azt is.

Klemovich Péter a feleségével, Máriával kávézott az egyik Klauzál téri teraszon. – Jólesik a gesztus, ha kérés nélkül adnak vizet, vagy egy kis csokit, kekszet a kávé mellé. Persze a vendéglátósnak az az érdeke, hogy rendeljünk, de ha úgy érezzük, hogy figyelmes a kiszolgálás, visszatérünk.

Olvasóink írták

 • 16. vito 2009. július 14. 01:40
  „De legalább kapott akkor(vett pontosabban) egy doboznyit gondolom én....használhatja azt legközelebb is! :D”
 • 15. Beth 2009. július 13. 22:04
  „Jár a kávé mellé a szóda is :)

  Gyertek át Vásárhelyre kávézni! Finom is, jó hely is, szódát is adnak :P”
 • 14. varadipal 2009. július 13. 18:02
  „Ma még felszámolják a gyufát, holnap annak is örülsz, ha nem küldenek el érte.
  A vendéglátós szakma színvonala pont olyan, mint a többié. A béka kuffer alulnézetben látszik.
  Ha egy jobb étteremben asztali leltárt vagy patikát kérsz, vagy netán topfban kéred a családi levest, néz rád a főpincér, mint a hülyegyerekre.A svájci szerviz abból áll, hogy a csálinger svájcisapkában kézbesíti a hamidat.”
 • 13. peterslounge 2009. július 13. 17:25
  „Tőlünk messzebre a viz ALAPBÓL kinn van az asztalon egy kancsóban! fogyasztható kávé süti vacsora esetleg bor, rose mellé. Én ezt tapasztaltam a Athénban ugyanugy mint Nizzában. Máskérdés hogy itt olyanról irnak ami máshol alap. Ha ez a dolog nálunk alapvető szolgáltatás lenne valószínüleg ez a cikk nem lenne és nem lehetne kommentálni.”
 • 12. flexsnake 2009. július 13. 16:52
  „Azért nem adnak mellé mert megkérdeznéd hogy melyik a kávé :) Eleve vizet szolgálnak fel csak barna meg meleg.”
 • 11. igazságkereső 2009. július 13. 16:37
  „A szakmai protokoll szerint - vendéglátó szakismeret szerint - igen is kell vizet vinni a kávéhoz.Már csak azért is,mert köztudott, hogy a kávé dehydratál, vagyis vizet von el a szervezettől.Ez a biológiai része a dolognak,a másik pedig sajnos a takarékosság miatt "elcsuppantják" ezt a kis plusz szolgáltatást is.”
 • 10. .suhym. 2009. július 13. 14:27
  „Valamikor, még a múlt században, bizony kérés nélkül szervírozták a kis pohár szódát a kávé mellé minden presszóban, étteremben.

  Ma is van olyan hely, ahol a kávé mellé adnak egy pohárka vizet, és egy apró teasüteményt vagy pici csokit is tesznek a tányérra, amiért nem kérnek külön pénzt. Gondolom, benne van a kávé árában.

  Vannak éttermek, ahol van 10 szálas céges gyufa, amiért nem kell külön fizetni.
  Reklám....

  Ezek ugyan apró gesztusok a vendég felé, ami, ha okosan csinálják, nem kerülnek a tulajnak semmibe.))))))”
 • 9. vmagdi 2009. július 13. 13:51
  „en is akarok ingyengyufat, meg kekszet, meg szodat (jo hideget), meg ingyen kavetejszint, meg cukorbol barnat. Szerintem kaja melle igen, kellene, de ha kiteszik az asztalra megmelegszik.
  Szerintem nem konkretan csak a vizrol van szo, a poharakat ugye el kell mosni, fertotlenitoben, ha lehet, es ha en lennek a tulaj en is csinjan bannek a munkaerovel ilyen adoterhek mellett. Vegtere is ha kavezni akar a polgar, ugyis beul, ha nem akkor nem. Miutan sehol se adnak vizet ;) igy csak a kremesek es a kavek versengenek, nem a vendeglatosok .”
 • 8. _palla_ 2009. július 13. 13:42
  „Ugyan már! Ahol automatikusan vagy kérésre készségesen hozzák a vizet, stb., ott az bőven benne van az árban! A gyufa kiszámlázásán én sem akadtam volna fent, lehetett max. 20 forint.
  Ausztriában mindenhez jár a víz, sőt, egy egész kancsóval is szívesen és fintorgás nélkül kihoznak ingyen - na de ott az árak is olyanok.”
 • 7. kiscipo 2009. július 13. 12:18
  „Szegeden szinte sehol nem adnak a a presszó kávé mellé egy deci vizet (mert ugye csak amellé írja elő az illem). Sőt, szerintem Magyarországon, ahol az éttermeknek lehetőségük van nagytételben, olcsón vásárolni ásványvizet, szódát, nem ártana az étel mellé egy-egy pohárral adni. Így is inna sört, bort mellé az ember, ha éppen azt kívánja. Régebben például a kocsmákban a bor mellé ingyen volt a szóda.”
 • 6. Logaritmus 2009. július 13. 11:54
  „A gyufát általában a dohányforgalmazó cég ingyen adja, ha ezért pénzt kérnek, akkor smucigok. A Korzóban és az A´Capellában (ami rohadt drága hely lett!!!) szórakoznak ilyenekkel...”
 • 5. zehn 2009. július 13. 11:35
  „Hát, jobb helyeken / vidéken nemigen / azért jár egy pohár víz a kávé meg fagyi mellé. Figyelmesség kérdése.Nem hiszem, hogy ettől a gesztustól becsődölnének a cukrászdák. El tudom képzelni, németeknél, hollandoknál nincs ilyesmi, de náluk kevés zsugoribb nép van.”
 • 4. gróf 2009. július 13. 11:00
  „Mennyi mindenre van igény ingyen a kávé mellé...süti, keksz, víz, gyufa :D:D:D:D ennyi minden mellett már a kávét is adhatnák ingyéééé.”
 • 3. demeterkornel 2009. július 13. 10:18
  „A kávé árába biztosan beleférne mindenkinek egy-egy deci ÁSVÁNYVÍZ (!!!) Nem csapvíz, mert ilyenkor elég sok a turista, és ők nem szeretik ám a szegedi csapvizet. Csak mi nem érezzük az ízét, mert hozzá vagyunk szokva, de másnak kifejezetten rossz a szegedi víz!”
 • 2. vmagdi 2009. július 13. 09:41
  „"Hoztak neki egy doboz gyufát, amit a végén hozzászámoltak a fogyasztáshoz. A lány szerint ez nem volt korrekt: nem a pár forintos gyufa ára miatt, hanem mert nem figyelmeztették, hogy ki kell fizetnie azt is."
  :)))))))))))))))))))))))))))))))) Mert ez a lány azt hitte, hogy a gyufa fán terem. Gyufafán. Apró, színes dobozkákban. Aztán eljön az ősz és a farmerek kis kosárkákkal a vállukon kivonulnak gyufaszüretelni.
  Aztán a termést összegyüjtik és elviszik a kávézókba ajándékba, mindegyikba, hogy majd legyen mivel kedveskedni a vendégnek.”
 • 1. apucika1977 2009. július 13. 07:24
  „Nemtom hogy melyik országokban szokás a fagylalt vagy más desszert mellé is adni vizet, de Németországban biztos nem szokás, ott meg a kávéhoz sem nagyon szoktak adni. A víz különben erre szolgál, hogy a finom kávé előtt kitisztítunk a számunkat, hogy jobban tudjuk érezni az izét...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pusztaszerről a slágerlisták élére

Pusztaszer egyik legismertebb szülötte Josh, azaz Szarvas József, aki a Josh és Jutta formáció tagjaként többször is a hazai slágerlisták élére került aktuális dalával. Tovább olvasom