Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Ingyen seprik a kéményeket jövőre

Csongrád megye - Novembertől az államé lesz a kéményseprés. Jövőre már a katasztrófavédelem takarítja a kéményeket egy törvénytervezet szerint. Azt ígérik, ingyenes lesz a lakossági szolgáltatás.
– Idén még változatlanul társaságunk látja el a szolgáltatást, jövőre azonban a lakosságnak a katasztrófavédelem végzi a munkát, mi már csak a közületeknek dolgozunk – nyilatkozta Szenkovszky Szilvia, a Szegedi Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője. – Hogy mi lesz velünk jövőre, nem tudjuk. Ha a törvényt megszavazzák, cégünk csökkentett létszámmal végzi majd a munkáját, új piaci tevékenységek vállalásával biztosítja további működését.

– A kormány ezzel a lépéssel mind anyagilag, mind szakmailag végképp lenullázza a hazai kéményseprőket – fogalmazott keményebben Leikauf Tibor, a kéményseprőszövetség elnöke.

– Egyelőre fogalmuk sincs, a jövőben mitévők legyenek. Az, hogy a vállalkozások a lakosságon kívüli munkákból meg tudnának élni, nonszensz, hiszen a hazai kémények túlnyomó többsége magánszemélyek tulajdonában van – nyilatkozta a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke a Népszabadságban.

Semmi sem drága

CO-t is kell mérni

A Szegedi Kéményseprőipari Kft. idén nem emelt árat, ahogy azt a rezsicsökkentéssel elő is írták neki. De 2015. január 1-jétől 4 új tevékenységre kötelezték a szolgáltatókat az eddigieken felül, ezek költségeit a jogszabályoknak megfelelően az önkormányzat határozta meg. Így egy átlagos gázos kéménynél maradt ugyan a 2013-as, tehát 2 évvel ezelőtti évi 1270 forintos díj, de az új feladatok miatt az összeg 2045 forintra emelkedett. Az új tevékenységek egyike például az égéstermék szén-monoxid-tartalmának mérése. Megtudtuk: ahány kémény, annyi az árszabás, amit egy szintén államilag előírt képlet alapján kell kiszámolni.

Szegeden becslések szerint a megrendelők 90 százaléka magánszemély vagy társasház, 10 százalék az úgynevezett közület, amelyiktől pénzt lehet kérni a munkáért. Ezzel kapcsolatban Szenkovszky Szilvia nem mondott konkrét számokat. Annyit közölt, hogy 44 településen dolgoznak: Szeged, Kistelek, Makó, Mórahalom kistérségekben mintegy 290 ezren élnek.
Az „új szolgáltató", a katasztrófavédelem eddig a kéményseprők szakmai felügyeletét látta el. Leikauf Tibor szerint nincsenek se szakembereik, se eszközeik. Ahhoz, hogy kistafírozzák őket, az államnak tízmilliókat kell ölnie a szakmába, miközben az eddigi szolgáltatók tönkremennek.

– Kéményseprő dolgozóink nagy helyismerettel rendelkező, jól képzett szakemberek, minden valószínűség szerint a katasztrófavédelem igényt tart majd a munkájukra – utalt a várható leépítésekre a szegedi ügyvezető. Hangsúlyozta azonban: nem akar jósolni, arra koncentrálnak, hogy ezt az évet végigvigyék.

Malmozzanak?

Szentesen és környékén a Szentes Városi Szolgáltató Kft. kéményseprői kotorják a kéményeket. – A járás több településén is dolgozunk, jelenleg 7 képzett kéményseprőnk van. A törvénytervezet szerint november 1-jétől már csak közületi megrendeléseket vállalhatunk, sormunkát nem. 18 ezer 500 kémény tartozik hozzánk, aminek a jelentős része sormunka. A tervezet nem köti időponthoz a közületi megrendeléseket. Tegyük fel, hogy minden közület a fűtési szezon előtt, szeptemberben és októberben rendeli meg a kéményseprést. Akkor az év 10 hónapjában mit csináljanak a kéményseprőink? Üljenek és malmozzanak? – vetette fel Döbrőssy Iván, a Szentes Városi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

Hetet egy csapásra

Számításaik szerint a novembertől megmaradó munkát egy kéményseprő is el tudná látni, ám annyi bevétel nem keletkezne, hogy abból a bérét kigazdálkodhassák. Így január 1-jétől valószínűleg felszámolják a kft. kéményseprő részlegét.

– A törvénytervezet katasztrofális, minden szakmaiságot nélkülöz. Képzeljünk csak el egy 4 lakásos társasházat, aminek az egyik lakásában egy ügyvédi iroda működik, ami már közületnek számít. 3 lakásban a katasztrófavédelmisek ellenőriznek, az ügyvéd pedig majd valamikor megrendeli a szolgáltatást egy kéményseprő cégtől. Mivel a gyűjtőkéményük közös, lehet, hogy pont ebből lesz a katasztrófa – emelt ki egy ellentmondást az ügyvezető. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkülönítik az őstermelőket

A jövőben nem árusíthat egymás mellett a kolbászos és a zöldség-gyümölcsös őstermelő a szegedi Mars téri piacon. A vevőket is át kell állítani. Tovább olvasom