Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Ingyen színházjegyeket kér a 60 millióért cserébe az LMP

Szeged – Feltételekkel adna plusz 60 millió forint támogatást a színháznak az LMP, amely a szociális ellátási keretet is növelné 32 millió forinttal.
Két módosító indítványt is benyújtott a költségvetés módosításához az LMP, amiről ma tájékoztatta a sajtót Szabó Dániel, a párt szóvivője és Szentistványi István önkormányzati képviselő. Szabó elmondta, az önkormányzat 1,2 milliárd forinttal támogatja a Szegedi Nemzeti Színházat, amiből 700 millió forint dologi kiadásokra megy el. Hangsúlyozta, 2007-től napjainkig súlyos csapásokat szenvedett el a közszféra. Míg az előző ciklusban 200, a mostaniban 70 tanári állást szüntettek meg, iskolákat zártak be, addig a színházat nem érintették a megszorítások. A szóvivő szerint a teátrumot elsősorban a jobb módúak látogatják, a közönség nagyrészt a felső középosztályból kerül ki, miközben az intézmény támogatását a szegények adóiból is fizetik. Ez a szóvivő szerint rossz tendencia, ami már a sport területén is érezhető, hiszen nagy összegekkel támogatja az önkormányzat az élsportot, miközben elhanyagolja a tömegsportot.

A színház vezetése nemrégiben 60 millió forint plusztámogatást kért a várostól. Szabó Dániel elmondása szerint a tetátrum szűkszavú indoklásából nem derül ki, miért és mire kell a színháznak a 60 millió forint. Az LMP azt javasolja, hogy az önkormányzat feltételekhez kötve adja oda a színháznak a 60 millió forint plusztámogatást. - A közgyűlés kérje fel a színház vezetőit, dolgozzanak ki egy olyan rendszert, amelyben a szegedi általános és középiskolák diákjai a mostaninál jóval nagyobb arányban látogathatják a teátrumot. A színház jelenlegi, hivatalos tájékoztatása szerint a 20 főnél nagyobb diákcsoportok esetén 20 százalékos kedvezmény jár. Szerintünk ennél kisebb csoportok esetén is nagyobb árkedvezményre, rászoruló gyerekek esetén pedig a térítésmentesség biztosítására lenne szükség - hangsúlyozta az LMP szóvivője.

Szentistványi István azzal kezdte, hogy Szegeden általában alábecsülik a fejlesztéseknél a projektek önkormányzati önrészét. Szerinte ez történt a partfal-rekonstrukciónál is. A megemelkedett önrész fedezeteként egyebek mellett a Széchenyi tér felújításának előkészítésére, a tanulmány- és rendezési tervekre elkülönített 32 millió forintot jelölte meg a városvezetés. - Az LMP azt javasolja, hogy a rászorulókat támogassa az önkormányzat 32 millió forinttal, hiszen drasztikusan csökkent a szociális ellátásokra fordítható összeg. Ezt a 218 millió forintos keretet emelnénk meg 32 millió forinttal. Ismert, februárban az átmeneti segély keretének megnyirbálásáról döntött a közgyűlés. Ennek lényege, hogy az egy személy, illetve család, háztartás által egy év alatt átmeneti segélyként kapható összeg keretét 35 ezerről 25 ezer forintra csökkentették. Ennek az intézkedésnek az embertelen következményei már most pontosan látszanak, amikor a rászorulók jó része már kimerítette a lecsökkentett éves keretét, pedig az év nehezebbik része, az őszi, téli időszak még hátravan. Robbanás előtti az állapot - hangsúlyozta Szentistványi István.

Az LMP költségvetéshez benyújtott módosító indítványairól a pénteki rendkívüli közgyűlésen döntenek a képviselők.

Olvasóink írták

  • 1. azmegszeged 2013. szeptember 25. 16:36
    „Teljesen jogos! Itt egy pár éves cikk, milyen hatékonysággal használják fel nálunk azt az egyébként tetemes pénzt. http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nyolcadik_helyre_csuszott_a_szegedi_teatrum/2112866/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fullajtár Andrea okostelókon randizik

Egyedülálló magyar kísérlet a Chili vagy Mango nevű interaktív vígjátéksorozat, amely a múlt héten… Tovább olvasom