Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Ingyen utazhatnak haza a nézők a fővárosba

Úgy próbálja orvosolni a krónikus szegedi szálláshiányt a szabadtéri, hogy a MÁV-val együttműködve a Bánk bán augusztus 20-i előadása után ingyenvonatot indít Budapestre.
A Szegedi Szabadtéri Játékokra a belépőjegy felmutatásával évtizedeken át 50 százalékos vasúti kedvezménnyel utazhattak a nézők. Minden előadás után különvonat indult Budapestre. Már évekkel ezelőtt megszűnt ez a lehetőség, mert a MÁV számára nem volt kifizetődő az együttműködés. Herczeg Tamás, a fesztivál igazgatóhelyettese elmondta: nagy problémát jelent most, hogy a hét végére a kajak-kenu világbajnokság miatt Szegeden, sőt az egész környéken sincs már szabad szállás. Ezért megállapodást kötöttek a vasúttársasággal, hogy egyszeri, kivételes alkalommal augusztus 20-án az ünnepi Bánk bán-előadás után ingyenes különvonatot indítanak Budapestre.

A nagyállomásra a meghosszabbított menetrend szerint közlekedő
Opera – óriásképernyőn

A foci vb alatt a Széchenyi téren a meccseket láthatták a szurkolók azon a 32 négyzetméteres óriásképernyőn, amelyen augusztus 20-án a Bánk bánt adják az Aradi vértanúk terén. Az előadással párhuzamosan 3 kamerával élőben közvetítik az Erkel-operát, amit így bárki ingyen megnézhet. Az ünnepi estén Marton Éva, Tokody Ilona és Kiss B. Atilla énekel. Ha sikert arat a kezdeményezés, nagy lesz az érdeklődés, akkor a következő években a város más pontjain is közvetítik majd az augusztus 20-i előadást. Herczeg Tamás szerint így Szeged lehetne az a hely, ahol a legtöbben néznek egyszerre operát.  
villamossal juthatnak el a nézők. A Kiskunfélegyházán, Kecskeméten és Cegléden is megálló különvonatra csak a 20-i előadásra szóló belépőjeggyel lehet majd felszállni. A szerelvény összeállításakor 350 fővel számoltak, de szükség szerint további kocsikat is tudnak csatlakoztatni.

A világsztárokkal színpadra állított operaprodukcióra nagy az érdeklődés Budapesten is, ahol rengeteg plakáttal népszerűsítették az előadást. Ezért bíznak benne, hogy sokan igénybe veszik majd a hazafelé ingyenes vonatot.

Herczeg Tamás szerint kulturális missziót teljesít a szabadtéri nemzeti operánk bemutatásával, ezért számoltak azzal is, hogy a jegyekért nem lesz olyan roham, mint a Csárdáskirálynő vagy a Rudolf esetében. Ráadásul az operáknál szokásos két előadás helyett most hármat tartanak. Bár a pénteki premierre, valamint a szombati és a vasárnapi előadásra is lehet még jegyet kapni, már 70 százalékon felüli a nézettség, azaz mindhárom estére erős ház várható. A Bánk bánt a jövőben minden augusztus 20-án szeretnék műsorra tűzni a Dóm téren.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven- és ötszázforintos 1956 tiszteletére

Újabb évfordulós emlékpénz kiadását jelentette be a Magyar Nemzeti Bank. Érméből hárommal,… Tovább olvasom