Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Ingyenbérlet, hallgatóbarát járat

Szeged - Szegeden ingyenbérlettel, Debrecenben egyetemi járattal, Budapesten semmivel nem teszik kényelmesebbé az egyetemistáknak a tömegközlekedést.
Ingyen kapnak féléves bérletet a szegedi egyetem államilag finanszírozott, nappali tagozatos hallgatói – vagyis bármelyik tömegközlekedési járművön ingyen utazhatnak Szegeden, már körülbelül 15 éve.

– Úgy tudom, sehol máshol nincs ingyenbérlet – magyarázta Kovács Attila László elsőéves egyetemista, aki természetesen örül a juttatásnak. A többi diák, így például a szegedi középiskolások is havonta 2500 forintot költenek a kedvezményes bérletre, mert sem a város, sem a középfokú oktatási intézmények nem engedhetik meg maguknak, hogy a költségvetésükből erre is költsenek.

A kedvezményt a szegedi egyetem járta ki hallgatóinak: a bérlet szerepel a hallgatók juttatásai között. Aki autóval vagy bringával jár órára, az kérheti, hogy ösztöndíjformában kapja meg a bérlet árát – tudtuk meg Fekete Csabától, a Hallgatói Szolgáltató Iroda vezetőjétől.

Szegeden a bérlet része a hallgatói juttatásoknak. Fotó: Miskolczi Róbert
Szegeden a bérlet része a hallgatói juttatásoknak.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Három éve működik nálunk egy egyetemi trolijárat 3E jelzéssel. Ez az összes egyetemi épületet összeköti, a menetrend pedig igazodik az órák elejéhez, végéhez. Mi ezzel segítjük a hallgatók közlekedését – mondta Pilishegyi Péter, a Debreceni Egyetem rektori hivatalának hallgatói kapcsolatokért felelős igazgatója. Az alacsonypadlós, hibrid trolibuszra bárki felszállhat, akinek van érvényes jegye vagy bérlete – a tanulóbérlet 2980 forintba kerül.

Budapesten az ELTE kedvezményei után érdeklődtünk: Fodor Judit EHÖK-elnök azt mondta, náluk nincs ingyen tömegközlekedési bérlet. Az egyetemnek pedig olyan sok épülete van, hogy lehetetlenség lenne egy külön járattal összekötni. A budapestieknek tehát meg kell venniük havonta a 3700 forintos BKV-tanulóbérletet.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. Gerard 2010. március 17. 09:02
  „én a munkanélkülieknek adnék ingyen bérletet..nem a tanulóknak akik csak azért járnak suliba hogy az időt töltsék, meg bulizzanak....tisztelet a kivételeknek..a munkanélküliek meg biciklivel meg gyalog járnak..mert nincs pénzük semmire..1et értek baberickkel..”
 • 50. BabeRick 2009. november 15. 10:54
  „Minek, kinek ingyenbérlet?

  Akkor ingyenbérletet mindenkinek, aki Szegeden dolgozik, itt fizeti a lakás, ingatlanadót, súlyadót. Miért kapnak "szegény" egyetemisták ingyenbérletet, a közép és általános iskolások miért nem? Legalább a Ságvárisok, hogy lehessen diszkriminálni. Szerencsétlen csóró egyetemisták minden hétvégén tízezreket költenek el az egyetmi klubbokban, diszkókban, biztos nem futná a bérletre. Az egyetem a befizetett adókból kapja a normatív támogatást, ? :-( .
  Gyűjtsünk aláírást, hogy mégtöbbet fizethessünk "szegény" 8-12 éve egyetemista honfitársunk zsebébe, nehogy dolgoznia és adót fizetnie kelljen. Javaslom, hogy minden nyugdíjas, alkalmazott és munkanélküli állítson meg egy egyetemistát az utcán és adjon át neki 2000 forintot minden hónapban. Aki nem teszi meg, legyen előállítható, és rabosítsák! Természetesen az egyetemi vezetők, a város szerencsétlen, ü-res(gyes)-zsebű politikusai és milliomos vállalkozói felmentést kapnak e kötelezettség alól”
 • 49. flexsnake 2009. november 15. 01:18
  „ingyenbérlet? :D na ezért fizetek adót.... rohadj meg az ingyenbérleteddel, fizesd ki apáddal!”
 • 48. allegro 2009. november 13. 10:09
  „46.CID
  mellesleg mindig összefüggésben állt munkámmal minden tanulmányom, ezért a hatékonyság nagy titka - mégsem támogatták azt - sem a cég, sem a szülők! Sem azállam tudvalevőleg, amikor az én korosztályomban összvissz 9000 főt vettek fel a magyarországi felsőoktatásba amikor 18 évesek voltunk. Jól látod: kilencezer főt. Ma egyetlen oktatási intézménybe felvesznek ennyit, a feleannyi gyerekszámból.
  Miközben az intézmények száma is megsokszorozódott.
  S vajon miért a feleannyi gyerekszám - éppen azért, amiről írtunk itt, vagyunk számosan, akik munka mellett tanulunk - ha még nem előzte meg családalapítás, akkor nem is fogja megtörni nagy valószínűséggel - mert időnk sincs gyereket összehozn az anyagiakról nem is beszélve, ha elviszi azt a költségtérítés.
  Miért nem akarják ezt meglátni legtöbben akik nem így jártak??

  És ha ez megnyugtat, ma szabin vagyok, és tegnap 9-22 óráig dolgoztam.
  De most sem fogom értelmetlenségekkel tölteni az időmet, bár persze ez is az - mondják, a fórum, ennyi azért belefér.Azért ez még mindig jobb, mint az értelmetlen pletykálásra pazarolni. Üdv!”
 • 47. allegro 2009. november 13. 09:53
  „46. CID
  Tévedtél, nem állami szférában dolgozom, és nem támogatott egyik cég sem. Közel tíz évig olyan helyen dolgoztam, ahol szombat is munkanap, szabadnapokat lehetett átcsoportosítani, így tudtam eljárni minden második péntek-szombat. Legutóbb pedig minden szombaton volt képzés. A munkaidőmet nem érintette.
  Midebbe a két háztartás mellett - anyuci igen régen elhunyt már, hogy terülj asztalkámmal várjon odahaza-, a családalapítás az, ami nem fért bele még ezidáig.

  A gondolataim sokkal többek, élőszóban szerinted hol van mód a sok dumára? Legtöbb esetben az már csak a felszín, ahova szüremlik valami a mélyrétegekből. Csodálm is tanáraimat, akik képesek nap mint nap, óráról órára annyit és értelmesen beszélni. Szerinted ha üres locsogással tölteném az időmet mire jutottam volna vele. Néha van aki mondja, amikor 2 percnél többet beszélek a telefonba. Munkahelyen pedig kétmondatokból is értjük egymást.

  Igen, napi 9-10 órát dolgozom én is.
  A képzés belső igény és motiváció.
  Jut eszembe, amíg édesanyám élt jöttek heti 3-szor pletykás nővéréék, én hallgattam egy ideig, de aztán mentem a dolgomra - tanulás, stb. Régen még tévé és sokkal több könyvolvasás is belefért, de én voltam szemükben az ostoba, és ők az okosok, mert ők tudták a friss híreket, pletykákat kivel mi történt. Ma is itt tartanak, sőt elviselni sem tudták, hogy én időközben teljesen más világot építettem fel magamnak - számukra észrevétlenül. Ezt add össze mindazzal, amit te elképzeltél rólam.”
 • 46. CID 2009. november 12. 21:50
  „allegro : te így olvasva is idegesítően sokat "beszélsz" gondolom, élőszóban még idegesítőbb vagy. Részvétem a hozzád közel állóknak :)

  Tudom, nem vagyok sikeres, de mindig irigyeltem a közszférában dolgozó ismerőseimet, akiknek a munkáltatójuk ( ha mással nem , tanulmányi szabadsággal ) támogatta, a pozíciójukkal, beosztásukkal össze nem függő tanulmányokat.
  Azt, hogy az állami szférában miért képzik magukat az emberek, mindenki tudja, sejti.
  Ha valaki a versenyszférában, a szokásos napi 9-10 óra munkaidő mellett meg tudja oldani az esti, levelező képzést, annak minden tiszteletem.”
 • 45. Szecskamester 2009. november 12. 15:41
  „óó, Kedves Pillecukor! Úgy látom, nem értetted, amire gondoltam...Sajnálom, igazán...
  Akármilyen hihetetlenül is hangzik, ilyesfajta hátszélben nem bontok vitorlát...
  De egyébként is, teljesen másról szólt a hozzászólásom, mint amit kivettél belőle!
  Ez van!
  : (”
 • 44. allegro 2009. november 12. 13:41
  „Mindenkinek jó, persze, csak éppen az adófizetőknek nem, de ki törődik ezzel, miből van a hallgatói normatíva.
  Meg a nyugdíj előtt állóknak, akik éppen miattuk egyre később mehetnek nyugdíjba.
  Ezzel együtt éppen az adófizető polgároktól szedik még a magas költségtérítést is - megint a levelező hallgatókra gondoltam. De az ingyenélők miatt már saját nyugdíjunkról is gondoskodni kellene - ha győznénk mindent fizetni.
  De ne rugaszkodjunk a témától messzebb, hiszen akiket érint éppen azok hajlandók legkevésbé mindezt tudomásul venni.
  Mi nem is vártuk el soha, hogy akár egy életen keresztül ingyen utazhassunk, csak azért mert tanulunk - mielőtt még valaki ezt vágná fejünkhöz, csak igazságosabb beszedést és elosztást, ha már értékekkel bíró társadalomban élünk.
  Az értékek pedig versengenek. Ha ti értékesnek és érdemesnek tartjátok magatokat, mert tanultok - és semmi más dolgotok, akkor mi még inkább, ha ezt munka, stb. mellett tesszük. Mégis ezért még pénzügyi sarcot lehúznak rólunk folyamatosan, és úgy gondolják, akiknek csupán a szerencséjük volt nagyobb az ingyenképzéshez, hogy joggal. A GDP-hez és a ti ingyen jegyetekhez is mi járulunk, akik már 18 éves korunktól aktív dolgozó tagjai vagyunk a társadalomnak. A hallgatók többsége pedig nem fog több GDP-t előállítani, sohasem nálunk. Szép szólam, és de jó lenne, de itt a nagy valóság. A legtöbb szakot simán el lehet munka mellett végezni - és jobban állna a gazdaság szénája.
  Sorbanállásról: jó gondolat, ám más városokban is megoldják. Végső soron ez a legkisebb tétel ahhoz képest, mint amiről itt többen is írtunk - és amivel sokkal inkább elvárnánk, hogy foglalkozzanak, ha már egyenlőnek születtünk.”
 • 43. szpalika 2009. november 12. 11:16
  „A hallgatói normatíva terhére fizetik a bérletet, ha jól tudom.
  Jó a tömegközlekedési cégnek: az egyetemisták így nem bliccelnek. és elvileg megkapják a költségvetési támogatást utánuk is. (A városnak is jó, ha a cégének van bevétele, és fizető utasai)”
 • 42. mbuza 2009. november 12. 11:13
  „Azért arról se feledkezzünk meg, hogyha az egyetemisták nem kapnának bérletet, mekkora kígyózó sorokban állnának minden hónap elején a bérletárusoknál, vagy ami még rosszabb esetleg "elfelejtenének" jegyet venni és akkor semmilyen összeg nem folyna be a kasszába...”
 • 41. allegro 2009. november 11. 23:30
  „37. .suhym.

  Elszámoltam magam, ez éppen a 30. félévem munka mellett.
  A számok egy-egy felsőfokú oklevelet jelentenek, költségtérítésben eltöltött félévek állnak mögöttük: 4+2+4+8+6+5+1
  a +1-hez még 3 hozzá fog jönni, sőt a továbbiak is tervben vannak. Különösen, ha egyszer végre lenne mód levelezőn is államilag támogatott képzésre járni, azt is kihasználnám. Most éppen akad már, csak nehogy meggondolják - a nagyokosok (egyesek), akik azt gondolják csak nappalin van élet és munkatapasztalat hiányában rögtön nagy babérokra törnek.
  Sokan csak ízlelgetik az élethosszig tanulás fogalmát, nekünk sokunknak ez már régóta evidencia!

  Köszönöm, hogy legalább elképzelted mennyi pénz. Nem is sajnáltam, az áldozatvállalás mindig fölemel, csak annak tükrében, hogy ma sokaknak és sokkal gyengébb többségnek ingyen jár minden.
  Egyébként tíz évvel ezelőtt is 100 ezret fizettem, úgy mint ma, azonban akkor az még bő három havi nettó bérem volt!”
 • 40. E! 2009. november 11. 22:56
  „Egyébként nem "ingyen" van - egyszerűen ennyivel kevesebb ösztöndíjat fizetnek ki.”
 • 39. Zsoltee0716 2009. november 11. 20:10
  „Pesti egyetemre járóknak éves jegyük van!”
 • 38. szatkat 2009. november 11. 19:15
  „Kitűnő szakközépiskolai 4 évvel és érettségi eredménnyel levelezőre járok és fizetek félévente 100.000 Ft-ot. Hogy miért, mert mellette 2 gyermeket nevelek és dolgozni járok. Miért nem államilag finanszírozható az én oktatásom? Csak költségtérítésesen indult a képzésem Szegeden, és nem kívánom, hogy az állam tartson el engem, és a gyerekeimet, tehát dolgoznom kell mellette. Szerintetek ez igazságos? Nem kell minden költségtérítésesen tanuót lenézni. Köszönöm.”
 • 37. .suhym. 2009. november 11. 18:54
  „35. hozzászólás allegro 2009.11.11. 17:56

  +...huszonvalahanyadik félévemet kezdem így, fizetősen. És sosem halasztottam semmit sem, sőt."

  Akkor most hányadik diplomádat szerzed?
  Huszonvalahány félév 100 ezerrel számolva nem semmi összeg.”
 • 36. nusi 2009. november 11. 18:33
  „Köszönöm allegro,hogy ezt leirtad!!!/helyettem is..../”
 • 35. allegro 2009. november 11. 17:56
  „9. nem nem soha
  17. Sztike
  Csatlakozom előttem szólókhoz. Kikérem magamnak, hogy azért, mert munka mellett tanultam világéletemben, levelezőn, a 418 pontom ellenére költségtérítésesen, így nyilatkozzatok! Tudjátok-e, azt, hogy nem volt mindig tömegképzés! Ám velünk párhuzamban egyre többen és már jóval gyengébb hallgatók, csak azon a jogcímen, hogy néhány évvel fiatalabbak és senki nem várja el tőlük, hogy dolgozzanak, ráérnek eltanulgatni, minden ingyen jár. Hogy mennyire megérdemelten azzal nem hencegnék a helyetekben. A nappalis költségtérítéses társaitokról beszélhettek, de általánosítotok, ez a baj, és különösen a levelezősöket szeretitek fikázni, pedig sok esetben jóval szorgalmasabbak, és még amellett dolgoznak, eltartják magukat, családjukat, és éppen ezért még nagyon könnyen diákhitelre szorulunk így is, ne mondd azt, ha tandíjra telik akkor másra is!
  Neked lehet, hogy másra nem kell költened, eltartanak a szülők, az állam, de ha egyszer komolyan elkezdenétek dolgozni, akkor már kiesik a csecs a szájatokból, és már apuci sem fogja a bukszáját nyitogatni, onnantól kereső, önfenntartó polgár mindenki, és már nincs visszaút a nappali tagozaton kényelmesen elüldögélni - pedig de megtenném én is, és a pontjaim alapján vígan megtehetném, mégsincs rá lehetőségem! És nem használtam még fel egyetlen államilag finanszírozott félévet sem, pedig éppen a huszonvalahanyadik félévemet kezdem így, fizetősen. És sosem halasztottam semmit sem, sőt.
  Nektek még a diákhitel visszafizetése mellett is több időtök lesz meggazdagodni, mint nekünk, csak annál oknál fogva, hogy nem fizettetek igen sok féléven át félévente háromhavi fizetéseteket tandíjra. És persze rögtön jól kereső állásokra pályáztok, ugyanarra a feladatra, amit mi annak idején középiskolai végzettséggel is elláttunk már.
  És sorolhatnám még, hogy nappalin van ugye a háromnapos hét, meg 2-3-4 órák sok esetben, és még azon sem vesznek részt, gyakorlatilag a levelezősök többet vannak előadásokon, mint a nappalisok sok esetben, de erről inkább mélyen hallgat mindenki!”
 • 34. óvónéni 2009. november 11. 16:43
  „Ja és ha már itt tartunk, kapunk tankönyvtámogatást is, ami nincs meghatározva, hogy csak tankönyvre lehet költeni. Szinte minden étteremben olcsóbb a diákoknak az étel.És nemcsak étteremben, hanem papírírószerben... is olcsóbb minden. Mindez Szegeden, máshol nem. Pécsett, ahol a barátnőm tanul semmi ilyen nincs.Én ezeknek nagyon örülök.”
 • 33. Cat 2009. november 11. 16:36
  „nem,nem,soha

  "Aki lusta/szerencsétlen volt ahhoz, hogy bejusson államilag finanszírozott képzésbe, és még ennek ellenére is diplomával érzi magát jobban, az fizessen!"

  Durva általánosítás. Vannak, akik munka mellett tanulnak, és ezt csak levelezőn lehet megoldani képességektől, hozzáállástól függetlenül.”
 • 32. óvónéni 2009. november 11. 16:32
  „Ez az egyik a 100 másik dolog mellett,amiért érdemes Szegedre jönni egyetemistának:):) Imádom, a kedvenc városon. :)”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeret, nem szeret?

Észrevették, hogy a fák mindig ez idő tájt játsszák ezt a mindenkinek oly kedves játékot? Tovább olvasom