Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Ingyenes az oltás – csak még nincs belőle

Szeged - Folyamatosan csörögtek tegnap a telefonok a szegedi háziorvosi rendelőkben: rengeteg szülő oltatná be két éven aluli gyermekét az ingyenessé vált pneumococcus vakcinákkal. Csakhogy ezek még nem érkeztek meg az orvosokhoz.
– Kicsit kavar-zavar van, folyamatosan cseng a telefonom, reméljük, minél előbb megérkeznek a vakcinák – mondta lapunknak Endrődi Márta szegedi gyermekorvos, arra utalva: a szülők értesültek arról, hogy kormánydöntés következtében tegnaptól ingyenes két éven aluli gyermeküknek a pneumococcus fertőzés elleni védőoltás, s rengetegen érdeklődnek is – azt viszont nem tudják: a háziorvosi rendelők többségében egyelőre egyetlen ingyenes vakcina sincs, vagyis a kicsi nem kaphatja meg rögtön. Maguk a gyermekorvosok sem tudják, melyik naptól olthatnak.

– Aki szeretné beoltatni két év alatti gyermekét, jelentkezzen a háziorvosánál, ott formanyomtatványt kap, amellyel írásban igényelheti a vakcinát – tudatta Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ régiós járványügyi osztályvezetője. Szeptember közepén megírtuk: Csongrád megyébe 5930 vakcina érkezett az 5253 gyereknek. Ezek kiszállítását már meg is kezdték: először a megye vidéki háziorvosaihoz érkezik meg az oltóanyag, s néhány nap múlva a szegediekhez is.

5930 oltás érkezett a megyébe – az orvosokhoz ezután kerül Fotó: Frank Yvette
5930 oltás érkezett a megyébe – az orvosokhoz ezután kerül.
Fotó: Frank Yvette

Blazsovszky Matild gyermekorvos elmondta: a szülők igényeit a rendelőben összegyűjtik, és havonta egyszer továbbítják az ÁNTSZ-nek. A tisztiorvosi szolgálat pedig havonta egy alkalommal, úgynevezett hűtőláncban küldi ki a vakcinákat, így előfordulhat, hogy 3-4 hét is eltelik, mire a kisgyermek megkapja az oltást. A doktornőnek egyébként körülbelül 400 érintett kis páciense van, és tapasztalatai szerint szüleik mindegyiküknek szeretnék ingyen beadatni a vakcinát. Mindez azt mutatja, tette hozzá, hogy igenis érdemes lenne beemelni ezt is a kötelező oltási rendbe – az Európai Unió 17 országában már megtették ezt, s szerinte elképzelhető, hogy jövőre nálunk is megtörténik.

Agyhártyagyulladást is okozhat

Évente 700 ezer 5 év alatti kisgyermek hal meg világszerte pneumococcus fertőzés következményei miatt – ez a baktérium felelős többek között a gyermekkori torok-, középfül-, tüdő- és agyhártyagyulladásért. A védőoltás két hónapos kortól adható, a teljes védettség 3-4 vakcina után alakul ki – egyért 16-20 ezret, a teljes sorozatért 64 ezer forintot kellett fizetni eddig.

Kötelező szurik

Hat szúrást minimum el kell viselniük a piciknek kétéves korukig. A tuberkulózis elleni védőoltást még 4-5 napos korban megkapják. Két és négy hónapos kor között következik a három kombinált oltás: a diftéria, szamárköhögés és a tetanusz mellett a Haemophilus baktérium, a járványos gyermekbénulás ellen szereznek védettséget. 15 hónaposan kapják a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni oltást, majd 18 hónaposan egy újabb kombinált, emlékeztető szurit.

Olvasóink írták

  • 2. Lemba 2008. október 02. 16:59
    „Uroljenekneki, Argentinaban 14 csecsemo halt meg ennek a vaccina beadasanak a kovetkezteben. A csecsemonek az anya melett van helye addig mig a sajat immune rendszer ki nem fejlodik. Ezek a vaccinak ugy dolgoznak a csecsemo eseteben mintha egy 30 eves, 100 kg-os ferfinek fel liter vaccinat adnanak be egy napra elosztva.”
  • 1. Hdoktor 2008. október 02. 08:24
    „Hasonló szervezetlenség előfordult a 60-as évek közepén is, csak akkor a motorkerékpározáshoz bevezették a bukósisak kötelező használatát de bukósisakot sehol sem lehetett kapni, mert csak egy helyen Kiskőrösön gyártották és még alig volt legyártva párszáz darab. A rendeletet akkor ideiglenesen visszavonták. Az eset több mint 40 évvel ezelőtt történt! Még most is 2008 végén hasonló híreket lehet olvasni? Ebben mikor lesz előre lépés ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiírták a tervpályázatot az új klinikára

Szeged - Kiírta a pályázatot a Szegedi Tudományegyetem az új klinikai tömb tervezésére – a… Tovább olvasom