Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Ingyenes lakást szeretne az utcára kerülő rákbeteg nő

Ingyenes lakást szeretne az utcára kerülő rákbeteg nő
Sokan akarnak segíteni Kopasz Mónikának, a hamarosan utcára kerülő rákbeteg nőnek. A szegedi önkormányzat is ajánlott neki lakhatást, ő azonban egyik lehetőséget sem fogadta el. Magánszemélyektől vár ingyenes otthont - ilyen ajánlatból is érkezett több. Tegnap este a Provident dolgozói is segítséget ajánlottak.
Lapunk cikke nyomán egy ország ismerhette meg Kopasz Mónikát: a rákbeteg és hamarosan hajléktalanná váló nő sorsáról szinte minden országos médium beszámolt. Mint megírtuk, ökölnyi méretű, rosszindulatú daganat van a mellében, de nem tudja megműttetni magát, mert nincs lakása, ahol lábadozhatna. Eddig egy barátnője fogadta be éjszakára, áprilistól azonban valószínűleg aludni is az utcán fog Mónika. A 26 ezer 420 forintos egészségkárosodási támogatásból ugyanis, amelyet folyósítanak neki, nem tud lakást bérelni.

Cikkünk megjelenése után rengeteg felajánlás érkezett szerkesztőségünkhöz. Sokan készpénzzel akarják támogatni a nőt, Mónikának azonban nincs bankszámlája: attól tart, 300 ezer forintos Provident-tartozása miatt bármit, ami arra érkezne, egyből levonnák. Így mindenkinek azt tudjuk felajánlani, hogy segítünk felvenni a kapcsolatot a beteg nővel. Közben tegnap este levelet kaptunk a Provident dolgozóitól, akik megoldást keresnek Mónika tartozásának esetleges elengedésére.

A nő lakhatására is kínáltak többen megoldást. Volt, aki padlásszobát, más saját lakásában egy szobát ajánlott. Ketten pedig azt mondták: kifizetik az albérletét, ha kiválasztja a neki megfelelőt. Minden felajánlónak megadtuk Mónika telefonszámát, tegnap azonban még arról tájékoztatott bennünket a beteg asszony, hogy egyelőre nem kereste senki.

Az önkormányzat egyesített szociális intézményétől és az önkormányzat szociális irodájáról viszont hívták Mónikát – egész délelőtt azon dolgoztak, hogy megoldást találjanak a problémájára. Novkov Veszelinka irodavezető lapunknak elmondta: önkormányzati lakást 37 ezer forint alatti jövedelemre nem tudnak adni, de az Indóház téri hajléktalanszállón tudnak neki biztosítani egyszemélyes betegszobát, vagy szociális otthonban is el tudják helyezni. Igaz, utóbbiban nincs privát szoba, és a jövedelem 80 százalékát be kell fizetni a teljes ellátásért cserébe. A bérleti díj egyébként alapesetben 87 ezer forint, de méltányosságból figyelembe vehető a tényleges bevétele is.

Mindkét lehetőséget felkínálták Mónikának, de egyiket sem fogadta el. Hajléktalanok és öregek közé sem szeretne menni – ezzel indokolta. Lapunk első, januári cikke után a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett hajléktalankórház ajánlatát is hasonlóképpen utasította vissza: azt mondta, az ottani körülmények nem megfelelők egy legyengített immunrendszerű beteg számára. Egy orosházi és egy sándorfalvi ajánlatot pedig azért, mert onnan nem tudna naponta bejárni kezelésekre, betegszállítókra pedig nem akar hagyatkozni a hosszas várakozás miatt.

Úgy tudjuk, Mónika az elmúlt években közel negyven alkalommal fordult segélyért a szegedi önkormányzathoz, és minden alkalommal meg is kapta azt.

Borítókép: Kopasz Mónika. Fotó: Frank Yvette

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Durva bliccelők, fogva tartott utasok

Jogszerűnek véli a szegedi ellenőrös cég vezetője, hogy rázárják az utasokra az ajtót, amíg nem ér ki a rendőrség egy olyan bliccelőhöz, aki nem hajlandó igazolni magát. Tovább olvasom