Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Ingyenes lehet jövőre a HPV-oltás Szegeden

Szeged - Szeged is csatlakozhat azokhoz a településekhez, ahol ingyen kapják a méhnyakrák elleni védőoltást a kamaszlányok. A tervek szerint tízmillió forintot költene erre a város, de az még nem tudható, pontosan hányan és milyen feltételek mellett kaphatnának az oltásból.
Tízmilliós forrást tervez elkülöníteni a méhnyakrák kialakulásában döntő szerepet játszó HPV (human papilloma vírus) ellen védő vakcinák vásárlására a jövő évi városi költségvetésben a szegedi önkormányzat – tájékoztatott Ványai Éva, az egészségügyi bizottság elnöke. Jelenleg annak a feltételrendszernek a kidolgozása folyik, ami alapján – más hazai településekhez hasonlóan – a fiatal lányok ingyen megkaphatnák az oltást. A bizottsági elnök életkorhoz és a szülők hozzájárulásához kötné a vakcina beadását, de – többek közt – az még kérdéses, hogy a védettséghez szükséges mindhárom oltás vagy csak az első költségeit vállalja át az önkormányzat a lányos szülőktől. Vásárhelyen például – ahol a 261 érintett 13 éves lányból 237 kérte az oltást – az önkormányzat fizeti a teljes, nagyjából 90 ezer forintba kerülő oltássorozatot. A védettség egyébként azért ilyen drága, mert az OEP nem támogatja a vakcinákat.

Szegeden jóval szélesebb az érintettek köre: az állandó szegedi lakcímmel rendelkező 13 évesek száma itt hozzávetőleg 1700, nagyjából felük – azaz 850 fő – lány. Ha csak az oltóanyag költségével számolunk, kiderül: a tízmilliós forrás mindössze 111 kamaszlány háromszori, vagy 333 lány egyszeri beoltására elég. Mivel azonban közbeszerzést írnának ki az oltóanyag-beszerzésre, a költségek az ellenanyaggyártók közti verseny hatására némiképp talán mérséklődnének – így több gyerek is megkaphatná az oltást. A felhasználható forrásról a közgyűlés februári költségvetési ülésén születhet végső döntés, az oltások pedig jövőre kezdődnének meg.

Hatan az unióból

Ma Magyarországon legalább 15 településen – köztük Szolnokon, Vásárhelyen, Székesfehérváron – a kamaszlányok ingyenesen kapják a teljes HPV-oltássorozatot. Az uniós tagországok közül eddig Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban és Romániában vezették be az ingyenes HPV-oltást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsibvásári alkudozás esőben, Sándorfalván

Szeged - Aki a nehéz gazdasági helyzetben azon töri a fejét, hogyan tehetne szert egy kis… Tovább olvasom