Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Ingyenes szűrés és óvszer

Az AIDS-világnap alkalmából tanácsadást és ingyenes, anonim szűrést végeztek tegnap az ÁNTSZ Csongrád Megyei Intézetében, de november elseje óta hetente két alkalommal bárki megvizsgáltathatja magát. A megyében idén négy új fertőzöttet regisztráltak.
Óvszer-automata a JATE-ban. Van igény a védelemre. Fotó: Gyenes Kálmán
„Remélem, nem vagy beteg!" Van, aki ezzel a mondattal tudja le a nemi betegségek elleni „védekezést". Aki azonban ennél megbízhatóbb védelemre vágyik, gumi óvszert használ, vagy friss orvosi igazolást kér új partnerétől: egészséges?

Az AIDS világnapján ingyenes szűrést és tanácsadást végeztek tegnap az ÁNTSZ Csongrád Megyei Intézetében, Újszegeden. A váróteremben kicsivel dél előtt harmincéves hölgy üldögélt, a vérvételen már túl volt, a tájékoztatóra várt. Elmondta: más vizsgálatokra – tüdőszűrés, rákszűrés, fogászat – is rendszeresen jár, természetes, hogy időnként AIDS-szűrésre is vállalkozik.

– Nem mondom, hogy nem volt olyan kapcsolatom, amiből megfertőződhettem volna, de nem hinném, hogy beteg vagyok. Ennek ellenére, mint minden vizsgálat után, most is kicsit izgulok az eredmény miatt – fogalmazott. Hozzátette: nem tud róla, hogy barátai, családtagjai járnának vérvételre, ugyanis egyszerűen nem téma náluk az AIDS. Ő egyébként a szűrés során nem kért anonimitást, de aki nem szeretné elárulni a nevét, az megteheti. Ebben az esetben sorszámot kap, s e szám alapján jut hozzá egy hét múlva lezárt borítékban a lelethez. Azt, hogy kié a vérminta, még a laboratóriumi dolgozó sem tudja.

– Zömmel a 16–30 évesek járnak szűrésre, közülük is inkább a férfiak. Talán azért, mert ők gyakrabban váltogatják a partnereiket és tisztában vannak ennek kockázatával – mondta Terhesné Makó Marianna egészségnevelő. Tapasztalatai szerint van aki ijedten, alig várva az eredményt vizsgáltatja meg magát, más pedig – megtudva, hogy 15 évvel a fertőzés után is tünetmentes lehet – egy régi „kaland" kapcsán dönt úgy: ideje a szűrésnek.

Tombácz Zsuzsanna járványügyi osztályvezető elmondta, ha a laboratóriumban pozitív eredményt kapnak, a biztonság kedvéért a vérmintát Budapesten többféle módszerrel is megvizsgálják. Csongrád megyében egyébként 21 HIV-pozitív személyt tartanak nyilván, de a becslések szerint a fertőzöttek száma ennek három-négyszerese. – A megyében ez év első félévében négy új pozitív személyről szereztünk tudomást. Ők mindannyian homoszexuális férfiak. A második félévben nem volt új HIV-pozitív eset – tudtuk meg Tombácz Zsuzsannától.
Az intézet nemcsak december elsején szűr és ad tanácsot, hanem november elseje óta minden szerdán 12 és 16 óra között valamint csütörtökönként 7.30-tól 11.30-ig. A járványügyi osztályvezető hangsúlyozta: akik a tanácsadást végzik, Budapesten Phare-projekt keretében végezték el a szükséges tanfolyamot, jól képezett, legfrissebb információval rendelkező szakemberek.


Automata, gyógyszertár

A JATE-klub férfimosdójában egy éve működik óvszer-automata. A szórakozóhely alkalmazottai szerint van igény a „gumi alapú védelemre", ők pedig fontosnak tartják, hogy segítsenek a fiataloknak egészségük megóvásában. A klub vendégei közül egy fiatalembert kérdeztünk, aki bár rendszerint gyógyszertárból szerzi be az óvszert, elmondta: végszükség esetén jól jön az automatából vásárolt gyorssegély. Szerinte természetes, hogy a férfimosdóban van a gép, hiszen a védekezés a fiú felelőssége. 

A Fiatal Baloldal és a biztonság

H. Nagy László, a Fiatal Baloldal alelnöke Szex és biztonság címmel ma 11 órától a JATE-klub mosdóinak előterében tart sajtótájékoztatót. Ezzel a szervezet megkezdi Biztonságos szex című Csongrád megyei kampányát. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged látványa az égből és az űrből

A Szeged belvárosáról, 700 kilométeres magasságból készült űrfelvételt is láthatják az érdeklődők az… Tovább olvasom