Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Ingyenességért szerződnek

Szeged - Akad olyan elsőéves beiratkozó is a szegedi egyetemen, aki nem írta alá hallgatói ösztöndíjszerződését. A többiek, akik most kezdenek, az ingyenes taníttatásért cserébe a képzési idő kétszeresét Magyarországon dolgozzák le, miután diplomáztak.
– Most kezdek mesterszakon, régésznek tanulok. Úgy néz ki, lesz munkám diploma után, így nyugodt szívvel írom alá a papírt – mondta Kurucz Árpád az SZTE József Attila Információs és Tanulmányi Központban tegnap délután, miközben hallgatói ösztöndíjszerződését szignózta. A fiatalember ezzel többek között azt vállalta, hogy az egyetem elvégzését követő húsz éven belül a képzési idejének kétszeresét itthon tölti munkaviszonyban. Ha nem, akkor vissza kell fizetnie a képzése összegét. Ez összesen 4474 gólyát érint Szegeden.

A Hallgatói Szolgáltató Iroda egyik asztalánál a héten egymást váltották az alap- és mesterképzésre most beiratkozó ösztöndíjas vagy részösztöndíjas hallgatók. Nekik kell ugyanis megkötniük a szerződést, az önköltségeseknek nem. Erre szeptember 16-áig van lehetőségük – amíg nem teszik meg, nem aktív a félévük.

Az asztalnál dolgozóktól megtudtuk: eddig körülbelül tízen úgy döntöttek: nem írják alá a papírt. A legtöbben mesterszakosak. A szerződés figyelmen kívül hagyását azzal indokolták, hogy inkább kifizetik a négy félévet, ami 5-600 ezer forint, hogy nyugodt szívvel mehessenek külföldre.Elsőéveseket kérdezve azt tapasztaltuk: kevesen olvasták el a négyoldalas szerződés szövegét. Pedig a dokumentum hetek óta bárki számára hozzáférhető a világhálón. Ennek ellenére volt olyan hallgató, aki azt mondta: fogalma sincs, hogy mit írt alá. Találkoztunk egy Dávid nevű fiatalemberrel, aki épp a szerződését bontotta fel.

– Miután aláírtam, hazavittem a szerződést, és csak akkor olvastam el rendesen. Rájöttem, hogy nem éri meg, úgy döntöttem, nem leszek egyetemista. Holnap hazaköltözöm, mással foglalkozom – mondta a fogorvosi karra felvételt nyert Dávid. Félévenként 950 ezer forintba kerül ez a szak, a fiatalember állami ösztöndíjasként tanult volna.

Hitelek
Eddig már több mint 5000 hallgató, valamivel több mint 1 milliárd 163 millió forint értékben igényelte az augusztus 15-e óta elérhető Diákhitel 2-t. Ez csak az önköltségre fordítható, a hallgató nem is találkozik a pénzzel, a központ egyből az iskolának utalja. A Diákhitel 1-et igénylők száma pedig meghaladta a 4000 főt szeptember 6-áig. Az idei első hiteligénylési időszak szeptember 17-éig tart – közölte a Diákhitel Központ Zrt.

Főbb pontok. A szerződés a hallgató és a Magyar Állam nevében eljáró Oktatási Hivatal között jön létre. Az állam vállalja, hogy a hallgató képzésének költségét részben vagy egészben átvállalja, a hallgató pedig azt, hogy oklevelét a megszabott időn belül megszerzi és a végzés után 20 éven belül a támogatott idő kétszereséig itthon fog dolgozni. Az állami ösztöndíjjal vagy részösztöndíjjal támogatott félévek száma legfeljebb 12 lehet. Ha a képzési idő másfélszeresén belül a hallgató nem diplomázik le, annak az ösztöndíj vagy részösztöndíj 50 százalékát vissza kell fizetnie. Aki aláírja a szerződést, de nem teljesíti a feltételeket, annak vissza kell fizetnie a képzés költségét, plusz a jegybanki alapkamat három százalékponttal meghaladó kamattal megnövelt összegét. Ez alól mentesülhetnek a megváltozott munkaképességűek, illetve azok, akik tartós betegség, baleset, szülés miatt nem tudják teljesíteni a feltételeket. Aki három gyereket szül, annak nem kell a képzési idő másfélszerese alatt diplomát szereznie. Lehet részletfizetést kérni: ötmillió forint alatti tíz év, ötmillió forint feletti összegnél tizenöt év alatt kell visszafizetni a pénzt. Önkéntes katonai szolgálatnál egy év munkaviszony kettőnek számít. A hitéleti képzésben részt vevőkre nem vonatkozik a magyarországi munkavállalás. A hazai munkavállalás teljesítése szüneteltethető külföldön folytatott tanulmányok, illetve a nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése érdekében folytatott tanulmányok esetén.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. macs 2012. szeptember 08. 19:36
  „Jól számolok?
  950 eFt/félév az évente 1 900 eFt. 5 év alatt 5*1 900= 9 500 eFt.
  Vagyis ennyit + kamatokat kell visszafizetni. Hát Dávid, írd alá! Pár évet dolgozol itthon, gyakorlatot szerzel, majd átköltözöl Sopron környékére, vagy Debrecenbe és ráállsz a külföldi páciensekre.
  Bár nem tudom mekkora haszonnal dolgoznak a fogorvosok, mert igaz, sokat kérnek, de az anyagok se occsók.”
 • 29. Power 2012. szeptember 08. 13:42
  „Az adóelkerülőkkel szemben lennének ennyire szigorúak. Csodálkozunk, hogy inkább elmennek a fiatalok külföldre.”
 • 28. Francis 2012. szeptember 08. 12:38
  „És azzal mi van, aki több év munka után megy egyetemre? Az addig befizetett adója és ledolgozott évei beszámíthatóak lesznek-e? Mert ha nem, akkor az diszkriminatív.”
 • 27. adamantium 2012. szeptember 08. 10:46
  „25. bambinaXX 2012.09.08. 05:18
  bennem nem állt össze? talán benned, te élsz a sötétségben. adót fizetek, ez a kötelességem, az állam adót szed be tőlem, ezért neki is vannak kötelezettségei velem szemben, ez a kapitalizmus ( a szocialista kommunista világban csak neked voltak kötelességeid, konkrétan, hogy befogd a szád és nem kérdezz vissza). nyilvánvalóan az adóból sok mindent finanszíroz az állam, többek közt az ingyen és feltételek nélküli oktatást, ez egy alkotmányos jogod, a kapitalizmusban. na szal előbb gondolkodni kellene aztán írogatni.”
 • 26. kormoska 2012. szeptember 08. 10:29
  „Sokan nem tudják megfizettetni a szüleikkel a horribilis tandíjat!950EZER/FÉLÉV,az nagyon nagyon durva.Mire végez az több mint 10millió.....,a mesterképzés már nem annyira vészes,ott már megéri kockáztatni.
  Én is zsarolásnak érzem a hallgatói szerződést,de ha valakit már felvettek az államilag finanszírozott képzésre akkor csak a szerződés miatt hülyeség lemondani az egyetemről!
  20 éven belül kell nagyjából tíz évet itthon letudni egy orvosnak.Aztán mehet világnak,addig legalább rutint szerez itthon.
  A Dávid nevű fiú nagy-nagy marhaságot csinált és lehet,hogy Ő is rájön erre.A 35 körül már"szabadulna"és nyithatná a magánpraxist!Még el sem kéne mennie,a fogászok többsége vagyonokat keres Szegeden is.”
 • 25. bambinaXX 2012. szeptember 08. 05:18
  „19. A "sok reményteli fiatal" reménytelen, nem reményteli, ha ezért nem tud (vagy inkább akar) érvényesülni. Írtammár: Így tagozódik a társadalom. Nem csak az alapján érvényesülsz, hogy milyen tanuló vagy, hanem, h mennyire éred fel ésszel, amiről szó van. 20 év alatt kell 10-évet itt teljesíteni. Nem olyan szörnyű ez..
  17. Látom, benned nem állt még össze: Vége a szocializmusnak. Ennyi!
  Az ADÓt pedig nemcsak erre fizeted, hanem a nyugdíjasokra, a gyerekekre, a közvilágításra, a tűzoltók bérére és a segélyekre, kül. szociális ellátására másoknak. és még sorolhatnám..
  24. Nyilván náluk kevésbé jellemző az elvándorlás, ill. az ő tanulmányaik kevesebbe kerülnek..”
 • 24. tom_peris 2012. szeptember 07. 22:33
  „"A hitéleti képzésben részt vevőkre nem vonatkozik a magyarországi munkavállalás."
  most akkor valaki legyen oly kedves és magyarázza el nekem ezt az egyértelműen megkülönböztető, antidemokratikus, fundamentalista kitételt... lécci...”
 • 23. Power 2012. szeptember 07. 22:17
  „21. adamantium 2012.09.07. 21:12
  "Képviselőink" hamar elfelejtették, hogy honnan is jöttek.”
 • 22. V42515 2012. szeptember 07. 21:53
  „Olvassátok el figyelmesen. Nemcsak munkavégzéssel, vállalkozással is kipipálható a kötelezettség.... Alapítasz 1000 Ft-tal egy Bt-t, aminek egyetlen tevékenysége lesz, egy másik cégben 1%-os tulajdont birtokol, és kész a dolog...”
 • 21. adamantium 2012. szeptember 07. 21:12
  „18. Power 2012.09.07. 20:40
  100 ezret az ecseri piacon :D”
 • 20. herkepille 2012. szeptember 07. 20:57
  „Mindegy emberek vagyunk különbözhet a véleményünk.”
 • 19. herkepille 2012. szeptember 07. 20:55
  „12-es
  nem azt mondtam h írja alá. hanem azt hogy emiatt sok esetlegesen reményteli fiatal nem tud érvényesülni.(nem mindenkinek van pénze kimenni és külföldön csak úgy tanulni...”
 • 18. Power 2012. szeptember 07. 20:40
  „Mit is fizettek "képviselőink" a diplomáikért?”
 • 17. adamantium 2012. szeptember 07. 19:46
  „mackópajtás
  te végeztél valamilyen egyetemet? ingyenes volt? igen? akkor te miért vagy különb mint azok akik most kezdik, nem látsz benne hátrányos megkülönböztetést?
  ha úgy vesszük az ő tandíjukat már megfizették a szüleik, nekik is joguk van az ingyen egyetemhez mint neked annakidején”
 • 16. mackópajtás 2012. szeptember 07. 18:28
  „Ez így teljesen jól is van. Aki itthon szeretne dolgozni, aláríja, és támogatja az állam, de aki nem szeretne itthon dolgozni, azt miért is fizessem én ( adó formájában). Akinek meg nincs pénze tandíjra ,de mégis külföldön szeretne dolgozni, aláírja és röhögve kifizeti aztán a kinti fizetésből a tandíjat és mindenki jól járt, csak sajnos nagyon sok ember képtelen előre gondolkodni és egyből az jut eszébe, hogy tejóóóééggggg má megintmindenténfizesek?”
 • 15. klj-54 2012. szeptember 07. 17:17
  „Valamit valamiért!”
 • 14. littlebird 2012. szeptember 07. 15:35
  „4.
  Ez évtől. Olvasd el a szerződést, fent van a világhálón.”
 • 13. adamantium 2012. szeptember 07. 14:43
  „9. geza 2012.09.07. 13:35
  fogorvosok nem lépnek le olyan nagy számban.
  egyébként meg ha le akar lépni az kinek a hibája? az övé vagy az államé? mert amikor hozzánk jöttek az jó volt, de amikor tőlünk mennek az már nem jó? attraktívvá kell tenni az országot a munkaerőpiacon. hja ahhoz pénz is kellene”
 • 12. bambinaXX 2012. szeptember 07. 14:34
  „8. herkepille- te ugyanúgy nem vagy 100as, mint ez a Dávidgyerek.. Így tagozódik a társadalom.
  "az egyetem elvégzését követő húsz éven belül a képzési idejének kétszeresét itthon tölti munkaviszonyban"
  -azaz: 20 év alatt kell itthon 10-et dolgozni. Tehát mehet külfölre, nincs "röghöz kötve". Előbb-utóbb hazajön és nem kell fizetnie, vagy: külföldön lazán megkeresi az itteni tandíjat és még félre is tesz.
  1-3 és 7. egyetértek!”
 • 11. adamantium 2012. szeptember 07. 14:31
  „bolond aki aláírja, egyébként szerintem alkotmányellenes mert ezáltal a kedves hallgatónak nincs lehetősége élni feltételek nélkül a felsőoktatásban való részvétel jogához, másrészt pedig az alapvető úniós törvényekkel is ellenkezik, konkrétan korlátozza a szabad munkaerő áramlást.
  akik ezt pedig aláírják azok követeljék vissza a szüleik által befizetett adót és tagadják meg az adó befizetését az említett 20 évben elvégre az adóm befizetésével biztosítom a saját és gyermekeim oktatását, namármost adót is fizessek meg oktatást is? válasszon a kormány egyet a kettő közül”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pesti diák Munkácsy 20 ezredik látogatója

Imre Dórát Munkácsy-ajándékcsomaggal köszöntötte a tárlat képeinek jelentős részét kölcsönző Munkácsy Alapítvány képviseletében Rákay Philip. Tovább olvasom