Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Ingyenparkoló és hajléktalantanya a Bertalan híd alatt

Szeged - Egyelőre inkább a város elhanyagolt vakfoltjának tűnik a Bertalan híd szegedi lába körüli terület, mint egy elitnegyed részének. A hajléktalanok és az autósok viszont otthonosan érzik magukat benne.
A Római körút híd alá nyúló részén álló társasházak és az előttük lévő fajátékokkal teli, gondozott játszótér éles kontrasztban áll az Árboc utca környékével: a lepusztult, málló vakolatú egykori alkotóházzal és az elhagyott volt Széchenyi-gimnázium területével. A tervek szerint hamarosan luxuslakásokat kínálnak majd a Felső-Tisza parton épülő penthouse-ban, a Széchenyiből pedig luxusirodaház lesz, sőt az alkotóház új tulajdonosa is hasznosítani kívánja az ingatlant. Egyelőre azonban csak a penthouse-építkezés utal terület jövőbeli megújulására.

Most azt látni, hogy a parkolózónák korábbi kiterjesztése miatt az autósok ingyenes parkolónak használják a híd alatti területet, ami munkanapokon szinte teljesen megtelik kocsikkal. Az ingyenparkolóban egy hajléktalan pár él, akiknek karácsonykor kiégett a lakhelye. Ennek maradványai ma is több méter magas szemétdombot alkotnak az egyik pillérhez támasztva.
Ingyenparkoló és hajléktalantanya a Bertalan híd alatt. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


Piri Sándor Lajos és élettársa 6 éve élnek a híd alatt. Azt mondják, nem magától gyulladt ki két hónapja a vackuk, hanem valakik fölgyújtották. Kevés holmijuk maradt a tűz után, a „szomszédok", azaz a férfi hajléktalan ismerősei segítették ki őket paplanokkal. Egyikük, Varga Imre éppen ottjártunkkor hozott nekik konzervet, narancsot és sajtot, de Lajos tályogos lábára is ők hoztak korábban kötszert.

– A hídvállalat elviszi. Voltak itt úgy egy hete, és ezt ígérték – mondta Lajos korábbi lakhelyük maradványaira mutatva. Azt mesélte, az autósokkal megvannak egymás mellett, nem zavarják egymás köreit. Sőt sokszor pénzt is adnak neki. Ezért, ha kell, cserébe őrzi is az autókat. Régi ismerősként intett oda annak a férfinak is, aki távolabb éppen kocsija csomagtartójába pakolta vissza a szerszámkészletet.
Indul az egymásra mutogatás

Érdeklődtünk az Ativizignél, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft.-nél és a Magyar Közút Nzrt.-nél is, melyikük és mikor szállítja el a két hónapja a híd alatt lévő szemétdombot. Az Ativizig és a városi környezetgazdálkodási cég szerint is a híd kezelését végző Magyar Közút Nzrt. feladata a híd alatti szemét elszállítása. Az állami cégnél viszont azt közölték, a terület szerintük közterületnek minősül, ezért a környezetgazdálkodási cégnek kell elszállítania a hulladékot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális elszámoló számlákat küldött az IKV

Van aki 300, más 900 ezer forint fűtés és melegvíz számla elmaradással tartozik a Jókai utca 7.szám… Tovább olvasom