Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Inkább állampapírokba vándorol a pénz

A bankok jócskán egy százalék alatti betéti kamatot fizetnek a pénzünkre, holott a várt infláció erre az évre 1,6 százalék. A csekély kamatot is elviszi az adó, valamint a költségek.
Olvasóinkat kérdeztük

Kíváncsiak voltunk olvasóink véleményére is, a Facebookon kérdeztük meg, hol tartják a pénzüket.
 Munkácsi István: Az angol számlámon. Hajdani Gábor: Ami kis pénzem van, azt itthon. Mert itthon van esélyem megvédeni. Elektronikusan gyorsan, nyomtalanul kirámolnak úgy, hogy észre sem veszed. Kiss László: Autónyeremény-betétkönyvben, azt bármikor veszteség nélkül vissza tudom váltani.
– Nincs megtakarításom, a pénzemet odaadtam a lányomnak lakásvásárlásra. De ha lenne, nem sima bankbetétben tartanám, olyan alacsonyak a kamatok – mondta Végh Marianna. Az asszony szavaiból érződött, nehezen találna számára megfelelő megtakarítási formát, annyi keserű történetet hallott az ismeretségi körében a brókerbotrányok kapcsán. Beszéltünk egy nyugdíjassal is, aki nem árulta el a nevét: szégyellte, hogy nincs fölös pénze. A nyugdíja folyószámlára érkezik, ami megmarad belőle, ott gyűlik, de egy forinttal se szaporodik.
Az alacsony kamatok és a folyószámlát terhelő költségek miatt napról napra veszít a pénzünk az értékéből. Alig találni egy százalék feletti ajánlatot a bankokban. A többség egy százalék alatt fizet, miközben hivatalosan 1,6 százalékos éves inflációt várnak, ami magasabb a betéti ajánlatoknál. Ráadásul a kamatból 15 százalékos kamatadót is levonnak.

A bankbetétből inkább a jóval magasabb, 2,5–3 százalékos kamatot fizető lakossági állampapírokba áramlik a pénz. Már tavaly decemberben rekordot döntött az értékpapírokban landoló megtakarítás. A jegybank adatai szerint 2015-ben november végéig 723 milliárd forintos nettó megtakarítást vitt a lakosság állampapírba.
 


A bankok is az állampapírt, valamint a befektetési jegyeket ajánlják ügyfeleiknek. Az azenpenzem.hu internetes pénzügyi blog talált olyan akciót, amelynél az állampapír vásárlását magasabb betéti kamattal honorálják. Az Unicredit például 3 hónapra 2,75 százalékot fizet annak, aki Kamatozó Kincstárjegyet vagy Féléves Kincstárjegyet jegyez összesen legalább akkora összegben, mint amekkora betétet szeretne lekötni. 
 
Végh Marianna nem rakná bankbetétbe a pénzét.
Végh Marianna nem rakná bankbetétbe a pénzét.


A tranzakciós illeték bevezetése előtt sokan vándoroltatták a pénzüket a bankok között: oda vitték, ahol a legmagasabb kamatot ígérték. Ez persze sok utánajárást igényelt: naponta kellett figyelni az akciós kamatokat, olvasgatni az apró betűs részeket, hogy mik is a feltételek. Ha például ahhoz kötötték a magasabb kamatot, hogy a fizetésnek is ugyanarra a számlára kellett érkeznie, már nem volt annyira nyerő az ajánlat. Most a tranzakciós illeték és az alacsony kamatok miatt nem éri meg mozgatni a pénzt: a kevés hozamot elviszik a költségek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krimi magazin: Ön megtalálja a tettest?

A Délmagyarország Krimi magazinja rejtélyes-szórakoztató olvasmányt kínál minden titokra kíváncsi olvasónak. Tovább olvasom