Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Inkább felgyújtja, de nem bontja le a szerszámost

Inkább felgyújtja, de nem bontja le a szerszámost Nem élném túl, ha lebontanák az épületet – kesergett Gál Rozália. Fotó: Kuklis István
Szeged - Gál Rozália inkább felgyújtja, mint hogy lebontsa a szerszámost a gyálaréti kiskertjében. A 67 éves asszonynak március 15-éig kellett volna elbontania a melléképületet, mert a telkén csak egy gazdasági épület állhat.
Ha kell, A strasbourgi bírósághoz fordulnak

Gál Rozália ügye téma volt a Családok a Kiskertekért Egyesület március 11-i évi rendes közgyűlésén is. Itt Sándor János elnök elmondta, lát esélyt a megoldásra, bízik abban, hogy az építési hatóság saját hatáskörében rendezi a 67 éves asszony ügyét. Bejelentette: amennyiben ez nem történik meg, bírósághoz fordulnak, és hajlandók egészen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig vinni az ügyet.
– Itt, ebben az épületben halt meg a férjem. Megállt a szíve. Én sem élném túl, ha lebontanák az épületet. Nem is engedem, inkább felgyújtom. Már itt van benn a benzineskanna – mondta elcsukló hangon Gál Rozália egy világvégi, szeged- gyálaréti kiskertben, ahonnan egy ugrás a szerb határ. A 67 éves nő a lebontásra ítélt épület előtt sírdogált, amiben a szerszámokat tartja.

Gál Rozália 1997-ben települt át a családjával Aradról Magyarországra. A lánya Szegeden végezte el az orvosegyetemet, most Dunaharasztiban praktizál. Elmondása szerint a 845 négyzetméteres gyálaréti kiskertet 2007-ben vásárolta a család. A telken két faépület áll, egy kis ház és egy alap nélküli, hullámpalával fedett szerszámos, pici nyári konyhával. Elmondása szerint ezek együttes területe nem haladja meg a 42 négyzetmétert.

A szerszámost már 2012- ben lebontásra ítélte az önkormányzat építési irodája, mert azzal meghaladták a 3 százalékot. Gál Rozália fellebbezett a döntés ellen, amit elutasítottak. Időközben a Családok a Kiskertekért Egyesület Sándor János mérnök vezetésével harcot indított azért, hogy 5 százalékra emeljék a kiskertekben a beépíthetőséget.

– Az építési iroda azt javasolta Gál Rozáliának, kérje a bontási határidő hosszabbítását, amit meg is tett kétszer, alkalmanként 10 ezer forintos illeték megfizetése mellett – mondta a helyszínen Sándor János, az egyesület elnöke. A városi közgyűlés döntése nyomán tavaly július óta már 5 százalékos a beépíthetőség.
 
 Gál Rozália mindenre elszánt. Már bekészítette a benzineskannát a szerszámosba. Fotó: Kuklis István
Gál Rozália mindenre elszánt. Már bekészítette a benzineskannát a szerszámosba. Fotó: Kuklis István

– Az 5 százalékba már több kiskertes is belefért, akik fennmaradási engedélyt kaptak. Gál Rozália is minden további nélkül beleférne az 5 százalékba, de a hatóság közölte, a helyi építési szabályzat nem ad felmentést az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) egyik paragrafusa alól. Ez azt mondja, hogy a 720–1500 négyzetméter közötti kertes mezőgazdasági területen „elsősorban a tárolás célját szolgáló egy gazdasági épület és terepszint alatti építmény (pince) helyezhető el." Tehát hiába felel meg Gál Rozália kiskertje a beépíthetőségnek, a hatóság szerint két gazdasági épület áll rajta – hangsúlyozta Sándor János.

A 67 éves asszonynak március 15-éig kellett volna elbontania a melléképületet.

 Sándor János közölte, a városi főépítész azt mondta, rontaná a városképet, ha mindenkinek lehetővé tennék két épület elhelyezését a zártkertben. – Nem tudom, hogyan zavarja ez a szerszámos a városképet itt, a világ végén – magyarázta az egyesületi elnök.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bárki felléphet az idei SZIN-en

Bárki felléphet az idei SZIN-en
További fellépőkkel bővült a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) kínálata. Tovább olvasom