Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Inkább lenyeljük a hideg levest is

Szeged - Az, hogy melyik étterembe térünk be szívesen, tapasztalatainktól függ. Egy-egy kellemetlen szituáció akár véglegesen is elveheti a kedvünket a legjobb helyektől is. Vérmérséklet kérdése, hogy hogyan adunk hangot véleményünknek.
– Nemrég a kapucsínómat szürcsöltem az elfogyasztott ízletes ebéd után egy étterem teraszán, amikor valami kemény akadt fenn a fogaim között. Mint kiderült egy bogár teteme volt – mesélte András, a szegedi informatikus. – A csészét letettem, és a pulthoz mentem fizetni, az „extra szolgáltatásról" persze nem szóltam egy szót sem. Nem akartam kötekedőnek tűnni.

Számos ilyen és ehhez hasonló történetet ismerünk, akár saját tapasztalatainkból is. Durva kiszolgálás, hideg leves, valótlan tételek a számlán. De hol az a határ, amikor már kötelességünk felháborodni?

– Egy Tisza-parti étteremben meleg volt a sör, amit kihoztak. Nem hagyhattam szó nélkül, de a pincér fölényesen reagált a problémámra. Annyira felbosszantott, hogy fogtam a poharat és kiöntöttem az ihatatlan löttyöt – mesélte István, aki egyébként a hétköznapokban nyugodt, békés természetű. – A kirohanásom után nem csak a pincérek, hanem a többi vendég is ferde szemmel nézett rám – mesélte lapunknak.

A Forza Italiában egyszer egy vendég azért kérte el a a panaszkönyvet, mert túl kicsinek találta a borválasztékot. Fotó: Karnok Csaba
A Forza Italiában egyszer egy vendég azért kérte el a a panaszkönyvet, mert túl kicsinek találta a borválasztékot.
Fotó: Karnok Csaba

Sokan úgy gondolják, különbözni nem helyes, a fő, hogy ne lógjunk ki a sorból. Szerencsére egyre többen döntenek úgy, hogy nem hagyják szó nélkül az őket ért sérelmeket.

 25 százalék panaszkodik

Az Ipsos Reid felmérése szerint hazánkban a fogyasztóknak csupán 25 százaléka ad hangot az őt ért sérelmeknek. Európában ez a szám átlagosan 35 százalék, Latin-Amerikában pedig 57 százalék körül mozog.

„A vendégnek mindig igaza van!" – idézi a közismert szólást tréfásan Karda Zsolt, a Forza Italia étterem tulajdonosa. – 11 éve itt vagyok mindennap, ennyi idő alatt sok érdekességet láttam már. Egy alkalommal azért kérte el a vendég a panaszkönyvet, mert túl kicsinek találta a borválasztékot. De volt olyan is, aki a fizetést szerette volna elkerülni azzal, hogy az elfogyasztott étel utolsó falatját romlottnak minősítette.

Horváth Zsuzsa, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Dél-alföldi Regionális Felügyelőségének igazgatója elmondta, a bejelentések többnyire a megvásárolt termékek minőségére vonatkoznak, éttermi panasz ritka. Egy kirívó esetet azért elmesélt: egy szegedi étteremben 600 forintnyi borravalót akartak fizettetni, „mert ez a külföldieknek kötelező". A károsult a rendőrséghez fordult, akik a fogyasztóvédelemmel együtt lebuktatták a szemtelen vendéglátósokat.

Olvasóink írták

70 hozzászólás
  • 70. Zeppelin 2009. augusztus 19. 08:52
    „VARADIPAL!

    Legközelebb Leopoldsdorf-ban, ott fantasztikus a kaja.”
  • 69. carryNEW 2009. augusztus 18. 23:20
    „A Don Mariot ki ismeri szegeden?
    Sztem szörnyű a konyha, bár a pizzát kostoltam csak.

    A Bagoly meg van, de ugyanaz a tulaj mint a Bandulának, csak a Bandulában az árak mérsékeltebbek, és nagyobb a választék.

    Hmmm Holdfény, hát elég vegyes, és mindennek ugyanaz az ize.....”
  • 68. persona 2009. augusztus 18. 21:29
    „egyetemista koromban rá voltam szorulva a nagyüzemi kajára, mára szerencsére megszabadultam tőle. de ha étterem, akkor még mindig a Holdfény, a Sóhordó utcában. A menü is jó és az A La Carte is.”
  • 67. flexsnake 2009. augusztus 18. 19:03
    „A Don Mariot ki ismeri szegeden?
    http://www.donmariopizzeria.com/
    Minden hónap utolsó vasárnapjén féláron a kaja egy gyros-tál 880ft. Hétvégén este meg zenés buli.
    Én eddig kétszer voltam de most néztem hogy bedobtak szórólapot.”
  • 66. TELSTAR 2009. augusztus 18. 18:57
    „A Csirkében rendelhetsz hagymás rostélyost.
    Bagolyvár, Annó: megvannak.”
  • 65. TELSTAR 2009. augusztus 18. 18:57
    „A Csirkében rendelhetsz hagymás rostélyost.
    Bagolyvár, Annó: megvannak.”
  • 64. flexsnake 2009. augusztus 18. 18:35
    „vásárhelyen a bagoly megvan még? :D”
  • 63. flexsnake 2009. augusztus 18. 18:34
    „62. a konyhában, de be is viheted a tv elé.”
  • 62. varadipal 2009. augusztus 18. 17:29
    „Tessék segíteni!!
    Hol ehetnék egy békebeli hagymás rostélyost?
    Aki hallja, adja át! /Nosztalgiázó Vén Hülye/”
  • 61. carryNEW 2009. augusztus 18. 17:23
    „Sziasztok,
    egy-két kedvenc: Hmvhely-Bandula isteni a kaja, a kiszolgálás is remek, az ár-érték arány is elfogadható; Szeged-Gringos - szuper kiszolgálás, jó kaja, bár nem olcsó kategória, talán feleslegesen is nagy adagok; Ópusztaszer-Kemencés Csárda isteni kaja, elfogadható árak, élőzene, jó kiszolgálás; Szeged-Jobb, mint otthon ha hal, akkor ez a legjobb, és legalább nem szokványos a hely, Szeged-Chili grill nem olcsó, de nagyon fincsi.
    De az tény, hogy több az átlagos, vagy átlag alatti hely, mint a jó, kiemelkedő konyhájú, jó kiszolgálással vendégvisszaváró hely.
    Rossz tapasztalat: Gőry-pocsék kiszolgálás, kicsit haladnia kellene a korral, az árak helyett; Görög pizzéria-nevetséges adag, rossz hozzáállás a vevőhöz; a csongrádin az új pizzéria szörnyű ízek
    Szerencsére a rossz tapasztalatokon többet kellett gondolkoznom....:) Na jó étvágyat mindenkinek!”
  • 60. IVY 2009. augusztus 18. 16:33
    „Bárcsak le se írtad volna. Így még csak az 59. kommentező lennék.....:) :) :)”
  • 59. flexsnake 2009. augusztus 18. 16:17
    „56. jaj, reméltem hogy nem hozza senki szóba. Rosszat nem illik mondani, jót meg nem tudok :D”
  • 58. Mignon 2009. augusztus 18. 15:56
    „Kedves IVY!
    En sem tudtam!
    Most neztem meg: "csirke-szeged.hu"
    Tenyleg szep es jo!
    Szia.”
  • 57. IVY 2009. augusztus 18. 15:37
    „A Csirke még létezik?
    Igen rég jártam már arra.”
  • 56. rt0831 2009. augusztus 18. 15:06
    „"53. hozzászólás Zeppelin 2009.08.18. 14:14

    Szegeden a vendéglátás csapni való!"

    Madách.u Bocskai. u sarok Csirke étterem,én sokszor étkezem ott,igaz nem a legolcsóbb,
    de nagyon háziasan főznek.Kóstold meg lehet,hogy neked is ízleni fog!”
  • 55. Mignon 2009. augusztus 18. 15:04
    „Bocsanat "leventedavid"!
    Igazad van, valoban felre ertettem!”
  • 54. flexsnake 2009. augusztus 18. 14:36
    „53. vagy rendel a neten és kiviszik délben. mikróba be és kész is. 300-600 között mozognak a kajakiszállítók árai.”
  • 53. Zeppelin 2009. augusztus 18. 14:14
    „Szegeden a vendéglátás csapni való!
    A belvárosban nem találni olyan helyet, ahol az ebédidőt eltölthetnéd és reális áron menüt kapnál. Legtöbb hely bezárt, ami még működik az kritikán aluli. A menü 750-1200,-Ft között mozog, ezért az árért ragad az asztal, koszosak az evőeszközök, undokok a felszolgálók, hosszú a kiszolgálás ideje, és az adag egy 3 évesnek talán elegendő.
    Jobban jár mindenki, ha magának főz, vagy bekap egy hambit, még az is többet ér.”
  • 52. CID 2009. augusztus 18. 13:41
    „51. ez csak valami idős fószer poénkodása lehetett :)”
  • 51. leventedavid 2009. augusztus 18. 13:34
    „Kedves Mignon! Úgy érzem valamit félrerértesz! Ha olvastad a hozzászólásomat akkor leírtam hogy TISZTELET A KIVÉTELNEK! Tessék egy példa: Bejön a vendég, megáll a teraszon, odasietek megkérdezem hogy segíthetek-e? A válasz a következő: Maga nekem ne segítsen jó?! Hol van itt az alapvető intelligencia?”
70 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött a pollenszezon

Csongrád megye - A szénanáthások már érzik: elkezdődött az idei parlagfűszezon. Átlépte az allergiás… Tovább olvasom