Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Innovációs nap, kutatóegyetemi kiválósági központ a Tisza-parton

Dél-Alföld - „Az egyetem küldetése a szellemi tulajdon előállítása és az azzal való gazdálkodás" – jelentette ki Szabó Gábor.
Szellemi tulajdon

Az egyetem alkalmazott kutatási költségvetését ismertette Szabó Gábor rektor. 2006–2010 között alkalmazott kutatási pályázat révén 3,48 milliárdot könyvelhetett el az egyetem, az ipari K+F megbízások 422 ipari szerződést és 3,66 milliárdot eredményeztek. 40 szellemi tulajdon szerepel az egyetem IP-portfóliójában, és 35 millió forint folyt be szabadalomhasznosításból az elmúlt öt évben.

A Szegedi Tudományegyetem rektora arról is beszélt az innovációs napon, hogy egyablakos szolgáltatást szeretnének nyújtani az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóságával, hogy ezen keresztül érhessék el a külső szereplők az intézményt, és ez kifelé is meg tudja mutatni az SZTE tudásbázisát. A „Tudáshasznosulást, tudástranszfert szolgáló eszköz- és feltételrendszer kialakítása, fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen és a dél-alföldi régióban" című pályázat zárásaként nyílt napot tartottak a Tanulmányi és Információs Központban - írja a www.u-szeged.hu.

Tíz magyar felsőoktatási intézmény egyikeként a Szegedi Tudományegyetem – mint a kutató-elitegyetemi cím büszke birtokosa – 2 évvel ezelőtt nyert a TÁMOP 4.2.1-es pályázaton 5 kiemelt területének – többek között a gyógyszerkutatás – fejlesztésére. Illusztráció: Karnok Csaba<br />
Tíz magyar felsőoktatási intézmény egyikeként a Szegedi Tudományegyetem – mint a kutató-elitegyetemi cím büszke birtokosa – 2 évvel ezelőtt nyert a TÁMOP 4.2.1-es pályázaton 5 kiemelt területének – többek között a gyógyszerkutatás – fejlesztésére. Illusztráció: Karnok Csaba
KKK: harmadik generációs egyetem

A 2010. július 1-jétől 2012. június 30-áig tartó projekt átfogó célkitűzése, hogy a Kutatóegyetemi Kiválósági Központ (KKK) létrehozásán keresztül elősegítse az SZTE hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési, oktatási-tudományos és üzleti versenyképességének javítását a „Harmadik Generációs Egyetem" koncepció mentén. Az alprogramok: szuperlézer – vezetője: Szabó Gábor akadémikus; kémia, anyagtudomány, gyógyszerkutatás – vezetője: Fülöp Ferenc akadémikus; molekuláris biológiai, genetika, orvostudomány – vezetője: Penke Botond akadémikus; környezettudomány, energetika – vezetője: Kovács Kornél professzor; információs társadalom – vezetője: Z. Karvalics László egyetemi docens. Az SZTE Kutatóegyetemi Kiválósági Központot a TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KONV-2010-0005, Kutatóegyetemi Kiválósági Központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen című pályázat részeként mutatták be. További információ: www.u-szeged.hu/kkkpalyazat.

Az intézmény Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága az SZTE szellemi alkotásait egységesen kezeli, az ipari hasznosítást elősegíti, és feladata az üzletfejlesztés is. Most záruló TÁMOP-projektjük eredményeként létrejött egy komplex adatbázisrendszer az egyetem kutatás-fejlesztési kapacitásának összefoglalására – ez az egyetemi tudástérkép. Az is a projekt eredménye, hogy létrehozták az öt témával foglalkozó Kutatóegyetemi Kiválósági Központot. Ez interdiszciplináris alapkutatásokat segít az ESZA finanszírozásában akkor, amikor a normatív elvonások jellemzik a hazai felsőoktatás pénzügyi helyzetét.

„2012-ben kifutnak az eddigi pályázatok, az új rendszerre, a Horizon 2020-ra kell készülni. Míg most elsősorban az uniós támogatású, ám hazai elosztású pályázatok erősebbek, a 2014–2020-as ciklusban a brüsszeli elosztású projektek jelentősége nő" – tudtuk meg Fonyó Attilától, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály egyik vezetőjetől.

A vállalati szempontokat Fábián Zsolt, a Factory Creative Studio ügyvezetője érzékeltette. Együttműködnek az SZTE Szoftverfejlesztési Tanszékével, az első Gazdaságfejlesztési Operatív Programban eredményesek. A kölcsönösség jegyében a Factory gyakornoki programot indított az egyetemi hallgatóknak, és hamarosan ösztöndíjakat is kínál, illetve részt vesz a képzésfejlesztésben.

Olvasóink írták

  • 1. Hammada_Fleet 2012. február 27. 21:06
    „"az ipari K+F megbízások 422 ipari szerződést és 3,66 milliárdot eredményeztek. 40 szellemi tulajdon szerepel az egyetem IP-portfóliójában, és 35 millió forint folyt be szabadalomhasznosításból az elmúlt öt évben. "
    Ezen az utolsó adaton azért érdemes lenne elgondolkozni.

    "Szegedi Tudományegyetem - mint a kutató-elitegyetemi cím büszke birtokosa"
    Több szerénységet, kollégák!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verekedés a BL-meccs előtt - garázdasággal vádolnak egy szerbet

Nem bírtak magukkal a Partizan-drukkerek, s már a meccs előtt megfeledkeztek magukról - egy szerb állampolgár ellen garázdaság miatt indult büntetőeljárás. Tovább olvasom