Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Insomnia a Szegedi Kortárs Balett új bemutatója

Szeged - Alexander Balanescu zenéje inspirálta a Szegedi Kortárs Balett új, Insomnia című produkcióját, melyet pénteken mutatnak be a Szegedi Nemzeti Színház kisszínházában.
Az idei évad első premierjére készül hazai pályán a Szegedi Kortárs Balett, amely péntek este mutatja be a kisszínház színpadán Juronics Tamás Alexander Balanescu zenéire komponált új koreográfiáját, az Insomniát (Álmatlanság).

A premierhez is kapcsolódó szerdai sajtótájékoztatón Pataki András balettigazgató elmondta: a korábbiakhoz képest kedvezőbb helyzetben vannak, mert a Szegedi Nemzeti Színház nem tartozik már a társulatnak, amely sűrű szezont tudhat már eddig is maga mögött. A sok fellépés, vendégszereplés miatt halasztódott az első szegedi bemutató. Az együttes háromhetes mexikói turnéval kezdte az évadot, 17 előadást tartottak nagy sikerrel; az egész országot bejárták, nagy publicitást kaptak Mexikóvárosban is. Hazatérve Richard Strauss József legendájának premierjére készültek, amit Kocsis Zoltán dirigálásával és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közreműködésével a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében mutattak be Juronics Tamás művészeti vezető koreográfiájával. Mindkét telt házas előadásuk óriási sikert aratott, Pataki András azt reméli, játszhatják még többször is a produkciót – talán egyszer még a Szegedi Szabadtéri Játékokon is.


Juronics Tamás 1995-ben már koerografált a zeneszerző műveire. Fotó: Frank Yvette
Juronics Tamás 1995-ben már koreografált a zeneszerző műveire.
Fotó: Frank Yvette

A Szegedi Kortárs Balett repertoárdarabjait továbbra is rendszeresen előadja a Nemzeti Táncszínházban, amely a Várszínházból kiköltözve a Millenáris Teátrumban folytatja majd ősztől a munkát. A MOM Kulturális Központban és a Várbazárban, valamint a MÜPA Fesztivál Színházában is többször felléptek. Április 12-én a Budapesti Tavaszi Fesztivál felkérésére a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Carl Orff Catulli Carmináját mutatják be Juronics Tamás koreográfiájával. Április 17-én tartják az évad nagyszínházi bemutatóját, egy kétrészes Ravel-estet a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével. A Daphnis és Cloé című Juronics-darabot láthatja immár a szegedi közönség is, valamint egy visszatérő vendégalkotóval dolgoznak: Zachár Lóránd táncművész-koreográfus készít táncművet Ravel F-dúr vonósnégyesére.


Pataki András reméli,  hogy a József-legenda hamarosan újra a közönség elé kerülhet akár a fővárosban vagy Szegeden. Fotó: Frank Yvette
Pataki András reméli, hogy a József-legenda hamarosan újra a közönség elé kerülhet akár a fővárosban vagy Szegeden.
Fotó: Frank Yvette

Az Insomnia budapesti premierjét április 30-án tartják a Fesztivál Színházban, májusban pedig erdélyi turnéra indulnak: Marosvásárhelyen és Nagyváradon lépnek fel a Tavaszi áldozattal és Arvo Pärt Stabat Materével. Júniusban a két Orff-művet, a Carmina Buranát és Catulli Carminát táncolják a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral a Margit-szigeti Szabadtéri Színpadon.

Bejelentették: a társulat nemrégiben elbúcsúzott két jubiláló, nagy sikereket aratott táncművészétől, a 20 év múltán elköszönő Markovics Ágnestől és a 10 évad után búcsúzó Palman Kittitől – mindketten a mozgásművészet más területein folytatják pályájukat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kántor Ágnes kiállítása Tallinnban

A Tallinni Magyar Intézetben Bereczki Urmas, az intézmény igazgatója nyitotta meg Kántor Ágnes szegedi festőművész 2011–2014 között készült képeiből válogatott Ultra című kiállítását. Tovább olvasom