Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Intelligens kistérség lett a homokháti

A tanyai életnek csak az egyik oldala a romantika és a nyugalom, hiszen akik itt vagy más kistelepüléseken laknak, inkább a hátrányokat érzik. Ezeket sikerült a homokháti kistérségben legyőzni az internet segítségével.
Hazánkban az állampolgárok életlehetőségei erősen függnek attól, hol laknak – mondta a mórahalmi Fodor Csaba, annak az európai uniós projektnek a vezetője, amellyel a homokháti kistérségben a szélessávú internet-hozzáférést valósították meg. – A sokszor hátrányos megkülönböztetést, amelyet az itt lakók átélnek, enyhíteni lehet az internet adta lehetőségek kihasználásával – magyarázta.

A mindennapi élet újabb és újabb területeit uralja az információs technika, az üzleti szféra és az oktatás gyorsan megérezte az ebben rejlő új lehetőségeket. Majd az önkormányzatok is felfedezték a világháló adottságait, hiszen feladataik jó részét fizikailag is közelebb vihetik a felhasználókhoz. Ha az egyes települések, térségek nem tudnának bekapcsolódni ebbe a folyamatba, vagy ez a folyamat elakadna, akkor nemzedékek kerülnének behozhatatlanul hátrányos helyzetbe – jelentette ki Fodor Csaba.

Tények

A projekt elnevezése: Szélessávú közmű építése a homokháti kistérségben.
A megvalósulás helye: Mórahalom és környéke.
A pályázat költségvetése: 190 875 000 Ft.
Az uniós támogatás összege: 143 156 250 Ft.

A fentiekre alapozva a homokhátiak az új évezredben az úgynevezett „intelligens kistérség" fejlesztési programba fogtak. A terv sok egymást kiegészítő és átfogó fejlesztést rögzített, amelyek megvalósítása azóta is egymásra épülő pályázatokkal történik. Az intelligens kistérség program messze túlmutat a települések informatikai hálózatának kialakításán: a helyi sajátosságok figyelembevételével a vidékfejlesztés komplex eszközévé vált.

Ebben a fejlesztési folyamatban tekinthető jelentős mérföldkőnek a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása által egy európai uniós pályázatra benyújtott, a térség valamennyi települését érintő hálózatlétesítési, -fejlesztési projekt, amelynek célja a térség internetellátottságának jelentős javítása. Az összesen csaknem 191 millió forint költségvetésű pályázatot 2005-ben nyerték meg, az összeg 75 százaléka, azaz 143 millió forint volt vissza nem térítendő EU-támogatás. A fennmaradó közel 48 millió forint önerőt egyrészt a Belügyminisztérium önerőpótló támogatása, illetve az érintett önkormányzatok biztosították.

A beruházás megvalósult. Az üzembe helyezéshez szükséges használatbavételi engedély június első napján meg is érkezett. Ezáltal lehetővé vált, hogy valamennyi érintett településen az emberek a kistérségi hálózaton keresztül olcsóbban jussanak internethez, belső telefonhálózathoz, illetve a rendszer lehetőséget kínál számos egyéb szolgáltatás bevezetésére is.

A projekt keretében a következő fejlesztések valósultak meg: központi fejállomást, a települések között szélessávú adatátvitelre alkalmas optikai hálózatot építettek, és rádiós rendszerű bázisállomásokat is telepítettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikerrel vizsgázott a Móra-múzeum felújítása

Szeged - Egy éve nyitotta meg ismét kapuit a Móra Ferenc Múzeum. Tavaly a Csongrád megyei… Tovább olvasom