Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Interjú az amerikai nagykövettel - Napirenden a vízumkérdés

Amerikában szeretnének több magyart látni – jelentette ki April H. Foley amerikai nagykövet a vízumkérdés kapcsán. Az iraki helyzetről azt mondta, országa azért tevékenykedik, hogy az iraki nép demokráciában, biztonsággal élhessen. A diplomatával pénteki szegedi látogatásakor beszélgettünk, amikor szerkesztőségünkbe is eljött.
– Hét kelet- és közép-európai ország, köztük Magyarország, havonta 5 ezer dollárt fizet egy lobbicégnek, hogy elérje a vízummentes beutazást. Hatékony lesz a tevékenységük?
– Nem vagyok benne biztos. Viszont az tény, hogy Amerikában szeretnének több magyart látni. Turistákat, cserekapcsolat révén érkező diákokat, rokonlátogatáson járó családokat. Amikor tavaly George W. Bush elnök Budapestre látogatott, meghallotta Magyarország hangját. Visszatért az Egyesült Államokba és azt mondta a kongresszusnak: egy újfajta rendszert kellene kidolgozni a magyarok számára. Most ez történik. Remélem, hogy az új szabályozás a jelenleginél kedvezőbb lesz a magyar állampolgároknak. Amikor legutóbb két kongresszusi delegáció járt Budapesten, magam is felvetettem ezt a témát. Jó hír, hogy az egyébként nagyon hosszú folyamat már elkezdődött, azt viszont nem lehet megmondani, mikor utazhatnak a magyarok vízum nélkül az Egyesült Államokba. Megjegyzem: idén 30 százalékkal többen igényeltek vízumot, mint tavaly, és nagy arányban meg is kapják a beutazási engedélyt.

Az iraki helyzetről

Az elmúlt hónapokban több mint 17 ezer amerikai katonát vezényeltek Bagdadba. Az iraki helyzetről a nagykövet azt mondta: sokat kell tenni Irak biztonsága érdekében, és azért, hogy az iraki nép demokratikus társadalomban élhessen. A nagyobb létszámú katonai kontingens hozzájárul ehhez. Emellett újjá kell építeni az épületeket, az intézményeket, a városokat. Fontos, hogy az irakiak elhiggyék, a térségben létre jöhet a stabilizáció, és a környező országokkal békében is élhetnek. Felvetettük, hogy az Egyesült Államokban rendszeresek az utcai demonstrációk. A tüntetők követelik: vonják ki az amerikai katonákat Irakból. Foley nagykövet úgy véli, az amerikai népnek könnyű megértenie, hogy az irakiak elnyomó rezsimben éltek és szabadságban kell élniük.

– A Harvardon tanult, ott ismerkedett meg George W. Bush amerikai elnökkel. Amikor kinevezte önt nagykövetnek, hogyan készült a feladatára? Hiszen korábban az üzleti életben tevékenykedett.

– Pályafutásom során az elmúlt évtizedekben Amerika legnagyobb cégeinél dolgoztam, például a Pepsi-Colánál, alelnökként az exporttal és importtal is foglalkoztam. A szakterületem a vállalati menedzsment. Egy banknál olyan olaj- és gáztársaságokkal álltam kapcsolatban, amelyek kölcsönért folyamodtak. Ez egy 62 milliárdos pénzintézet volt. Nagykövetként számos olyan feladatot látok el, amely nem idegen számomra: menedzsment, vezetés, nemzetközi kapcsolatok. Tény hogy ez váratlan fordulata az életemnek, de ugyanakkor izgalmas kihívás.

– Miért tartja fontosnak, hogy megismerkedjen egy megyei lappal, történetesen a Délmagyarországgal?

– Én Magyarországon vagyok amerikai nagykövet, nem csupán Budapesten, bár a követség ott működik. Nagyon fontos számomra, hogy minden magyarhoz elérjek. Tudom, hogy itt a polgárok jelentős része még ma is a nyomtatott sajtóból tájékozódik, és számos kiváló napilap van Magyarországon. Ezért örömmel látogatok szerkesztőségekbe. A magyar és az amerikai média hasonlít egymáshoz abban, hogy mindkét országban sajtószabadság van, ami szerintem nagyon pozitív dolog. A jól működő, kritikus, bírálatra is képes sajtó nagyon fontos része a demokratikus folyamatoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A front éreztette hatását a szegedi közgyűlésen

A hirtelen jött meleg rányomta bélyegét tegnap a szegedi városi közgyűlésre, mert bár voltak… Tovább olvasom