Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Interneten a legtöbb Csongrád megyei kórház várólistája

Szeged - A betegellátó intézményeknek október 15-éig kellett elküldeniük várólistáikra vonatkozó adataikat az Egészségbiztosítási Felügyelethez. Akik ennek nem tettek eleget, azoktól havi OEP-finanszírozásuk két százalékát vonják meg. Csongrád megyében legtovább szürkehályog-műtétre kell várni, de a kardiológai és ortopédiai beavatkozások is „dobogósak".
A várólistaadatokat egyelőre csak a felügyelettel kellett közölni, nyilvánosságra hozni csak januártól kell. A legtöbb Csongrád megyei intézmény azonban már feltette honlapjára: ki, milyen ellátásban, mikor kerül sorra. A netes listákon adatvédelmi okokból csak azonosítószámok szerepelnek, a páciensek neve nem.

A makói kórház honlapja szerint a legtovább szemészeti beavatkozásra, az egynapos szürkehályog-műtétre kell várni. Átlagosan ugyan egy hónap alatt szike alá kerül valaki, de van olyan, akinek erre két hónapot kell várnia. Kisebb traumatológiai műtéteket – például csavarkivételt –, vagy pszichiátriai kezelést pár nap után elvégeznek, és sebészeti műtétre is csupán egy beteg vár. Dehalán Andrea orvosigazgató szerint „elég jól állnak" várólisták szempontjából, hiszen számos intézményben ennél sokkal elkeserítőbbek a mutatók.

A szentesi súlyponti kórház már egy héttel a határidő előtt elküldte adatait a felügyelethez. Várkonyi Katalin főigazgató szerint ortopédiai-traumatológiai ellátásuk várólistája a legaggasztóbb. Csípő- vagy térdprotézisüket a szerencsésebbek egy hónap alatt megkaphatják, de akad olyan is, akinek fél évet kell várnia. Ennek oka az, hogy az azonnali ellátást igénylő traumatológiai sérültek bármikor „elvihetik" a közös osztály más típusú, halaszthatónak ítélt beavatkozásaira adott havi teljesítménykeretet.

A vásárhelyi kórház már év elején felrakta honlapjára várólistáit – ami kinyomtatva jelenleg kilenc A4-es oldalt foglal. Kallai Árpád főigazgató elmondta: a finanszírozás drasztikus csökkentése miatt számos szakellátásból várólistát kellett kialakítaniuk. Szürkehályog-műtétre például nagyjából fél évet kell várni, de jelentős a várakozás neurológiai, sebészeti, belgyógyászati és reumatológiai ellátásra is. Ez utóbbira több mint két hónapot, de a mozgásszervi rehabilitációra is legkevesebb két hónapot kell várni. Legnagyobb gondot az aktív ellátás beszűkült lehetőségei jelentik a főigazgató szerint. Az alacsony finanszírozás mellett is el kell látniuk a sürgősségi eseteket, így a halaszthatókat várakoztatják vagy finanszírozás nélkül, adósságot termelve képesek csak kezelni.

Elküldte ugyan határidőre a felügyeletnek, de egyelőre nem tette fel internetes oldalára várólistáit a régió legnagyobb betegellátó intézménye, a szegedi klinikai központ. Bodosi Mihály, az intézmény várólista-bizottságának vezetője azt mondta: a felügyelet még nem véleményezte adatvédelmi szempontból, ezért még csak belső, intranetes rendszerükben hozzáférhetőek a várólisták. Legtöbbet, nyolc hónapot szürkehályog-műtétre kell várni. Közel ugyanennyi idő alatt lehet bejutni a diagnosztikus szívkatéterezésre is. Gerincstabilizáló műtétre 44 napot, gerincdeformitás-műtétre 67 napot, csípő- és térdprotézis-beépítésre 75-90 napot kell várni. Másfél-két hónap a szívritmuszavar katéteres kezelésének, 2-3 hónap az egyszerű katéteres vizsgálatának a várakozási ideje. Két hét alatt ellátják azonban az elektív nőgyó-
gyászati és az orrsövényműtéteket. CT-re 12, MRI-re 33 napra adnak előjegyzést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bodó Imre lehet Kispál Ferenc utódja

Szeged - Bodó Imrét, Tiszasziget polgármesterét jelölte az országgyűlés Fidesz-frakciójába a Magosz… Tovább olvasom