Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Internetes alkalmi munkavállalás 2010-től

Szeged - Ebben a szezonban utoljára vehetnek a kezükbe alkalmi munkavállalói könyvet azok, akik így jutnak jövedelemhez. 2010-től papír helyett az interneten, az APEH-nél rögzítik a munkában töltött időt, a fizetséget és a közterheket. Az állam megunta a hőre fakuló tintát.
Megelégelte a kormány azt a sok trükköt, amelyekkel a munkáltatók éltek a közterhek megspórolása érdekében. 2010-től megszűnik a visszaélésre csábító alkalmi munkavállalói könyv, a papír helyett az elektronikus bejelentést vezetik be az APEH-nél.

Megkérdeztük, mit szólnak ehhez a munkáltatók. Gyuris László, a szegedi A Capella cukrászda tulajdonosa szerint jó ötlet. Attól tartott ugyanis, hogy megszűnik az 1997-ben bevezetett kékkönyves foglalkoztatás. A vállalkozó elmondta, a vendéglátásban létkérdés, hogy a nyári szezonban, amikor a legfeljebb 2–3 hónapos csúcs idejére kell felemelni a létszámot, legyen alkalmi foglalkoztatás. Azért bonyolult a főállású munkaviszony létesítése, mert nem a dolgozók bejelentése, hanem a „kijelentésük" jár temérdek problémával. Sok dolgozó egyik napról a másikra felszívódik, nem írják alá még a munkaszerződés felbontását sem.

Vincze Gabriella azt mutatja, hogy minden nap kitöltötték a kék könyvét. Fotó: Schmidt Andrea
Vincze Gabriella azt mutatja, hogy minden nap kitöltötték a kék könyvét.
Fotó: Schmidt Andrea

A cukrászdában saját szemünkkel láttuk a könyvecskéket. Ilyennel dolgozik a nyári szünetben a nappali tagozaton védőnőképzőbe járó Vincze Gabriella is. Pultos-pénztáros a beosztása, napi 4000 forint a fizetsége, főnöke 1100 forintos közteherjegy beragasztásával váltja ki az összes közterhet.

Még mindig nem értjük azonban, hogyan lehet „papír alapon" olyan könnyen csalni? Balázs Mihály, a Dél-Alföldi Munkaügyi Felügyelőség igazgatója elmagyarázta, a munkáltatók azt csinálják, hogy odaírják a megfelelő rubrikába az egynapi bért, beragasztják mellé az összeghez tartozó közteherjegyet, de a sor elején nem tüntetik fel a dátumot.

Ha nem kapnak ellenőrzést, akkor ezzel az egy sorral hónapokig lavírozhatnak. Ha viszont megjelennek a munkaügyi felügyelők, azt mondja a munkáltató, máris hátraszalad a könyvért, és másodpercek alatt beírja a dátumot. Mire az ellenőrök feleszmélnek, már minden szabályos.

A trükköknek januártól vége: a munkáltatónak kötelező lesz elektronikusan bejelentenie a munkavégzés helyét, idejét, a munkakört, a munkavállaló adatait és a kifizetett bért. Így semmiképpen sem kerülhetik el a járulékfizetést, ami a munkabér 25 százalékát teszi ki. A beosztott szolgálati időt gyűjthet össze, viszont csak baleseti egészségügyi ellátásra és baleseti táppénzre jogosult.

Hőre fakuló tinta

Az alkalmi munkavállalói könyvekkel a legtöbbet az M6-os építkezésén csaltak: a munkavállalók könyveibe hőre fakuló tintával írták be a dátumot. A munkásoknak reggel meg kellett melegíteniük az alkalmi munkavállalói könyvük aktuális lapját, így az előző napi dátum eltűnt. Annak a helyére írták be az újat. Az embereknek egy speciális tollal kellett beírniuk a munkanapokat, amit a munkáltató szigorúan ellenőrzött. Egy férfi az egyik híradóban elmondta, 90 napot dolgozott, de csak 3 napot regisztráltak a könyvében.

Olvasóink írták

  • 2. mentelmi-jog 2009. szeptember 10. 23:23
    „Azért azt már nehezebb megmagyarázni, hogy ha 10:00kor kiértek az ellenőrök, akkor miért 10:03kor lett elküldve a bejelentés. Ha akarják akár ezredmásodperc alapú is lehet a rendszer. Ez a XXI. század, mindennek rég digitálisnak kéne lennie, azon kívül, hogy mindenkinek egyszerűbb, átláthatóbb is. (így vagy úgy, de végül is mindent digitalizálnak, ezután már nem az ügyintéző teszi meg a formanyomtatványról optikai felismeréssel, hanem már eleve így fog szerepelni a rendszerben. Gyorsabb és hatékonyabb is)”
  • 1. varadipal 2009. július 14. 13:44
    „Az Apeh jelenti a TB-nek és a Nyufi-nak is? Úgy rémlik, mintha ott is lennének olyan nyilvántartások, amelyek fontosak az eű biztosítás és a nyugdíjalap miatt. A saját ügyeit sem intézi az Apeh határidőre, csak prémiumért sztrájkol. A számítógép levelező rovatában van "küldés" gomb is, most majd nem a dátumot írják be, hanem a gombot nyomják meg. Lesz kifogás is: Nincs az emberem bejelentve, mert lefagyott a gép, és különben is visszadobta az Apeh szervere, mert nem működik. Én szóóóótam!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száll a nóta Szegeden

Szeged - Nótafák élnek közünk. A magyar nótát éltető egyesület havonta egyszer, a szegedi… Tovább olvasom