Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Internetre került a kübeki sírkert

Felkerül az internetre a kübekházi temető, a hozzátartozók a sírhely képét és a megváltás lejártát is megtalálják augusztustól a világhálón. A temetkezés eddig ad-hoc módon történt, többek között ezért van szükség a számítógépes nyilvántartásra.
Digitalizálják a temető térképét és számítógépes nyilvántartás készül a sírokról Kübekházán. A közel 1700 lakosú falunak ez több, mint félmillió forintjába kerül. A virtuális temető a Kübeknél jóval nagyobb településeken sem általános. Csongrádon, Sándorfalván és Mórahalmon például nincs ilyen, Szegeden pedig november eleje óta létezik. Molnár Róbert polgármester elmondta: a virtuális temetőt régóta tervezte a közgyűlés, de eddig nem volt pénz a beruházásra. Most a sírkert teljes körű felújításával együtt ezt is megoldják. A polgármester szerint a faluban nagy szükség van a sírok számítógépes nyilvántartására.

– Ad-hoc módon történt eddig a temetkezés, most kijelöltünk négyszáz új sírhelyet, egyes, kettes és hármas sírokat, és az urnás temetkezés helyét is. Ez körülbelül 10-15 évre elegendő. A sírkiosztást eddig a temetkezési vállalkozó végezte, ezentúl az önkormányzat végzi – mondta a polgármester. Hozzátette: a hol ide, hol oda temetkezést a közgyűlés akkor elégelte meg végleg, amikor egy elhanyagolt sírra rátemettek. A hozzátartozó nem kért exhumálást, de természetesen nehezményezte az esetet. Előfordult az is, hogy egy megváltott, de be nem temetett sírhelyre síremléket húzott a szomszéd nyughely gondozója.

A digitalizálást az is indokolja, hogy Kübekházán sok német sír van, melyeket nem gondoznak. Ezeken a felirat elkopik, és évek múltán nem lehet tudni, ki nyugszik ott. Most még tudják, így a rendszerezést – szinte az utolsó pillanatban – el tudják végezni.

A temető internetes térképére a nyughelyek fotóját, és a megváltás lejártát is felteszik. Így akár külföldről is tájékozódhatnak a hozzátartozók.

Kübekházán tavaly a ravatalozó átépítésével kezdték a temető felújítását. Kápolnát építettek padlófűtéssel, digitális hangvezérléssel. Tavasszal új kerítést, mosdókat, kutakat kap a kert, és kiépítik a belső úthálózatot is. Mindez összesen több, mint 20 millió forintba kerül, ehhez eddig 7 milliót nyert pályázaton a falu. A virtuális temető augusztusra készül el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telekáron kínálják a Korondi ingatlant

Három városi ingatlan eladásából legkevesebb 230 millió forint bevételt vár az önkormányzat. A… Tovább olvasom