Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Invázióban a parlagfűpollen

Szeged - Hamarosan virágzási időszakának csúcsára ér Szegeden a parlagfű, amit az allergiások folyós orra, vörös szeme és tüsszögése jelez. Egyre többen keresik föl háziorvosukat és a klinikai szakambulanciát. Alapos kivizsgálás azonban csak a szezon végén lehetséges – addig is marad a tüneti kezelés.
Egy hete már folyamatosan száz fölötti értéket ér el a parlagfű pollenszáma légköbméterenként Szegeden: hamarosan elérkezik virágzása csúcsára a rendkívül erős allergén gyomnövény, szezonja akár októberig is elhúzódhat. Ezzel egy időben más, szénanáthát kiváltó növények is virágoznak, ezért egyre több pollenallergiás keresi föl a háziorvosokat és a klinikai szakambulanciát.

– Egy-két hete már érzékeljük, hogy sok, régóta parlagfű-allergiától szenvedő páciens jön a szokásos szezonális gyógyszereit felíratni. Csak emiatt naponta nagyjából öten-hatan keresik föl a rendelést – számolt be tapasztalatairól Kormányos Szilvia szegedi háziorvos. Mint mondta, zömmel ugyan a régi páciensekkel foglalkoznak, de érkeznek új betegek is – nem egy közülük az idősebb generációhoz tartozik. A doktornő hozzátette: szeptember végéig – jó időben akár októberig is – számítanak a szénanáthások megjelenésére, alapos kivizsgálásukra viszont csak a pollenszezon után kerülhet sor.

Drága allergia

– Az esetek többségében szezonális allergiára keresnek orvosságot a betegek, amit 1-3 hónapig szednek. Kaphatók vény nélküli és vényköteles gyógyszerek is a nyári népbetegség kezelésre – tudtuk meg Tóth Tamástól, a Debreceni utcai patika vezetőjétől. A szintén pollenallergiától szenvedő szakember elmondta: az orrnyálkahártya irritációjára, orrfolyásra 1000-1300 forintért lehet cseppeket kapni – ezek naponta háromszori alkalmazásnál két hétig elegendőek. Erős allergiás reakció esetén tíz napra elég az a harmincszemes készítmény, ami 1900 forintba kerül – de ez sokaknak kitart dupla ideig is. Havonta tehát akár több ezer forintba is kerülhet a pollenallergia kezelése. A gyerekek kanalas orvossága 1175 forint – vényre csak 930 –, ami nagyjából addig elég, mint a felnőttek harmincszemes kiszerelése.

– Folyamatosan növekszik az igény a vizsgálatokra, egyre többen kérnek tőlünk időpontot a bőrpróbára – tájékoztatott Bata Zsuzsanna, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának docense. Mint a doktornő elmondta, a régió számos régi betege is rendszeresen jár vissza hozzájuk kontrollra, de jönnek az új betegek is. Kivizsgálni azonban mindenkit csak akkor lehet, ha már legalább két-három napja abbahagyta a háziorvos által felírt – jellemzően antihisztamin tartalmú – allergiaellenes gyógyszer szedését, a teszt ugyanis csak ekkor hoz eredményt. Ezért jönnek a páciensek általában ősszel, a pollenszezon végén.

– Akik korábban is szenvedtek a pollenallergiától, általában felkészülten, gyógyszerekkel felszerelkezve várják a szezont. Bár bőrpróbát nem végzünk, de pontos kikérdezéssel nagy valószínűséggel felállítható az új betegek szezonális allergiára vonatkozó diagnózisa is – árulta el Kovács Julianna, bordányi gyermek-háziorvos. A kicsiknek nem feltétlenül kell tablettákat szedni, vannak már speciális inhalátorok – amelyek kezelését is alaposan megtanítja –, és szirupos, kanalas orvosságok is rendelkezésre állnak. A doktornő úgy véli, jelentősen nem több a gyermekkorú allergiás – a kiszűrt betegek számának növekedése inkább a fejlődő diagnosztikai eljárásoknak köszönhető. Jó hír azonban, hogy a gyerekek egy része idősebb korára „kinövi" a betegséget. Ez azonban sajnos nem jelent gyógyulást – az jelenleg nem érhető el – csupán tünetmentessé tehetők a kisebb-nagyobb páciensek.


Szennyezett a szegedi homokhátság

A szegedi belterületek parlagfű-szennyezettségéről két hónap alatt nyolcvan bejelentést kapott az önkormányzat. Négy esetben szabott ki az általános igazgatási iroda növényvédelmi bírságot. Közülük három magánszemélynek kisebb, a minimális húszezer forintot megközelítő, egy cégnek pedig nagyobb, 200 ezer forint bírságot – a területük nagyságával arányosan. A megyében Kistelek, Zákányszék, Zsombó külterülete bizonyult a legfertőzöttebbnek. A vásárhelyi növény- és talajvédelmi szolgálat 103 helyen razziázott, 78 hektár miatt kezdtek eljárást. 51 helyen a gazdák végezték el a gyomtalanítást az aratáskor, 22 esetben a szolgálat kényszerkaszáltatott. A területméretek miatt kis összegű bírságokat szabtak ki, eddig összesen kétmillió forint értékben. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Speciális nyári ebéd a szegedi éttermekben

Szeged - Sok szegedi étterem is meglátta az üzleti lehetőséget abban, amire a tengerentúlon már… Tovább olvasom