Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Irány a természet! A szibériai nőszirom nyomában

Túránk célja az volt, hogy megcsodáljuk a Csipak semlyéken megbúvó Az év vadvirágját. Sikerrel jártunk, ráadásul két legyet ütöttünk egy csapásra: barangolásunk során Az év rovarát, a földi poszméhet is megpillantottuk.
Az előző napi esőzés miatt csak egy maroknyi kis csapattal indulunk el a Mórahalom határában, a szerb határhoz közel található Erdei iskolából, hogy Az év vadvirága, a szibériai nőszirom nyomára bukkanjunk a közeli Csipak semlyék vizenyős, változó vízellátottságú rétjén.

Még a kövesúton gyalogolunk célunk felé, amikor máris egy értékes vadvirág, a fekete nadálytő kerül elénk, ami minden kisgyermekes anyuka gyógyszeres dobozában ott lapul egy tubusban, amolyan csodakenőcsnek tartják számon, kitűnő zúzódásokra és véraláfutásra. Kicsit arrébb az epergyöngyike magzik, a térség egyik jellegzetes növénye. A környékről származó egyik túrázónk meg is jegyzi, hogy marokszámra szedte gyermekkorában.

Irány a természet! A szibériai nőszirom nyomában - GALÉRIA

Irány a természet!

Irány a természet! sorozatunkban Csongrád megyei kirándulóhelyeket, tanösvényeket, túraútvonalakat mutatunk be, hogy bebizonyítsuk: közvetlen természeti környezetünk is bővelkedik látnivalóban. Olvasóinktól is várunk tippeket és túrabeszámolókat is, akár fotósorozattal, ezek közül a legjobbakat be is mutatjuk. Túraélményeiket és ötleteiket az online@delmagyar.hu email címre küldhetik el. A tárgy mezőbe írják oda: Irány a természet!
 
Az árokparton pipacs bimbózik, a repce sárgán virágzik a földeken, van bőven látnivalónk már az első néhány kilométerben is. Gyorsan elérünk úticélunkhoz, a Csipak semlyékhez. Túravezetőnktől, Hegedűs Anikótól megtudjuk, hogy a Körös-éri Tájvédelmi Körzethez tartozó területen a Dorozsma-Majsai-homokhátra jellemző összes gyeptípus megtalálható. - Az első szakasza láprét, amit magasabban fekvő homoki sztyepp rét vált fel, míg a távolabbi részeken szikes rét fekszik hatalmas, vályogvető gödrökkel. Itt nyáron, a rekkenő hőségben szinte össze lehet söpörni a sziket, amit mosáshoz is használtak - árulja el Anikó.

Ahogy haladunk a semlyék belsejébe sorra fedezzük fel túravezetőnk segítségével a pompás vadvirágokat. Látunk pókbangót, fehérben pompázó madártejet, festő zsoltinát, amivel a régi időkben a gyapjút festették, szarvaskerepet és vérzéscsillapító hatású ördögharaptafüvet, ezzel tamponálták a vérző orrot.

Irány a természet! A szibériai nőszirom nyomában - GALÉRIA

A mezei zsályán a kabóca nyálából már összeállt a habfészek, ide teszi majd le a petéit. És persze Az év vadvirágát is megtaláljuk. A szibériai nősziromnak már kipattantak a bimbói, egy hét múlva virágozni fog. Az orchideák félébe tartozó poloskaszagú kosbor már kinyílt, pedig csak májusban szokott. - Tudta, hogy jövünk! - vélekedünk többen.

Nemcsak a környék növényvilága, de az állatvilága is igen változatos. A Csipak semlyék pókfajai közül az egyik legjellegzetesebb a dajkapók. Nevét onnan kapta, hogy augusztusban a nőstények lágyszárú növények csúcsát visszahajtva lakószövedéket készítenek, ebben nevelik utódaikat. A duzzadtlábú farkaspók pedig arról ismert, hogy nem készít fogóhálót, helyette lerohanással ejti el a zsákmányát.

Irány a természet! A szibériai nőszirom nyomában - GALÉRIA

A madárvilág is lenyűgöző, felettünk egy bíbic nyavalygó hangon próbál meg eltéríteni bennünket a fészke irányából. Ha szükséges, azt is képes eljátszani, hogy megsérült a szárnya, a földön vergődik, csakhogy felhívja magára a figyelmet és elcsalja a fiókáitól az embereket. Szerencsénk van, mert az egyébként leginkább rejtőzködő, alig néhány grammos sárga énekesmadarat, a sármányt is megpillantjuk, még pózolt is nekünk, hogy lefotózhassuk.

A csoport kérésére túránk nem ért itt véget, a közeli Madarász tó egy részét is bebarangoltuk ráadásként. Megérte. Az odavezető úton egy barátságos zöld levelibékával ismerkedtünk, ám csókig nem jutottunk. Az Év rovara, a földi poszméh is elzümmögött előttünk, ő azonban nem hagyta fényképezni magát.

Irány a természet! A szibériai nőszirom nyomában - GALÉRIA

A Madarász tó aztán teljesen lenyűgözte kis csapatunkat. Nem is csoda, összesen 58 költő vízimadár faj lakja. Nádi poszáta bújt meg a nádasban, a vöcsök békésen úszott a vízen, olykor-olykor lebukva, 10-15 másodpercet is eltűnve, hogy aztán 30-40 méterre arrébb csapjon ki a vízből. Egy hatalmas kócsag szállt fel szinte előttünk, a túlpartnál egy kecses hattyú sütkérezett a napsütésben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50. jubileum a Molnár Dixieland Banddel és sztárvendégeivel

Meglepetésekkel teli koncerten ünnepelte 50. születésnapját a szegedi Molnár Dixieland Band szombat este az IH Rendezvényközpontban. Tovább olvasom