Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Irányba állt a szegedi cigányok szekere

Szeged - Vallásosságról, konfliktuskezelésről, szociális problémákról és támogatásokról is beszéltek szerdán a szegedi roma közösségi házban, ahol testületi ülést és közmeghallgatást szervezett a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. Cigány nyelvoktatás és egy újabb, móravárosi közösségi ház is tervben van a jövő évre.
Többet értünk el az idén, mint amire számítottunk, és a támogatóink is szaporodtak - mondta el Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke azon a testületi ülésen és közmeghallgatáson, amelyet szerdán tartottak a szegedi, Rákóczi utcai roma tanodában és közösségi házban. 900 ezer forint éves költségvetés-kiegészítést kap a várostól a nemzetiségi önkormányzat. Nagy Mihály szerint sokan a cigányok ügye mellé álltak, és úgy tűnik, a "virtuális szekerük egyre inkább mocorog, irányba állt".

Szeptember elején indultak az első szakkörök a szegedi tanodában, amely a hivatalos megnyitás, október 1-je óta száz százalékkal "dübörög" - számolt be Rácz László, a cigány nemzetiségi önkormányzat alelnöke, aki a Szegedi Pinceszínház művésze is. Közel negyven gyermek és családjuk jár a tanodába. Szerdánként kompetenciamérést végeznek. Bácsi János, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola igazgatója, a tanítóképző intézet tanára 17 végzős hallgatóval tanítja a gyerekeket. A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumból öt hallgató segíti a diákokat, akik a tapasztalatok szerint 5. osztályig nem rossz képességűek. Varró szakkör, dob, gitár, zongora, szolfézs, számítástechnika foglalkozás, hitoktatás is folyik a tanodában. Jövőre bevezetnék a cigány nyelv tanítását - erre az egyik hozzászóló szerint nagy szükség van, mert "a telepi cigányok az országban a legrosszabbul beszélnek cigányul".

Novkov Veszelinka, a szegedi önkormányzat szociális irodavezetője egyebek mellett az átmeneti segélyek összegéről tájékoztatta az egybegyűlteket. Évente maximum 35 ezer forint rendkívüli támogatást tudnak biztosítani. A lakásfenntartási támogatás havi 3000-3200 forint, amely az irodavezető szerint sem sokra elég. Közfoglalkoztatásra havonta személyenként 22800 forint az, amit az önkormányzat biztosít. Az alanyi jogon járó közgyógyellátás (a magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyerekeknek) és az ápolási díj ügyintézése január 1-jétől a járási hivatalhoz kerül.

Az azonos probléma kiegyenlíti a különbségeket - fogalmazott a Védőernyő a Díjhátralékosoknak Alapítvány vezetője, Majláthné Lippai Éva. Elmondta: idén háromszor indítottak csoportfoglalkozást, ebből két alkalommal kettő, illetve öt cigány család képviselője is részt vett. Jövőre a háztartásgazdálkodásról, energiatakarékosságról indítanának képzést a tanodában. A szegedi munkaügyi központ vezetője, Borbélyné Nagy Mária hangsúlyozta, hogy mindenki menjen be hozzájuk regisztrálni, aki munkanélküli, mert csak így tudnak segíteni - megbeszélés szerint akár soron kívül.

A gyámhatóság a jövő évtől egyfajta konfliktus- és kríziskezelő hatóságként is fog működni - tudatta a B. Nagy László kormánymegbízottat távolléte miatt helyettesítő Mezey Róbert, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának vezetője. Otthonteremtési támogatásként - a visszaélések, az áldozattá válás megelőzése érdekében - a kormány 4-5 ezer ingatlant vásárol Magyarországon mintegy 20 milliárd forintért, ezeket adnák ki kedvezményes bérlakásként a rászoruló fiataloknak.

"Nem igaz, hogy a cigányok nem vallásosak" - cáfolt meg egy észrevételt Mihálffy Béla, Kiskundorozsma önkormányzati képviselője. Vallásosak, mert istenhívők, szoktak imádkozni, bár nem járnak minden hétvégén templomba. "Egy évben egyszer, szentestén" - fűzte hozzá egy roma asszony. Mint megírtuk: Dorozsmán is tanoda nyitását tervezik hátrányos helyzetű, elsősorban roma gyerekeknek. Az erre kiszemelt épület közgyűlési döntéssel a művelődési házhoz került - közölte a képviselő. Móraváros képviselője, Nógrádi Tibor nagy szükségét érzi a cigánypasztorációnak, már meg is tette ennek magvalósításához az első lépéseket. Kiss-Rigó László megyés püspök egy cigány származású lelkészt jelöl majd ki erre, a Cserepes soron lesznek a foglalkozások. Az Emberi Erőforrások Minisztériumával folynak a tárgyalások: jövőre a tervek szerint újabb közösségi épület nyílik Móravárosban, a Rákóczi utcai tanoda kiegészítésére - fogalmazott Nógrádi, aki bízik abban, hogy a Nagy Mihály által is szorgalmazott antiszegregációs politikát meg tudják valósítani. A képviselő úgy látja, a konfliktuskezelés egyik terepe a hamarosan megépülő Móra
Balázs Szabadidőpark lesz, ahol közösen kapcsolódhatnak ki magyar és cigány emberek.

Három rendőr is részt vett a közmeghallgatáson. Varga Gábor törzsőrmester, a Szegedi Rendőrkapitányság Belvárosi Rendőrőrsének körzeti megbízottja úgy látja, jó kapcsolatot építettek ki a szegedi cigányokkal. Tapasztalataik azt mutatják: ha ismerik egymást, jobb az együttműködés.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Apollo 2012. december 15. 22:01
  „Csak így tovább, így kell ezt csinálni. Őszintén gratulálok a szegedi RNÖ-nak......Szebb Jövőt !”
 • 23. béci61 2012. december 14. 21:21
  „Tisztelt Maros50! A bejegyzésem a moderáció tesztje volt, mert két hosszabb lélegzetvételű összfoglalómat teljes egészében kimoderálták. Pedig nem tartozok a karlendítősök és a bakancsosok közé sem. Az együttműködésekről is vannak fogalmaim, sőt véleményem is. Arra azonban nem emlékszem, hogy együtt kondászkodtunk volna. Szép estét.”
 • 22. maros50 2012. december 14. 16:32
  „21.béci61!
  Légyszi!? olvad el a cikk tartalmát és megtudod,ha nem boldogulsz, közöld.”
 • 21. béci61 2012. december 14. 15:44
  „A cím igaz, csak azt nem tartalmazza, milyen irányba állott be...”
 • 20. maros50 2012. december 14. 13:42
  „16.kakat34!
  Ne vedd zokon,hogy mit dumálnak a karlendítősök,mert nekik ez a dolguk,hogy cigányozzanak meg zsidózzanak. Ha pedig jó szétnéznénk a házuk táján volna miért szégyenkezniük.Gondolod,hogy ők nem bűnöznek,ha csak az utóbbi híreket olvasva a jobbik szegedi képviselője állt a bíróság előtt garázda bűncselekményeiért,de számtalan esetet tudok felsorolni. Az IQ-al is baj van.Csak szét kell nézni a bakancsosok soraiban.”
 • 19. blntptr 2012. december 14. 13:17
  „cigany, magyar egy nemzet vagyunk es leszunk”
 • 18. uborka 2012. december 14. 10:07
  „Ez sajnálatos,hogy azok a cigányok kapnak valamit akik a tűz körül élnem!! Miért nem kapok és nem keresett meg engem senki ezekkel a dolgokkal, kapcsolatban ??? Megint azok kapnak kinek az ismerőse itt, meg ott van, minket nem számítanak sehova, a felsővárosi romákat??????”
 • 17. vovozs 2012. december 14. 09:58
  „india?”
 • 16. Katkat34 2012. december 14. 09:56
  „Kicsinyuszi 2012.12.13. 14:17

  Csak annyit szeretnék hozzá füzni az irásodhoz, hogy én nem járok márkás öltözékbe nincs nárkás kocsink és képzeld nem járok segélyért sehováááá és van 3 gyerekem és Cigány vagyok !!!!!!!!
  Nem szegedi születési vagyok ,de a családom rendes tiszteséges dolgozó emberek voltak és azokis
  az a baj hogy itt magyarországon annyira gyülölik a cigányokat hogy az eszméletlen és igen énis meg szólóm az olyanokat, de magyarba svába stb stb nincs munka kerülö tolvaj bünözö stb??????
  Én tiszteséges családba nöttem fel és sosem szégyenkeztem a családom miatt mert nem volt miért.
  ne vegyetek mindenkit egy kalap aláááááá mert nem minden cigány bünözö tolvaj stb.......”
 • 15. geza 2012. december 14. 09:35
  „Mai DM cikk :D
  Sajnos annyira nem vicces
  Immár fehér a kisebbség Londonban
  Immár kevesebb a fehér ember Londonban, mint színes bőrű - egyebek közt ezzel az adattal szolgál a The Daily Telegraph című lap a tavalyi népszámlálás legfrissebb kiértékelése alapján.”
 • 14. maros50 2012. december 14. 08:30
  „Karlendítősók! Nem kellene kezeltetni magatokat.Nektek semmi sem jó? Ha DM tudósít jó és hasznos tevékenységet a romákról azonnal falkában támadtok mint a pitbullok. Mi az ami problémát okoz nektek? Ha romák tanulni és szocializálódni akarnak?Ha egyházi életet élnek,ha kulturált körülmények között teszik mindezt.Igaz nem rátok van bízva,mert kis hazánkban nagyon sok jóérzésű ember van, ez megmutatkozott december 2.-n a Kossuth téren.Szebb jövőt!”
 • 13. Voober 2012. december 13. 23:33
  „Franciaország, Kanada”
 • 12. papsajt 2012. december 13. 19:01
  „"egy újabb, móravárosi közösségi ház is tervben van a jövő évre"
  minek?
  ott van a Csrepes soron az előző 30 millios ház is.
  !
  Putri lett a cigány közösségi házból
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/putri_lett_a_cigany_kozossegi_hazbol/2116538/”
 • 11. nemlimlom 2012. december 13. 15:13
  „7. geza 2012.12.13. 12:24

  Mondjuk azért nyelvileg megnézném azokat a végzett diplomásokat akik lováriból nyelv vizsgáztak,nagyon jó mulatság volt ez sok éven keresztül:)Nem kellett angol....stb,diploma ezzel is megvolt????”
 • 10. bánki 2012. december 13. 14:43
  „Ez tényleg jó !

  Mindig kimoderálnak !

  Czirok Péter számoljon el a korábbi támogatások összegével !

  A cigányok ganézzanak ki a Cserepes soron !

  Utána király lép F-7 !”
 • 9. Kicsinyuszi 2012. december 13. 14:17
  „Kész röhej az egész!
  Induljunk ki abból, hogy a magyarok adóznak, és lóf*szt nem kapnak amikor segítség kellene, ezek a Ctipusúakat meg tömik pénzzel!
  Saját szememmel láttam, amikor adidas táskával, puma cipőbe ment a nem idei barnulású segélyért...mivan???
  A másik a legújabb wolksvagennel lakhatási támogatásért...mivan???
  Miért van az, hogy ezeket a nyomoroncokat senki sem ellenőrzni, és tömik pénzzel, míg a Magyarok, akik rendesen dolgoznak/dolgoztak ( míg volt hol ) semmit sem kapnak?
  Be kéne itt is vezetni, hogy amíg nem volt minimum 6 hónap munkaviszonya, ne kapjon semmit se.”
 • 8. almostevil 2012. december 13. 12:31
  „Egészen más kultúra, közük sincs Európához.
  Bár néha én is jobb szeretném, ha semmi közünk nem lenne hozzá...”
 • 7. geza 2012. december 13. 12:24
  „India az új irány? :D

  Jövőre bevezetnék a cigány nyelv tanítását - erre az egyik hozzászóló szerint nagy szükség van, mert "a telepi cigányok az országban a legrosszabbul beszélnek cigányul".
  Modnjuk kell, mert egyre többen lesznek
  A lakásfenntartási támogatás havi 3000-3200 forint, amely az irodavezető szerint sem sokra elég. Közfoglalkoztatásra havonta személyenként 22800 forint az, amit az önkormányzat biztosít. Az alanyi jogon járó közgyógyellátás
  Miért van az hogy nekem nem jár semmi (nekem is jól jönne a 3000-3200 Ft/hó, gyermekemnek a 22800 Ft,), a közgyógyellátásért én miért fizetek? Mások nem....”
 • 6. Minibusz 2012. december 13. 12:23
  „"tapasztalatok szerint 5. osztályig nem rossz képességűek"
  "a kormány 4-5 ezer ingatlant vásárol Magyarországon mintegy 20 milliárd forintért"
  "körzeti megbízottja úgy látja, jó kapcsolatot építettek ki a szegedi cigányokkal"
  És akkor a magyar valóság!
  Csak fel kell szállni egy távolsági buszra, és akkor mindenki megtapasztalhatja mi is az igaz!
  1. 90%-os jegyet vesznek, fogalmam sincs mire, milyen alapon, de az fix, hogy mondjuk napi 2*100 Ft-ért én sem dolgozói bérletet vennék 30.000, mert nagyon nem éri meg.
  2. Ha valaki esetleg nyugdíjas szelvényt mutat fel, amit megint csak nem értek, mert egyfelől nálam fiatalabb, másfelől meg jobb kondiban van mint valaha is voltam/leszek, szóval ha a papírt le akarják igazolni, akkor még tiltakoznak is, meg megy a balhé a sofőrrel.
  3. És miután felszálltak, mert ugye 4-8 embernél kevesebben már nem is indulnak el, szóval utána jön a mókaság, olyan mobilból nyomatják a cigányzenét, persze kihangosítva, amilyen telefonom nekem majd akkor lesz, ha ingyen osztogatják valamelyik online aukciós portálon. Akkor is használtan.
  Természetesen az előttem szólókkal meg egyetértek.”
 • 5. vmagdi 2012. december 13. 12:23
  „zero: minek? majd meggyónják :)”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szent szörnyeteg

Budapest, Szeged - Vári Éva nagy sikerű korábbi vendégjátékai után december 18-án a legendás Sarah… Tovább olvasom