Délmagyar logó

2015. 10. 06. kedd - Brúnó, Renáta 10°C | 21°C

Írástudatlanok a szegedi Csillag börtönben

Szeged - Még ma is vannak analfabéták Magyarországon. Közülük többen is a szegedi Csillag börtönben kötnek ki, ahol büntetésük letöltése közben megtanulhatják a betűvetést. Kíváncsiak voltunk, milyenek az analfabéták és tanáraik – a rácsokon túl.
Még ma is vannak analfabéták Magyarországon. Közülük többen is a szegedi Csillag börtönben kötnek ki, ahol büntetésük letöltése közben megtanulhatják a betűvetést. A mostani börtöniskolások között van, akinek százmilliók folytak át a kezén, több céget is vezetett, pedig még a nevét se tudta lefirkantani. Kíváncsiak voltunk, milyenek az analfabéták és tanáraik – a rácsokon túl.

– A kulcsszó: a forint. Legalábbis ami a matematikaoktatást illeti – jegyzi meg tréfálkozva a Csillag börtön tanítónője, aki nem járult hozzá neve közléséhez. Azt magyarázza, hogy azzal csupán értetlenséget vált ki tanítványaiból, ha olyan kérdést tesz föl: mennyi 100-ból 80? Ehelyett ha a kérdést úgy fogalmazza meg, hogy ha 10 ezer forintból elveszünk 7 ezer forintot, mennyit kapunk, arra rögtön rávágják az apányi-nagyapányi „nebulók" a helyes választ: 3 ezer forint.

Azt tanulják, mint az unokáik

A szegedi Csillag börtön alsó tagozatos iskolájába jelenleg huszonketten járnak. Nagy részük írni-olvasni sem tudott, amikor belépett a rácsos kapun. Most ugyanazt tanulják, mint gyerekeik vagy unokáik az általános iskolában: olvasni, írni és számolni.

Elkezdődik az óra. Tetovált elítéltek virágos és pillangós olvasókönyveket lapozgatnak. Némelyikük füzetéből gyöngybetűkkel írt sorok virítanak. A tanárnő szerint az elítéltek soha nem voltak tiszteletlenek vele. Úgy véli: a csoportból 3-4 ember biztosan megmenthető, ami azt jelenti, hogy ennyien nem kerülnek vissza a rács mögé.

– Ha elfáradnak, énekelünk – mondja a tanárnő. Cigány dalokat is tanítunk interkulturális tantervünk alapján. Egyik diákja, akit mindenki Kobrának becéz, például sehogy sem érti meg a szinkópa lényegét, ugyanakkor kitűnő zenéket szerez.

Osztályterem, tanulók – börtönfalak között. Fotók: Schmidt Andrea

Analfabéták, de nem buták

– Amikor muzsikát hallok, csodálatos érzés járja át a testemet – mondja Lakatos István, alias Kobra. A 42 éves férfi – állítása szerint – Bódi Guszti sógora. Kobrát azért csukták le 2 év 8 hónapra, mert cigány folkegyüttesek pénzét nyúlta le. A zene a mindene: ha bánatos, nótát ír, ha örül, akkor énekel. Kobra nem buta. Bár a betűk és a hangjegyek leírása-olvasása kihívást jelent számára, mégis: egy pillanat alatt fölméri beszélgetőpartnerét.

– Már a gimnáziumot is elvégeztem, csak most ismételek, ezért járok a második osztályba – közli rezzenéstelen arccal. Azt mondja: a lövöldözős filmeket nem szereti, inkább a klasszikusokat nézi. A könyvekben pedig a pszichológiai témájúakat preferálja. Senki nem szól közbe, csak összemosolygunk a tanítónővel.

– Az emberek nagyon buták, így gyorsan meg lehet gazdagodni – magyarázza Bodóczki János. Szerinte a megjelenésre kell adni: tekintély kell, jó ruha, szép kocsi, no meg arany a nyakba. A megjelenéssel mindent meg lehet szerezni – vallja. De még mielőtt bárki félreértené, nem egy sikeres topmenedzser osztja jó tanácsait, hanem a Dél-Alföld egyik legszórakoztatóbb csalója, aki jelenleg a Csillagban tölti 11 éves börtönbüntetését. Volt néhány cége, és több százmillió forint ment át a kezén úgy, hogy még a nevét sem tudta leírni – Bodóczki úr ugyanis analfabéta volt.

– Ezt olvassa el – firkant egy papírra egy krikszkrakszot. Hát ilyen volt az aláírásom, és ezt mindenki bevette – teszi hozzá a 60 éves férfi. Azért nem tanult meg olvasni, mert tizenketten voltak gyerekek, és legidősebb fiúként dolgoznia kellett: apjával együtt falat tapasztottak.

Bánfi Vida Adrienn szigorú tanító. Kobra nótát ír, pedig a betűk és a hangjegyek leírása-olvasása neki nehezen megy

– Most már szoktam könyvtárba járni. A legjobban a meséskönyveket szeretem. A kedvencem Petőfi Sándor: Anyám tyúkja – mondja mosolygó szemekkel a tetovált kezű férfi.

Hatvanéves nebulók

– Azt nem lehet tudni, hogy a Csillag börtönben hány olyan ember van, aki egyáltalán nem tud olvasni. A börtönoktatás ugyanis nem kötelező – tájékoztat Bánfi Vida Adrienn. A Pannon Oktatási Központ Általános és Szakképző Iskola oktatási koordinátora szerint arra sincs adatuk, hogy hány embernek nincs meg a nyolc osztálya. Ennek az az oka, hogy amikor a nevelő a végzettségéről kérdezi az újonnan érkező elítéltet, akkor az bármit mondhat. Ha nem áll rendelkezésre az elítélt bizonyítványa, a tanuló szintfelmérőt ír a közismereti tárgyakból. Ennek alapján sorolják be valamelyik osztályba. Egyébként huszonketten járnak az alsó tagozatra, ahol 8-9 tanuló egyáltalán nem ismeri a Gutenberg-galaxist.

Börtönmatek

Jelenleg 736 jogerősen elítélt lakója van a Csillag börtönnek. Ebből 164-en életfogytiglani büntetésüket töltik. A Csillag egyik harmadik emeleti szárnyában 8 olyan elítélt van, aki soha nem fog szabadulni. Az intézetben 55 külföldi állampolgár tölti büntetését.

– Nem fordult elő velünk, hogy létszámhiány miatt nem tudtunk volna elindítani egy osztályt – 2003 óta az alsó tagozatos osztály egyfolytában működik. Minden évben akad néhány olyan jelentkező, aki gyakorlatilag soha nem járt iskolába – teszi hozzá.

Az alsós osztályból ugyancsak 8-9 olyan elítélt van, aki bár ismeri a betűket, azonban nem érti azt, amiről olvas, vagyis funkcionális analfabéta.

A nemrég megváltoztatott közoktatási törvény szerint nemcsak a hat-hét éves nebulókat nem lehet megbuktatni, hanem hatvanéveseket sem. A tanár szerint többen vannak, akik eljutnak a negyedik osztályig úgy, hogy soha nem fogják megtanulni az írás-olvasást – még alapfokon sem. Majd hozzáteszi: – De bízom abban, hogy ez idő alatt legalább ragad rájuk valami.

A hegy megy Mohamedhez

A szegedi Csillag börtönben jelenleg 116-an járnak általános iskolába, 9 elítélt végzi a gimnáziumot. Többen szeretnének tovább is tanulni – börtönön belül vagy már szabadulásuk után. A Csillag vezetése lehetővé teszi, hogy elítéltjeik közül néhányan főiskolai képzésre jelentkezzenek. Jelenleg négyen végzik a szegedi egyetem pedagógusképző karán az informatika–könyvtár szakot, és egy elítélt nyert felvételt egy budapesti teológiai főiskolára. A börtönoktatásnál – legyen alap- vagy felsőfokú képzés – mindig a hegy megy Mohamedhez, vagyis az oktatók járnak be a börtönbe.
123 következő >> végére >>> 23 hozzászólás
Moderálásra küldöm 23. simonadri 2010.02.15. 12:37

ha a dutyiban tanulhatnak, szakmát szerezhetnek az elítéltek, az közvetve, miután kikerülnek, nekünk is jó.

Moderálásra küldöm 22. Nádházi János 2008.09.23. 07:14

nagyon tetszett a cikk,de én azért olvastam végig mert érdekelne ott munka lehetőség mint börtön őr.Ha megküldenék,hogy hol lehet jelentkezni, nagyon hálás lennék.Válaszukat előre is köszönöm.Tisztelettel :Nádházi János.

Moderálásra küldöm 21. naca 2008.02.21. 08:43

Nézzék meg a miniszterelnök aláírását! Inkább hasonlít egy ekg görbéhez, mint egy normális aláíráshoz. Pedig állítólag tanult ember. Akkor mit várunk a Csillagban?

Moderálásra küldöm 20. "Majdénmegmondom" 2008.02.18. 18:21

Tisztelt VCrash bámulatos dolgokat ír arról, ami a börtönökben ma folyik. Egyrészt a tájékozottság tűnik ki belőle, másrészt pedig az, hogy nem pedagógus az illető. Volt szerencsém nekem is tanítanom e műintézményben, és merem állítani, hogy az emberek 99%-a még csak el sem tudja képzelni, hogy milyen az élet a rácsokon belül. Nagy kihívás volt őket oktatni, sok esetben hálásabb feladat, mint a civil életben. A laikusoknak pedig azt ajánlom, még mielőtt további humánus jótanácsokkal és meglátásokkal bombáznák a fórumot, vegyék a fáradtságot és látogassanak el egy börtönbe, illetve mazsolázzanak a börtönéletről szóló szakirodalomból. Kicsit árnyaltabb képet fognak kapni.

Moderálásra küldöm 19. sanguine 2008.02.18. 10:45

Ha gyerekkorukban nem törődtek szüleik az iskoláztatásukkal, sőt egyáltalán velük, hogy életvitelükkel börtönbe kerültek :-(, akkor legalább ekkor tanuljanak és képezzék magukat, hogy esélyük lehessen szabadulásukat követően a társadalomba történő beilleszkedésre.....

Moderálásra küldöm 18. VCrash 2008.02.17. 13:33

Egy elítélt egy 4 m2-es cellában, Újság, rádió és TV nélkül...munka után úgyis édes a pihenés, és nem kellene rettegniük egymás ´megismerésétől´ !

Moderálásra küldöm 17. lohere 2008.02.17. 12:09

Milyen úttörő táborról beszéltek? Voltatok már a Csillagban? Egyrészt a rabok nagyrésze dolgozik, a másik, ez a hely nem szanatórium. Csak töltsetek el egy éjszakát egy cellában egy hústoronnyal, aki szeretne közelebbről megismerni! Nem az az igazi büntetés, hogy rácsok vannak az ablakon, hanem az emberek, akikkel össze vannak zárva.

Moderálásra küldöm 16. VCrash 2008.02.17. 08:32

Először is, nem csak írástudatlanokvannak börtönben. Sőt, szerintem töredéke a raboknak az aki, nem járt iskolába. A börtön(ök) ´bűnügyi egyetemek´. Ott tanulják meg azokat a módszereket - egymástól -, hogyan lehet a ´bűnelkövetést´ magasabb szinten művelni. Ehhez biztosítva van a ´testépítés´, mint a fizikai erőnlét megtartása, fejlesztése. A napi rendszeres/megfelelő étkeztetés, az orvosi-, kórházi ellátás, a tiszta ruha a pihenő idő, a tanulás (írás-olvasás-számolás) és minden más, amely a tisztelt elítéltek testi/lelki fejlődéséhez feltétlenül szükséges - az állam pénzén! Megtanulják azt ´erőszakos´ magatartást, amellyel a rabtársak közötti hierarhiában a ´hovatartozást´ megtanulják, ill. kiharcolják (kierőszakolják) maguknak. Az az érzésem, hogy akinek pénzén (adóforintján) tartják az elítélteket, tudnánk javaslatot tenni, hogyan kellene ´visszatartó´ hatást elérni a szándékos, erőszakos bűncselekmények… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 15. ÉN 2008.02.16. 22:30

igaza van MIL-nek szerintem is dolgozniuk kellene,mert mi akik dolgozunk nekünk kell a sok csibészt eltartani,ők meg tanulnak olvasnak ,kondiznak??Tiszta üttörőtábor.Megvan a kaja szállás és a fűtés is.Lassan már jobb dolguk lesz mint itt kint nekünk akik gürizünk adózunk számlákat fizetünk. . . .stb

Moderálásra küldöm 14. ukuku 2008.02.16. 22:01

Én senkit sem akarok elkeseríteni,de nemcsak a kisebbség körében vannak írástudatlanok. Ez nem kisebbségi kérdés, és azt gondolom, hogy nem is kellene ebből azt csinálni.


23 hozzászólás123 következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Ismerkednek és flörtölnek a neten – tinik és nagyik

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!