Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Irénke néni a gyermekfalu lakóiért

Röszke - A battonyai S. O. S. Gyermekfalu idén ünnepli 25. születésnapját. Friedrich Irén pontosan ennyi ideje támogatója és jótevője a gyerekeknek.
A battonyai S. O. S. Gyermekfalu 1986. szeptember 27-én nyitotta meg kapuit a szülő nélkül maradt gyerekek számára. A születésnapi ünnepségről és a negyed évszázadról Friedrich Irén, a közösség egyik kiemelkedő támogatója mesélt lapunknak.

– A kezdetek óta rendszeresen adományozok a gyerekeknek. Mikor mivel, telente például malacot szoktam adni nekik – mesélte Irénke néni. Így kezdődött a történet negyed évszázada. Akkoriban Irénke néni állattenyésztéssel is foglalkozott, és az egyik ismerőse rákérdezett: tudna-e egy disznót adni a most nyíló gyermekfalu növendékeinek. Azonnal igent mondott, azóta tart a kapcsolat. A röszkei asszony kirándulni, strandolni viszi a gyerekeket jó időben, de számtalan más módon is próbál javítani sorsukon.

Idén hangszereket, például citerát vásárolt nekik Irénke néni. A 67 éves asszony ma már egyedül él, azt mondja: neki a gyerekek jelentik a családot.

Irénke nénit rajongva veszik körül a gyermekfalu lakói. Fotó: DM/DV
Irénke nénit rajongva veszik körül a gyermekfalu lakói.
Fotó: DM/DV

Szerinte a nevelőszülők kiváló munkát végeznek, kivétel nélkül minden lurkó intelligens és jól nevelt. Ezt a 25. születésnapi ünnepség is bizonyítja, amelyet szeptember 24-én tartottak Battonyán. Az asszonyt így köszöntötték a fiatalok: „Irénke néni kicsi, de szíve nagy, köszönjük, hogy nekünk vagy!" A gyerekek ajándékokat készítettek az ünnep alkalmából, szerkesztőségünknek egy csodás asztaldíszt küldtek, amelyet az asszony személyesen hozott el nekünk.

Az ünnepséget Németh Szabolcs faluvezető és Helmut Kutin, az S. O. S. Gyermekfalvak nemzetközi szervezetének elnöke nyitotta meg. Ők adták a nevelőszülőknek elismerésként az aranygyűrűket. A gyerekeknek nagy meglepetéssel kedveskedtek a szervezők: zárásként ugyanis Vajda Attila világbajnok kenus, Kassai Viktor futballbíró és Barabás Éva, a népszerű műsorvezető is megjelent.

A faluban jelenleg 14 családi házban 72 gyermeket és fiatal felnőttet nevelnek. A 25 év alatt körülbelül 230 gyermek talált itt új otthonra. 4 hetestől huszonéves korukig élnek itt az árvák, a jótevő asszony szerint a legjobb kezekben nőnek fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ráfolyik a gaz az útra

Égig érő fű fogadja a Makó felé utazót a 43-as út jobb oldalán Szeged-Szőreg és Deszk között. A területen a közút munkatársai kézzel kaszálnak. Tovább olvasom