Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Íriszkavalkád a szatymazi faluházban

Szatymaz - A növény kifejezetten kedveli a homokos talajt, hiszen őshazája Mexikó környékének sivatagjai: a Homokhátságon így igen kellemesen érzi magát.
Jázmin az íriszek között - ez a kép fogadott minket szombaton délelőtt a szatymazi faluházban. A kislányt édesanyja vitte el az íriszkiállításra: amíg Jázmin a különböző színű és formájú növényeket nézegette, kishúga, Viola a babakocsiban aludt békésen. Az íriszeket Börcsök Attila virágkertész termeszti.

- 2008-ban jártam Dunántúlon egy íriszkertészetben, ami egy hektáron terült el. Ránéztem, és beleszerettem a növénybe. Ekkor vásároltam meg az első töveket, ma már közel 2 ezer van kiültetve 510 fajtából az őszeszéki földemen, a forráskúti átkötőútnál – mesélte.

Íriszek pompáztak Szatymazon. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Az íriszt mostanában kezdik felfedezni a virágárusok is különböző csokraik készítéséhez, hiszen egyre több színű és formájú virággal tudnak dolgozni. Egy növényen ráadásul több virág van, egy szál hét-tíz napot is kibír a vázában.

A növény kifejezetten kedveli a homokos talajt, hiszen őshazája Mexikó környékének sivatagjai: a Homokhátságon így igen kellemesen érzi magát. A sok esőt és a szelet viszont nem kedveli, nagy virágai eléggé érzékenyek, máskülönben – a termesztő elmondása szerint – nem mondható faksznis növénynek.

Íriszek pompáztak Szatymazon. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Az íriszek tárháza szinte végtelen: Börcsök Attila tudomása szerint a növényből legalább 40 ezer különböző fajtát tartanak számon a világon. Az íriszkiállítás végén, vasárnap délután az utolsó látogatók ingyen hazavihetik a kiállításon szereplő növénykölteményeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillagvizsgáló lett az Öreg hölgyből

A Csillagászat Napján több mint egy tucat távcsőbe nézhetnek bele az érdeklődők Szegeden, a Szent István téren. Volt járdacsillagászat is. Tovább olvasom