Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

˝Írjam ki, hogy Párizs balra?˝

Szeged - Lámpát és táblát tett ki a tanyája kerítésére az ásotthalmi határátkelő közelében Kiss Zoltán. Mégis rendszerint átgázolnak a portáján a határsértők. Utánanéztünk, mit tehetne még.
– A határátkelő megnyitása óta rendszeresen határszökevények gázolnak át rajtunk éjjelente. Nem hiszem el, hogy Párizsba a mi kerítésünkön át vezet az út. Csúnya világ van – panaszolta az ásotthalmi Kiss Zoltán és felesége, akinek a határállomástól 300 méterre van a tanyája, a Bővíz-dűlőben. Úgy látják, az illegális bevándorlók az átkelő fényét követik, és közvetlenül mellette szöknek át. Ott a vaksötétben toronyiránt bukdácsolnak át a földeken, másznak át drótkerítésen, holott az csak 50 méter széles, és mindjárt mellette vezet az út a főútra. A gazda megmutatta a friss „termést", a kerítésükön átmászva a határsértők bevárják a csempészt, aki továbbfuvarozza őket. Amint a kocsit meglátják, csapot-papot hátrahagyva beszállnak. Kissék rendszerint találnak szerbiai zöld almát, tejfölös kupát, dinárt, hivatalos papírt, legutóbb mobiltelefont, alsónadrágot, piros felsőt szedtek össze. Megtapasztalták, ha testesebb vagy idősebb szökevény jön, alulról szaggatja fel a kerítést, ha kisebb termetű, akkor a dróthálóba kapaszkodva mászik át.

Féltik az életüket és értékeiket az ásotthalmi határ lakói. Fotó: Frank Yvette
Féltik az életüket és értékeiket az ásotthalmi határ lakói. Fotó: Frank Yvette

Többször előfordult, hogy bementek hozzájuk a házig, tudakolták, hol vannak, taxit és Párizst hajtogattak, a háziak pedig angolul és kézzel-lábbal elmagyarázták, merre menjenek. Tudták, a kövesúton megfogják őket, akármerre indulnak. A család fél kint a tanyán, félti az értékeit. Mivel térerő a határsáv miatt nincs, nem is tudnak segítséget hívni, ha valaki az életükre tör.

– Kitettem a kerítésre táblákat, rajta nyíllal, merre van az út, azt is írjam ki, hogy Párizs balra? Többen tanácsolták, hogy a drótkerítés fölé húzzak ki szögesdrótot, megvan, mondták, tegyek ki lámpát, prizmát, azt is felszereltem. Mentem a határrendészekhez, a rendőrségre, a polgárőrséghez, a polgármesterhez, de nem változik semmi – panaszkodott Kiss Zoltán. – Nem kérünk mi semmi mást, csak hogy ne bántsák a kerítést, hagyják a tanyánkat, kerüljék ki.

Talált tárgyak vidéke. Kiss Zoltán tanyájának kerítését is gyakran sértik meg határsértők. Fotó: Frank Yvette
Talált tárgyak vidéke. Kiss Zoltán tanyájának kerítését is gyakran sértik meg határsértők. Fotó: Frank Yvette

Pőcze Levente, a helyi polgárőrszervezet vezetője elárulta, fényérzékelő lámpát és kutyát „vet be" a saját tanyáján. Emellett gyakran járőröznek a polgárőrökkel, de minden tanya mellé nem állíthatnak őrt. A megyei rendőr-főkapitányság megkeresésünkre arról tájékoztatott, a határrendészek a készenléti rendőrséggel és a polgárőrséggel együtt tavaly több mint 17 ezer határsértőt fogtak el, ami többszöröse a korábbi évek adatainak és négyszerese Ásotthalom lélekszámának. Mórahalom és Ásotthalom területén havonta átlagosan 600 határsértő került rendőrkézre. Az érintett területen szinte folyamatos a rendőri jelenlét. A panaszos decemberben tett feljelentést a mórahalmi rendőrőrsön kerítésrongálás miatt, a rendőrség nyomoz. Mindent megtesznek, hogy a lakosság biztonságban érezze magát. 2013-ban több száz lakossági és polgárőri bejelentést kaptak, ezekre mindig reagáltak. Kérik, ha illegális migránst észlel valaki, hívja az ingyenes 112-es segélyhívószámot.

Helikopter is figyel

Toroczkai László polgármester úgy fogalmazott: – Nincs nálam illetékesebb a kérdésben, mert Kiss Zoltánék tanyaszomszédja vagyok, ráadásul én a családommal folyamatosan ott vagyok. Tény, hogy már-már elviselhetetlenül sok az illegális határsértő. Ahogy a házaspár szólt, egyeztettem a szegedi és a megyei rendőrkapitánnyal, jeleztem a problémát, kértem az ásotthalmi határszakasz megerősítését. Azóta folyamatosan rendőrségi helikopter köröz Ásotthalom felett, és állandó a határőrség földi jelenléte. A tanyám közelében egész éjjel ott állnak a hőkamerákkal felszerelt rendőrségi járművek, úgy látom, a rendőrség minden tőle telhetőt megtesz, nem rajtuk múlik a dolog. Ez politikai kérdés, a hibás döntéseket Brüsszelben hozták, ezért a parlamentben is felvetem az illegális határsértők ügyét – tette hozzá a településvezető.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerések a szegedi kultúra építőinek

Szeged Kultúrájáért díjat kapott Balog József, Beliczai Mária és Nagy Imre Erik szerdán az önkormányzat ünnepségén. Tovább olvasom